# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VINTERSORG – Solens Rötter
| 05.12.2009

Bir insanın kafası hiç mi durmaz?

Evet, Andreas Hedlund’dan bahsediyoruz. Nam-ı diğer Vintersorg. 1998’den bu yana “eh işte” denilebilecek tek bir albüm çıkarmayan ve bunun yanında siz deyin altı, ben diyeyim yedi projeyle daha uğraşan ultra çalışkan şahsiyet (biri DiGiorgio mu dedi?). Her ne kadar tüm albümlerini severek dinlesem de “Visions from the Spiral Generator” ve “The Focusing Blur”ün yeri farklıdır benim için. Ama 2007 yılında “Solens Rötter”in çıkmasıyla “yeri farklı olan albüm sayısı” üç oldu benim için. Ama yok ya, “Solens Rötter”i de bayağı severim ama o ikisinin arasına koymam yine de.

Albüme bakacak olursak, herhangi bir kusur bulamıyorum albümde. Sadece Steve DiGiorgio’nun eksikliği var işte (eheh meheh). Diğer önemli bir fark da davullar konusunda karşımıza çıkıyor. Davullara ilk dikkat ettiğimde “oha lan bu ne” falan demiştim. Kimin çaldığına bakayım dedim ve baktığım an gördüm ki davullar bizim Andreas’ın elinden çıkmaymış, yani drum machine (bu sefer de aynı kişi Muhammed Suiçmez demiş olmalı). Konserlerde bu davulları çalabilecek birini bulduktan sonra o kadar da ayıpsanacak bir şey değil bu tabii.

Biraz konu dışına çıkacağım ama bu bilgisayarda yapma durumu bas gitarlarda da aynı olunca sinir oluyorum. Madem ben buna uyuz oluyorum, davul çalan arkadaşlar da “drum programming” olayına kıl oluyordur tahminimce. Ortada emek olacak arkadaş, teknolojiyi dayayıp iki üç tuşla yazmayacaksın öyle, delikanlı olacaksın.

Şarkı sözlerinden bahsedecek olursak; Andreas, uzun bir aradan sonra tekrar tüm sözleri İsveççe olan bir albüm yapmış. İnsanın kendi dilini metal müziğe uydurması kadar da haz veren bir şey yoktur herhalde.

solens_4

Dinleyenler bilir ki bundan önceki albüm olan “The Focusing Blur”ün komplesi İngilizce’ydi. Yine dinleyenlerin bileceği üzere sözler doğa, bilim, astronomi gibi kavramlar üzerine. Bu işi de kesinlikle çok iyi yapıyor Andreas (boş bir cümle oldu farkındayım).

Albümde en çok dikkatimi çeken parça Spirar Och Ghor oldu. Çok akılda kalıcı bir nakaratı var. Okulda, evde, tuvalette hep aklımda. Bu işi bi Andreas bir de Çelik (dongi dongi) beceriyor herhalde. En azından benim üzerimde etkili oluyor.

solens_3

Üstteki gereksiz paragraftan sonra sound mevzularına girelim biraz da. Daha albümün girişinde sound’daki parlaklık belli oluyor. Akustik gitar tek başına giriyor, cam gibi bir tonla. Dinleyici kafadan mest oluyor zaten. Sonrası da Vintersorg dinlemiş biri için gayet güzel akıp gidiyor (uzatmak istemedim). Sürekli “Vintersorg dinleyen biri” tarzı bahsettim farkındayım o yüzden şimdi hiç dinlememiş biri için konuşayım.

Vintersorg’u ilk dinlediğimde black metal’den pek haz etmeyen biriydim, hala da öyleyim gerçi. İlk dinlediğim parçası Epilogue Metalogue (Sharpen Your Mind Tools) idi. “Aa ne güzel grupmuş” modlarına girmiştim direkt. Sonra baştan bir dinleyeyim şu albümü (“The Focusing Blur) dedim. Prologue’dan sonra The Essence ile gayet tatlı bir şekilde devam etti sevgim, fakat vokal girdiği anda tiksindim. “Bu ne lan” dedim. Fakat kastım kendimi, “clean vokaller ne güzelmiş”, “vay vay vay melodilere gel”, “bu baslar ne arkadaş”, “davula bak hiyaaaa” tarzı tepkiler vere vere ısındım iyice ve zamanla Vintersorg ölüp bittiğim gruplardan biri haline geldi.

Ne kadar yardımcı oldum bilmem ama bu albüm Vintersorg’a başlamak için mantıklı bir seçim olur. Dinleyecekler zaten eminim ki beğenir bu albümü.

Dipnot: www.yasasin80lerheavymetali.com tarzında bir siteye folk metal sevdirmeye kastırıyormuş gibi yazdım biraz evet.

Onur ALTINAY

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.26/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Napalm Records
Kadro
Andreas Hedlund: Bas gitar hariç her şey
Mattias Marklund: Gitar, bas
Şarkılar
01. Döpt I En Jökelsjö
02. Perfektionisten
03. Spirar Och Gror
04. Kosmosaik
05. Idétemplet
06. Naturens Mystär
07. Att Bygga En Ruin
08. Strålar
09. Från Materia Til Ande
10. Vad Aftonvindens Andning Viskar
  Yorum alanı

“VINTERSORG – Solens Rötter” yazısına 13 yorum var

  1. Ahmet Saraçoğlu says:

    The Essence’ın hastasıyım.

  2. Emre says:

    benim browser da bi sorun olduğundan mı goremiyorum yoksa kritiği kimin yazdığı belirtilmemiş mi?

  3. Ahmet Saraçoğlu says:

    Ben de neyi unuttum diyodum. :) Sağol hatırlattığın için.

  4. Emre says:

    sorun değil:)

  5. abcd says:

    albümün çıkış tarihi ile de ilgili bir sorun var sanırım.

  6. Ahmet Saraçoğlu says:

    içkiliyken yazı girmek iyi bir fikir değilmiş. ben bugün bunu gördüm.

  7. ya arkadaş bu albümle ilgili tab ya da herhangi hiçbir ey bulamadım nette.. bilen eden ya da şarkıları çıkaran birisi var mıdır aranızda ?

    duraganyolcu

    @Berker İlhan, ah keşke olsa, ben de isterim baya. Bulursan, bulunca da bi link falan girersen çok şahane biri olduğuna anında kanaat getiririm.

    Berker İlhan

    @duraganyolcu, abi çıldırdım ya canlı performans videosu filanda yok ki bakayım bi napıyor diye..

    duraganyolcu

    @Berker İlhan, Olmadı adama e- posta falan atalım döner bence.

    Berker İlhan

    @duraganyolcu, ben facebooktan ekledim ama sanırım fanları kabul etmiyor o yüzden bi yerden bi mail adresi filan bulup ulaşmaya çalışıcam

  8. havitetty says:

    Att Bygga en Ruin’in köpeğiyim.

    Arada bir böyle gazlanmak iyidir.

  9. bathory says:

    vintersorg severek dinlediğim gruplar arasındadır folk progressive black metal karışımı değişik bi tarzdır mesela ben pek fazla progressive dinliyen bi adam değilim opeth ve dream theatrenin bazı şarkılarını dinlerim ama bana sevdirdi

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.