# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VINTERSORG – The Focusing Blur
| 21.10.2010

Arı vız vız vız.

Müzikle uğraşan her insana müzisyen diyemiyorsunuz ister istemez, en azından ben diyemiyorum. Hatta ama “İşte bu adam müzisyen arkadaş.” dediğiniz insanlar bile parmakla gösterilecek kadar az olabiliyor, benim görüşüm bu da. İşte Andreas “Vintersorg” Hedlund da onlardan biri. Solens Rötter kritiğimde de bahsetmiştim, çok çalışkan biri olduğundan.

Şöyle açıklayayım: bu albümü piyasaya sürdüğü yılda bir yandan da Borknagar (“Epic” albümü) ve Fission (“Crater” albümü) adlı bi başka projesinde yer alıyordu kendisi. Demek istediğim aynı yılda toplamda 3 albümün içinde yer aldı. Multi-enstrumentalist olduğunu da eklersek bayağı yorucu bir iş olduğunu anlayabiliriz az çok.Gelelim verilen bu 3 farklı emeğin en verimlisine: “The Focusing Blur” (tahmin etmek zor tabii).

Bu albümü benim için özel kılan şeyin dinlediğim ilk Vintersorg albümü olması muhtemel, daha doğrusu “özel” olması bir kaç sebepten biri. “The Focusing Blur”ü Vintersorg diskografisi içinde farklı kılan en önemli şey ise albümün baştan aşağıya İngilizce olması. Eminim çıktığı zaman bir çok Vintersorg hayranını şaşırtmıştır.

Bu işi kendi dilinde (İsveççe) becerebilen bir kişinin, sözler İngilizce olduğunda şov yapması da şaşırılmaması gereken bir şey aslında. Aynı zamanda daha da dinlenebilir kılıyor albümü; Vintersorg’u ilk defa dinleyecek biri için.

Kadroya baktığımızda bir önceki kadronun kendisini koruduğunu görüyoruz. Hatta konuk müzisyen(ler) bile aynı gibi. Kadronun aynı olması da ister istemez besteleri etkiliyor. Demek istediğim “Visions from Spiral Genarator” ve “The Focusing Blur”ün müzik altyapısında çok büyük bir benzerlik var.

Link

Albümün girişi klasik bir Vintersorg hareketi olmuş. Parça adın da anlaşılacağı üzere albüm ilginç denilebilecek bir “giriş”le başlıyor ve parça diyalog ile devam ediyor. Daha albüm başlamadan havaya sokmayı başarıyor dinleyiciyi. Outro’dan sonra The Essence’ın girmesi zaten tarif edebileceğim bir şey değil (abarttıysam affola). Bundan sonra da albüm havasını kaybetmiyor kesinlikle. Şarkıların trafiğinden tutun, sıralamasına kadar hiç bir kusur bulamıyorum desem. Bu yüzden “albümde en sevdiğim şarkı şu” demem bayağı bir zorlaşıyor. Star Puzzled’ın söz rifi, A Sphere in a Sphere’n girişi, Curtains’in nakaratı (evet, özellikle çok dikkat edilmesi gereken bir nokta) gibi ayrıntılar şarkıları ayırmayı zorlaştıran etkenlere örnek verilebilir.

Link

Şarkı trafiklerinin çok başarılı olduğunu söylemiştim az önce. Bir şarkının trafiğinin iyi olması da bestelenmesine bağlı tabii ki. Yazılan her rifin birbiriyle uyum içinde olmasına bir de bas gitarın tamamlayıcı bir enstruman değil de apayrı bir enstruman olarak katılıp, başarılı bir şekilde kullanılması takdire şayan bir hareket kesinlikle; çünkü gitarların bu kadar yoğun, davulların karmaşık, sample’ların bir hayli fazla olduğu bir albümde bas gitarı bu kadar etkili kullanmak hiç de kolay değil. Hatta bana kalırsa Steve DiGiorgio’nun en başarılı 5 projesi arasına çok rahat girer bu albüm.

Link

Albümün nasıl başladığından bahsettim, nasıl bittiğinden bahsetmemek olmaz herhalde. Böyle bir şahesere yakışır bir şekilde bitmesi de bu albümü enfes kılan başka bir unsur. Albümün belki de kilit şarkısı olan Epilogue Metalogue – Sharpen Your Mind Tools adeta ana yemeğin üzerine yenmiş bir tatlı gibi oluyor. Aynı zamanda perdesiz basın nasıl bir “nimet” olduğunu anımsatıyor dinleyicilere.

Uzun lafın kısası arı gibi üretken olan bu adamın elinden boş iş çıkmaz diyorum ben. Bunu “Solens Rötter” çıkmadan önce söylemiştim, en azından şimdilik yanılmadım. Yeni albüm “Jordpuls” da 2011’in başlarında piyasada olacakmış Andreas’ın dediğine göre. Yine beni yanıltmayacağını düşünüyorum.

Onur ALTINAY

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.30/10, Toplam oy: 57)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2004
Şirket
Napalm Records
Kadro
Vintersorg: Vokal, gitar, klavye
Mattias Marklund: Gitar
Steve DiGiorgio: Bas
Asgeir Mickelson: Davul
Konuk:
Lars Nedland: Hammond Organ (Star Puzzled), anlatıcı
Şarkılar
1. Prologue Dialogue - The Reason
2. The Essence
3. The Thesis's Seasons
4. Matrix Odyssey
5. Star Puzzled
6. A Sphere In A Sphere? (To Infinity)
7. A Microscopical Macrocosm
8. Blindsight Complexity
9. Dark Matter Mystery (Blackbody Spectrum)
10. Curtains
11. Artifacts Of Chaos
12. Epilogue Metalogue - Sharpen Your Mind Tools
  Yorum alanı

“VINTERSORG – The Focusing Blur” yazısına 13 yorum var

  1. Exorsexist says:

    bu yaşıma geldim vintersorg’un isveçli olduğunu yeni öğrendim. hep norveçli diye bilirdim yada öyle aklımda kalmış. çok vintersorg dinleyen birisi deilim ama en iyi albümlerinin bu olduğunu düşünüyorum ve A Microscopical Macrocosm kadar süper bir şarkı olabilir mi lan..

    Aeonian_Lich

    @Exorsexist, seninki gene iyi. Ben “Vintersong” isimli bi grup sanıyırdum bu adamı, geçen seneye kadar. :D

  2. Berca B. says:

    Oğlum dünyanın en güzel albümlerinden biri bu be

  3. Berca B. says:

    Bu arada Curtains. CURTAINS.

  4. Ömer Kuş says:

    Ben de tam tersine bu iki albüme çok alışamadım, yani Visions from the Spiral Generator ve Focusing Blur. Bana göre en iyi albümleri Cosmic Genesis, Till Fjälls ve Solens Rötter.

    Ama bunu dikkatlice bi dinlemem lazım.

    Onur Altınay

    @Ömer Kuş, Yapma be Ömer’im. Yapma etme. Kalbimi kırdın vallahi.

  5. ozgur says:

    grubu da albumu de bilmiyordum ama Curtains sarkisi hakketten bambaskaymis. albumu dinlemek de sart oldu.

  6. Swedish says:

    Nedense ben till fjalls albümünü dinlemisim sadece
    sonraki albümleri hiç merak etmemissmiyim o yüzden bu kritik iyi oldu ozelllulikle. Curtains parçasını çok merak ettim

  7. hakan says:

    vintersog folk etkileşimli albümlerini bırakıp,deneysel çalışmalara geçmiş çok da iyi yapmış.hoş eski albümleri de güzeldi, otyg grubuyla yaptığı albümlerle birlikte folk metal adına çok iyi işler çıkardılar.ama cosmic genesis ile dinlediğim albümleriyle baya baştan çıkarıcı.

  8. O başlığı boşuna koymadık. Jordpuls daha yeni çıkmışken, Vintersorg; yeni albümü Orkan’ın 2012 Haziran’da çıkacağını duyurdu bugün.

    Bu arada Otyg de toplanıyor. Daha ne isterim arkadaş.

  9. Jester says:

    En sevdiğim albümü, hatta bu albümü o kadar çok seviyorum ki diğer albümlere zamanım kalmıyor. Kesinlikle 10.

  10. GiantZillerIndo says:

    epiğe doyup, folktan yıldığında şu albümdeki elemanlarla biraz daha takılırsın umarım andreas.

  11. Melkor says:

    A microscopical macrocosm tatlışlığı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.