# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ENSIFERUM – From Afar [ORTAK İNCELEME]
| 15.11.2009

Hanım kılıcımı getir!

Ömer: ENSIFERUM yalnızca benim için değil, eminim bu türden hoşlanan birçok kişi için çok önemli bir yere sahip, kendinden sonra gelen gruplara örnek olmuş, onları etkilemiş güzide bir Viking/Folk metal grubudur. 2001 yılında çıkardıkları kendi adlarını taşıyan (Latince “Kılıç Taşıyan” demek oluyor bu da) ilk albümleri benim türlerden bağımsız olarak en çok dinlediğim, her şarkısını çocuğum gibi sevdiğim albümlerden biridir. Bu etkileyici albümden 3 sene sonra bir başka üstün çalışma “Iron”ı çıkardılar. Bu albüm Lai Lai Hei, Tale of Revenge gibi defalarca dinlenecek güzellikte parçaları içeriyordu. Ne olduysa ondan sonra oldu… grubu kuran eleman olmasa da, ilk iki albümün aşmış olmasındaki en büyük pay sahibi olan Jari Mäenpää diğer projesi WINTERSUN için grubu terk etti. Yerine NORTHER’dan Petri Lindroos’u getiren grup idare eder bir “Dragonheads” EP’si ve pek vasat olan “Victory Songs” albümünü çıkardı. O yaratıcı rifler, sıkılmaya imkan vermeyen kişilikli şarkılar gitmiş, yerine oldukça sıradan riflerle dolu, bir iki tanesi hariç vasatın üstüne çıkamayan parçalar gelmişti. Şimdi ise grup, Jari sonrası ikinci albümüyle karşımızda. Peki düşüş devam ediyor mu? Cevabı az sonra.

Sambalici: Ömer güzelce özetledi grubun tarihini. Özellikle ilk iki albümlerine bakarsak melodik death metal ile folk metal’i bu kadar güzel sentezleyen başka grup yok. Jari’nin thrash rifleri üzerine grubun kendine özgü melodileri ile orijinal bir tarz yakalamıştı grup, Jari ayrılana kadar tabii.

afar_6

From Afar’dan ne beklediniz, ne buldunuz?

Ömer:İlk soruya olan cevabımdan da tahmin edilebileceği gibi, bu albümden pek bir beklentim yoktu açıkçası. Düşüşün devam edeceğini, berbat olmayan ama kolay unutulabilir, sıradan bir albüm olacağını düşünüyordum. Sanırım Markus Toivonen ve kankalarını hafife almışım biraz. Bu albüm kesinlikle “Victory Songs”dan daha iyi, daha özenli bir albüm. İlk iki albümün yanına yaklaşamasa da, iyi yönde atılmış bir adım olarak görüyorum kendisini. Giriş parçasını geçer geçmez, ikinci şarkının başında fark edilebileceği üzere sound’daki en büyük değişim senfonik düzenlemelerin büyük rol oynaması. Öyle ki bu şarkıyı ilk dinlediğimde “Oha TURISAS ki bu, sadece daha hızlısı” demiştim. Müziği “epik” yapmak için başarılı bir seçim olmuş, doğru, ama kişisel olarak senfonik kısımların favorim olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama özellikle Heathen Throne Part 2’de falan bu kısımlar çok güzel kotarılmış, ona diyecek yok. Bunun dışında albümdeki favori parçalarım, biraz One More Magic Potion’ı hatırlatan, melodik riflerle bezeli oynak Twilight Tavern (yalnız o ortasında giren bayan vokalli kısım bu kadar mı alakasız olur? Nasıl kötü bir geçiştir yahu.), Western tatları sunan ve ortasındaki banjo solosuna bayıldığım Stone Cold Metal, epik Heathen Throne ve Heathen Throne part 2 ve bence grubun yazdığı en iyi nakaratlardan birine sahip Smoking Ruins.

Sambalici: “Victory Songs”un başarısızlığı nedeniyle benim de pek bir beklentim yoktu albümden, çünkü Jari’nin grubu WINTERSUN ile Jari sonrası ilk albüm olan “Victory Songs”u karşılaştırınca ENSIFERUM’da beni çeken ne varsa Jari ile beraber WINTERSUN’a taşındığını gördüm. Dolayısıyla “Victory Songs” zaten çıtayı oldukça aşağıya çekmişti benim için, bu açıdan bakınca beklediğimden çok daha başarılı bir albüm buldum. “Victory Songs”un vasatlığı ile alakası olmayan taş gibi bir albüm yapmışlar bu sefer, özellikle müziğe eklenen senfonik zımbırtılar cuk oturmuş, grubun kendine has melodileriyle birleşince albümü pek bir zenginleştirmiş. Ancak tabii ki ilk iki albüm seviyesinde bir şey beklememek lazım.

Jari mi Petri mi?

Ömer:Bak ya, bu da soru mu? (Soruları biz hazırlamamışız gibi davranmak.) Tabii ki Jari! Jari’nin ne kadar iyi bir gitarist olduğunu görmek için, ENSIFERUM’da attığı soloları ve yazdığı rifleri geçtim, tamamen kendi ürünü olan WINTERSUN’a bakmak yeterli diye düşünüyorum. Vokal kısmına gelirsek, Petri’nin sesi de her ne kadar kendine özgü, duyulduğunda “aha Petri bu” dedirten, yırtıcı bir ses olsa da, ben kesinlikle Jari’nin brutal vokalini daha çok beğeniyorum. Duyguları daha iyi verebilen, daha iyi bir vokali var, üstelik temiz vokal de yapıyor. Kısacası, o koca burnunu da al ve geri dön Jari.

afar_2

Sambalici: Petri yetenekli bir kardeşimiz, ama ENSIFERUM’a “Aha harbici elf lan!” diye çığlık atan ergen genç kız profili kazandırmak dışında bir işlevi pek yok. Jari çok daha iyi bir vokalist, çok çok daha iyi bir gitarist bariz biçimde. Jari ENSIFERUM’a bir karakter kazandırmıştı, Petri onun kadar dominant değil. Ama iyi bir insan gibi duruyor, zaten kendi kurduğu NORTHER’den de haber vermeden atmışlar adamı, yazık lan. :(

Bugün folk metal için ne yaptın?

Ömer: Kılıcımı, zincirli zırhımı vs. kuşanıp bizi sürgün eden Hrıstiyanlara savaş açmak üzere yola çıktım. Ama sonra fark ettim ki akbilim bitmiş, yanımda hiç altın, pardon, yani para da yoktu, şoförden rica ettim, “abi kutsal görev, tanrılarımızın yardımıyla eski şanımızı kazanmaya gidiyorum” dedim, “la tanrılar diyo, yörü git pis kafir, alırım ayağımın altına!” dedi. Canımı zor kurtardım.

Sambalici: Kendimi ormana dağa taşa verdim, doğayla kucaklaştım, kılıcımı çektim kalkanımı kuşandım derken bir baktım meğer bir Amon Amarth klibindeymişim. Johan’a “Erit şu göbeği artık be hacı” dedim döndüm evime, bize ters bu işler.

Son zamanlarda delileşen folk/viking/püsür metal piyasasında nerede yer bulur bu albüm?

Ömer: Bu albüm geçen sene çıksaydı, ELUVEITIE’nin “Slania”sı, EQUILIBRIUM’un “Sagas”ı, FOREFATHER’ın “Steadfast”ının (bunlar şimdilik aklıma gelenler) arkasında kalırdı, ağlardı, yazık olurdu. Fakat bu sene çıkan albümlere bakarsak (The Arcane Dominion’ı katmıyorum o farklı bir kulvarda) iyi bir yerde duruyor bence. En azından grubun isminin altında ezilmeyecek kadar iyi. Ama yine de grubun tahtı sallanıyor. ELUVEITIE, MANEGARM, ARKONA gibi gruplar yeni albümlerle gelirken, geçtiğimiz zamanlarda albüm çıkaran KORPIKLAANI, EQUILIBRIUM, TURISAS, MOONSORROW, TYR gibi gruplar da rekabet ortamını iyice kızıştırıyor. Tabii alt türlere baktığımızda bunlar farklı kulvardalar ama çoğu zaman birbirleriyle karşılaştırılmaktan kurtulamıyorlar. Bunun dışında adını duyuramasa da pek kaliteli işlere imza atan gruplar cirit atıyor ortamlarda.

Sambalici: Piyasanın adamı değilim ben, bana bunlarla gelmeyin. Benim piyasamda bu senenin en iyi albümleri listesine girer “From Afar”, dinlerken en çok zevk aldığım albümlerden biri oldu.

afar_5

Meiju mu Emmi mi?

Ömer: Müzikal katkıyı tamamen es geçerek, kalbimin sesini dinleyip Meiju diyorum. Yok ya Emmi ne o öyle (bir kere ismini değiştirsin önce) “From Afar” klibinde koro vokal yapacağım diye garip garip ağız hareketleri yapıyor falan, ı ıh yakışmamış. Ama albümdeki klavye desteği başarılı olmuş, o açıdan tebrik ediyorum bak. Senfonik düzenlemelerden kendisi sorumlu değil sanırsam, eğer öyle olsaydı bir artı daha kazanırdı. Ama sonuç olarak, Meiju en birinci. Yirim.

afar_1 afar_3

Sambalici: ENSIFERUM’un internet sitesinde grup elemanlarının resimlerine bakarken Emmi’yi orta yaşlı bir adam sanmıştım, Ömer diyene kadar haberim yoktu kız olduğundan. Başka bir şey demiyorum üstüne.

Jari gitti ENSIFERUM bitti mi?

Ömer: Hem evet hem hayır. Bu albümden önce hiç düşünmeden evet derdim, ama şimdi Jari olmadan da “yıkılmadık, ayaktayız” mesajı verebilmişler. Fakat şöyle de bir şey var ki, hiçbir zaman ilk albümlerindeki seviyenin üstüne çıkamayacaklarını düşünüyorum.

Sambalici: Jari dönemindeki ENSIFERUM albümleri gelmeyecek bir daha, dolayısıyla o faslı artık kapatmak lazım. “Victory Songs”un yarattığı umutsuzluğun aksine From Afar bundan sonra ENSIFERUM’dan başarılı işler geleceği ümidini verdi bana, yeni ENSIFERUM güzel şarkılar yapabiliyormuş bunu görmüş olduk.

afar_4

Notunuz?

Ömer: 7,5/10

Sambalici: 8/10

7,75/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.18/10, Toplam oy: 55)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Spinefarm
Kadro
Petri Lindroos: Vokal, gitar
Markus Toivonen: Gitar
Sami Hinkka: Bas
Emmi Silvennoinen: Klavye
Janne Parviainen: Davul
Şarkılar
1. By the Dividing Stream
2. From Afar
3. Twilight Tavern
4. Heathen Throne
5. Elusive Reaches
6. Stone Cold Metal
7. Smoking Ruins
8. Tumman Virran Taa
9. The Longest Journey (Heathen Throne Part II)
10. Vandraren (NORDMAN cover'ı)
  Yorum alanı

“ENSIFERUM – From Afar [ORTAK İNCELEME]” yazısına 13 yorum var

  1. Ugur says:

    Bu senenin diğer bir en iyi albümü (o nasıl cümle öyle).Neyse çok uzatmaya gerek yok aslında hem albüme hem kritiğe 10 puan verdim.Heaten Throne!!

    Bu arada Petri nasıl kovulur yahu? Norther’ın şarkılarını o yazmıyor muydu? Ben Ensiferum için kendi bıraktı sanıyordum.Neyse iyi oldu onun adına.Norther iyidir ama Ensiferum kadar önü açık bir grup değil ne yazık ki.

  2. Sambalici says:

    Röportajında dinledim, Petri’ye mail atmışlar sadece “gruptan atıldın” diye, mevzuyu anlatırken üzgündü baya. Kolay değil tabi adam kendi kurmuş Norther’i kaç sene önce.

  3. Ugur says:

    Vay be fena yamuk yapmışlar.Neyse Ensiferum’da olması çok daha iyi.

  4. duraganyolcu says:

    Gerçekten anlamıyorum. Tamam grup seninle anlaşamaz vs. ama azcık saygı olur lan. Bi yerlerden sonra çoğunda saygı falan kalmıyor. Daha açık söylemek gerekirse ‘ lan arkadaş birinin de götü kalkmasın be’.

    Cidden merak ediyorum, bu popülerlik kazanma, başarılı olma sürecinde ne gibi şeyler ortaya çıkıyor da böyle kişilik bozuklukları vs. oluşuyor diye. Bunun oluşması için çok popüler olmaya da gerek yok aslında. Belli bir kitleye erişen neredeyse tüm gruplarda var bu sorun (Tarz değiştirip başka işler peşinde koşmak isteyenleri ya da grubun geri kalanına adapte olamayıp efendi gibi ayrılanlara hiçbir şey demiyorum.) Norther’daki eleman değişikliklerinden haberdar değilim ancak grubu kuran, var eden bensem, grubun en önemli faktörü somut olarak kanıtlanmış biçimde ben isem bana dicekler böyle bi şey ‘bi dakka birader siz kimi kovuyosunuz, memnun değilseniz siz siktirin lan’ diye dalardım mekana. sonrasında yeni elemanlar bulup devam ederdim. Niye başını eğip gitmiş ki Petri?

    Belki asıl sorun Petri’de bilemeyeceğim ama bu saatten sonra Norther’ın yeni işleriyle ilgilenirsem götoğlan olayım.

  5. forever sleep says:

    sıkı bir ensiferum hayranı olarak ensiferum petriden önce ve sonra ayırmak gerekttiğini düşünürüm hep.northerdaki eşsiz vokal eşsiz scream namı şebab petri lindroos.gruba katılmasıyla ensiferumun üzerindeki ölü toprağı kalktı diyebiliriz.gerçi petriden öncede türünde özgün olmuş bi gruptu ama petri efendi aldı uçurdu grubu.sesiyle bi vahşilik kattı her şeyden önce.daha agresif olabiliyorum dinlerken.from afar genel olarak iyi olmuş diyebilirim twilight tavern en sağlam parçası olmuş..bu kadar.

  6. invictus says:

    ben albümü çok beğendim. kesinlikle 8 den aşağı verebileceğim bi albüm değil. petri’nin vokali gerçekten harikaymış bunu ilk defa fark ettim. 10/10 diyor susuyorum.
    p.s: susuyorum dedim de victory songs da 10/10 luk bi albümmüş söylemeden geçemiycem. âlâ âlâ (allah allah manasında anlaşılmasın diye eklemede bulunayım dedim) =D

  7. hakannn says:

    Petri’nin kovan Norther elemanlarının taaa… diyorum ve bir daha yorum yazmak istediğimden susuyorum arkadaşlarım :) Petri bir ekoldür benim için, bir markadır. O yüzden onun herhangi bir yerde olmasını isterim. Ensiferum’da olmak ona yakıştı bence, From Afar şarkısını hemen hemen her gün dinlerim. Norther’deki liveları da çok hoşuma gidiyor. Petri ve Ensiferum umarım iyi bir bütün olur.

  8. Kıvanç Erkan says:

    Bence hafife alınacak bir albüm değil, puanım; 9.

  9. barış says:

    Emmi’den sonra okuyamadım …

  10. Baybora says:

    The Longest Journey…tek kelimeyle şaheser. Bütün albüme olan puanım da kesinlikle 10,ama bu şarkıyı dinlediğim an başka şey dinleyesim gelmiyor.

    Sonra da Unsung Heroes aklıma geliyor ve Allah belanızı versin diyorum. Yahu cidden,ben anlamıyorum nasıl bu kadar büyük bir düşüş yaşadıklarını kaliteleri açısından. Hani Unsung Heroes’a tamamen rezalet bir albüm demiyorum,Bamboleo ve In My Sword I Trust kendini dinletme kapasitesi olan şarkılar. Ama nolur,şu albümün ardından Unsung Heroes mu gelir? Ha diyeceksiniz ”Önceden de Victory Songs üzmüştü” ama ben o albümü çok beğenmiştim,hala de severek dinlerim(böyle düşünen çok az kişiden biriyimdir herhalde).

    Bunu söylemek içimi acıtıyor ama,bu albüm Ensiferum’un doruk noktasıydı sanırım. Bundan sonrası tıpkı Unsung Heroes gibi tipik folk melodileriyle ve yavaş tempoyla harmanlanmış olacağa benziyor. Gelecekte bu laflarımı yerim umarım,ama şu an için pek umudum yok.

  11. operter says:

    cok sonra gelen bi yorum olacak ama petri’yi ne gommussunuz be. northerden atilmasiyla bence norther bitti direk. ensiferum ise bence jari’den sonra gelebilecek en iyi isimdi. tamam jari’de olmasa yine standartların kat kat üstünde bi performans sunuyor bence. ayrıca yırtıcı bi hava kattigida asikar.

  12. northern says:

    spam var yazıda.

    Ahmet Saraçoğlu

    @northern, düzelttim sağ ol.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.