# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
APOCRYPHAL VOICE – Stilltrapped
| 04.10.2009

Yavaş, çok yavaş black metal.

Levent MUKAN

Apocryphal Voice, Absent Silence adında adı sanı duyulmamış bir black metal grubundan kopan Ville Salonen (davul) ve Juhani Anton Jokisalo’dan (kalan her şey) mütevellit, Finlandiya kaynaklı bir oluşum.

Albüm davullar dışında tamamen ev stüdyosunda kaydedilmiş. Ancak diğer black metal gruplarında sık sık rastlayabileceğimiz (ki çoğunun bilerek yaptığına emin olduğum) albümü rezalet kaydetme ekolü Stilltrapped’ı vurmamış, gayet cici bir sounda sahip album. Albümün ciciliğinin burada bitiyor olduğunu da belirtmem gerekiyor tabi.

Şarkı şarkı da açıklanabilir aslında ama asıl önemli olan benim maç anlatır gibi şarkıları anlatmamdan çok, öyle bir anlatayım ki, okuyanlar bir şekilde bu albümü dinlesin, beğensinler veya beğenmesinler ama ben sadece bilgilendirmesini yapayım. Kısacası gazı verme çabasıdır bu inceleme yazısı yani.

Albümü diğer black metal albümlerinden ayıran şeylere geçmek gerekirse, öncelikle bu abiler avangard bir sound’a sahip. Albümde twin pedal kullanımı bile sıfıra yakın, blast beat yok, neredeyse hiç brutal vokal yok ki olan da oldukça gerilerden geliyor. Duyulduğu kadarıyla Anton’un böğürmesinde bir sıkıntı yok (malûmunuz genellikle vokalistlerinin aslında black metal vokalistliği yapmıyor olması gereken grupların albümlerinde “hazır kaydı yamultmuşken vokali de arkalara arkalara atalım da adamın yeteneksizliği anlaşılmasın” gibi bir ekol de mevcut). Vokallerin geriye alınmış olmasının sebebi bence albümün vermek istediği genel havanın brutal vokalin öne çıkartılması halinde bozulabilecek olması. Çünkü albüm gerçekten ağır ve yavaş sayılabilecek, black metal için konuşursak inanılmaz yavaş bir album.

stilltrapped_grup

İlk şarkı Trapped Under the Iron Sky itibariyle hemen dikkati çeken bir durum var ki, o da basın ziyadesiyle önde olması. Aynı zamanda hiç de fena olmaması. Gereksiz atraksiyonlara girilmemiş ama oldukça melodik bir bas kullanımı mevcut “Stilltrapped”te. Üstelik duymaya çalışmanız da gerekmiyor, gitarın hemen yanında çok rahat hissedebiliyorsunuz varlığını. Normalde olması gereken (gereken? Özellikle “gereken” yazıyorum, gerektiğinden değil) “gitar, yanına destek olarak bas” durumu “Stilltrapped”ta birkaç şarkıda tersine dönüyor ve gerçekten çok iyi bir fikir olmuş bu da. Gitarda tipik black metal rifleri ve Mayhem’in “De Mysteriis Dom Sathanas”ında ve diğer milyar tane black metal (BM diye kısaltırsam daha mutlu olacağım an itibariyle, sıkıldım yazmaktan) grubunda kullanılmış/kullanılan tonun distortion’dan oldukça arındırılmış hali kullanılmış. Ki bunun da yine albümün genel havasını çok güzel desteklediğini belirtmem gerek. Özellikle bu tarz gitar tonuna garip bir sevgi beslediğimden de hoşuma gitmiş olabilir tabii, bilemiyorum. Ama gitarlarda merak edilebilecek çok bir şey yok objektif olmak gerekirse. Zaten dediğim gibi asıl olay basta.

Apocryphal yazı örneği (maksat resim olsun).

stilltrapped_yazi

Önceden de dediğim gibi brutal vokalin neredeyse hiç kullanılmadığı bir albüm “Stilltrapped”. Anton’un clean vokali hafif dalga geçer gibi ve tadında. Herhangi bir iddiası yok, kendi halinde vokaller var albümde. Zaten çok fazla önde olmadığından genel havaya karışıp gidiyor. Şarkı sözlerine bakmak bu tarz müzikte hiç huyum olmadığından bilemiyorum, ancak Metal Archives’tan kopya çekmek gerekirse “depresyon” ve “iğrençlik” kullanılmış. Zaten albümün paso bahsetmekte ama ne olduğunu şu an söylememekte olduğum havası da ziyadesiyle depresif.

stilltrapped_stilltrapped

Son olarak davullar da tam olarak yapması gerekeni yapıyor ve iyi de kaydedilmişler. Bir grupta bateristin iyi olup olmadığının en net ortaya çıktığı durum bana göre budur. Ne kadar hızlanabildiği, ne kadar teknik olduğu vesaireden ziyade sadece yapması gerekeni yapıyor olabilmesi de en az önceki iki kriter kadar önemlidir bana göre. Ville Salonen ne hayvan gibi hızlanıyor, ne de çok teknik bir tarza sahip ama tam olarak çalması gerektiği kadar çalmış ve bu da benim gözümde “Stilltrapped”in davullarını “iyi” yapıyor.

Ufaktan bağlamak gerekirse, hafif depresif havası, iddiasızlığı ve sadeliğiyle black metalin karanlık, akla kar getiren havasını çok güzel harmanlamış bir albüm “Stilltrapped”. Muhtemelen asla bilinen bir grup olmayacaklar, büyük bir ihtimalle daha uzun süre başka bir albüm de çıkarmayacaklar (umarım yanılırım tabii) ama black metali en azından kendi tarzına harmanlayan gruplardan hoşlananlar bir şans verebilir.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.88/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Appease Me Records
Kadro
Juhani Anton Jokisalo - Gitar, bas, synth, vokal
Ville Salonen - Davul
Şarkılar
1. Trapped Under The Iron Sky
2. Lifeless
3. Incognito
4. Forgotten
5. Sideshow
6. Dance Of The Phantoms
7. Can You Feel The Presence Of Death
8. Lazy
9. March Towards Hell
10. Dry Sound of Rusty Nothingness
11. Burden
  Yorum alanı

“APOCRYPHAL VOICE – Stilltrapped” yazısına 1 yorum var

  1. Sambalici says:

    Candlelight’ın sitesine şöyle bi tarif yapmışlar albümle alakalı, kesinlikle merak uyandırıcı:
    “[Stilltrapped] lies somewhere in the wide and hazy area
    between Burzum and Nick Cave.”

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.