# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CODE – Resplendent Grotesque
| 21.12.2009

Kod adı: /code\

Yıllardır sahnede olan Kuzeyli devleri ve imza attıkları işlerin ölümsüzlüğünü bir kenara koyarsak, Dødheimsgard efsanesinin ardından avangard black metal açısından yapılabilecek en tatmin edici ve az ama öz işlerin sahibidir Code. Dødheimsgard referansının oluşturduğu dev merak ve beklenti ikinci albümde de vuslata ermiş ve İngiltereli topluluk deli dolu bir eser sunmuş.

resplendent_1

İlk albüm “Nouveau Gloaming“den sonra dört yıl bekleten albümün bu dört yıl boyunca harika gözlem ve deneyimlerle harmanlanarak oluşturulmuş olduğu ortada. Adının hakkını veren “Resplendent Grotesque”, black metal üzerine inşa edilmiş, fakat değişik türlerle örtüşen pek çok yanı bulunuyor. Klasik rock’a, hatta punk’a göz kırpılmış, thrash’imsi riflerle bezeli gaz bölümler, hardcore’vari nakaratlar da mevcut. Bu noktada Possession is the Medicine parçası öne çıkıyor. Özgünlüğüne laf etmek gibi bir niyetim yok, fakat parçalarda Arcturus, Emperor, Opeth ve daha nice grubun verdiği hissi yaşatan melodiler usta bir müzisyenlikle vücuda gelmiş.

İçten patlamalı süpersonik davulun karşısında saygı duruşuna geçip bir yandan da kafa sallama moduna bağlamamak elde değil. En hoş yanı da her dakikası atraksiyonla dolu olmaktan ziyade ayakları yere basan ve oldukça temiz bir yazımı olması. Ne demişler, blast beat insanı vezir de eder rezil de (ya da ben diyim şimdi, olamaz mı?). Bas gitarın baskınlığının albüme yayılmış olmaması hoşuma gitmese de tadına varabildiğimiz anlarda oldukça yumuşak bir tona sahip olduğunu söylemek mümkün. Fırtına öncesi sessizliklerin baş kahramanı olmuş ama daha bir “buradayım” deseymiş keşke. Fakat o gitar…! Albüme dair en iyi 10 şey listesi yapsam ilk üç madde “gitar!” olur herhalde. Grotesk nedir, sanat sanat için mi, neden mizah sorularının tümünü cevaplıyor adeta.

resplendent_2

Vokalde kimi zaman Opeth tadında duygulu bir terennüm söz konusu fakat genelde sorgulayıcı ve iç karartıcı bir haşinlikten geri kalır tarafı yok. Birkaç dinlemeden sonra akılda kalıcı melodilerin de yardımıyla rahatlıkla eşlik edebilirsiniz bağıra çağıra. Parçaların çoğunda yer alan sakin fakat ürpertici anlar ve beraberinde sürüklediği anıları sadistçe paramparça eden brutal vokal fevkalade. Scream’e de az kaçmıyor hani. Zaman zaman Primordial’ı yadettiğimi söylemeden geçemeyeceğim vokal tarzı adına.

Çok fazla başka grup adına yer verdim farkındayım fakat ismini kültleştireceğini düşündüğüm bir grup ve çalışmaları da uzun bir geçmişe dayalı deneyimlerin ürünü. Dikkat çekici parçalar ilk dinlemede büyük ölçüde kendini belli etse de “öylesine” olan tek bir parça yok ve parçaların tümü ne bir dolgu malzemesi ne de başka bir desteğe ihtiyaç duyulmaksızın son derece oturaklı bir yapıya büründürülmüş. Klavye olmaksızın sağlanan kasvetli ve yoğun ambiyans da cabası.

Böyle misler gibi bir albüm için yapılan albüm kapağını pek anlamlı bulamadım ama bu da minimalist yaklaşımlarının bir sonucu olabilir. Fazla yatkın olmadığım türün, gözümde Klasik Türk Sanat Müziği ağırlığında bir yere gelmesini sağladı bu albüm.

Avangard black metale sempatisi olanların başucu albümlerinden biri olma iddiasına sahip bir eser.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.73/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Tabu Recordings
Kadro
Kvohst (Mathew McNerney): Vokal
Aort (Andy McIvor): Gitar
Viper (Yusaf "Vicotnik" Parvez): Bas
Şeref konuğu:
Adrian Erlandsson - Davul
Şarkılar
01 - Smother The Crones
02 - In The Privacy Of Your Bones
03 - The Rattle Of Black Teeth
04 - Possession Is The Medicine
05 - Jesus Fever
06 - I Hold Your Light
07 - A Sutra Of Wounds
08 - The Ascendent Grotesque
  Yorum alanı

“CODE – Resplendent Grotesque” yazısına 8 yorum var

  1. Ahmet Saraçoğlu says:

    Adını duyardım da dinlemek nasip olmamıştı. Bayağı iyiymiş duyduğum kadarıyla. Bahsettiğin benzeşmeler ilk andan hissediliyor evet, ama ne yaptıklarını bilen adamlar oldukları da belli.

    Bi de albüm kapağı hakkaten berbat.

  2. Görkem says:

    benim code’u keşfetmem, bir yerde okuduğum “simen code’da söyliycekmiş lan” temalı bir yazıydı. abartı derecede arcturus ve simen arsızı bir insan olduğumdan hemen çöreklendim tabi albüme, fakat gördüm ki simen hiçbir şey yapmamış albümde, gruba öyle girmiş çıkmış sadece. “olsun” dedim “belki sound benziyordur” ve dinledim, iyi ki de dinlemişim. albümün bence en toşaklı şarkısı, 6. şarkı olan “i hold your light” fakat diğerlerinden bir parmak önde sadece.
    sonuç olarak kritik tam anlamıyla yansıtmış grubu, ben yazsam ben de 9 verir, 1 puanı da sonlara albümün biraz yavanlaşmasından kırardım.

  3. Emrah says:

    black metal adına çıkan en yaratıcı ve en ümüt vaat eden gruplardan bir tanesi. İlk albümleri ile birlikte cult statüsüne ulaştılar çoktan. Sanırım bunda Ved Buens Ende zamanlarından beri kendine has bir kitlesi olan Yusaf Parvez ciddi bir etkisi var.

    Yusaf’ın ilk albümdeki brass dogs performansı inanılmazdır, bu albümde ise daha ön planda olan temiz vokaller en i hold your light ile tavan yapıyor. Fakat albümdeki şahsi favorim, inanılmaz nakarat melodisi ile Smother The Crones.

  4. Emrah says:

    hey video koyduğumu bilmiyordum, keşke brass dogs’u da koysaydım, kim bilir belki onu da koyarım haberim olmadan.

  5. Ahmet Saraçoğlu says:

    Hizmette sınır yok. :)

  6. Emrah says:

    espri anlayışınıza hayranım : D

  7. frat says:

    bu grubu ve bu albümü bu sitede tanıdım. tanıştıran güzide aslaner e gerçekten çok teşekkürler hayatımda duyduğum en güzel şeylerden birini bana verdiği için.

    Güzide Arslaner

    @frat, Çok sevindim, ben de teşekkür ediyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.