# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
XERATH – I
| 14.09.2009

Arkadan orkestrasyonu dayayınca her şeyin epik olması.

Chugscore. Kendi müziğine bu ismi vermiş XERATH. “Chug”, kimimizin bildiği üzere şu stakato rifli MESHUGGAH-FEAR FACTORY türü müzikleri anlatırken kullanılan bir laf. “Chug-Chug” da deniyor arada ve sürekli bir groove arayışı olan dur kalklı müzikleri tarif etmek için kullanılıyor. Score da bildiğiniz gibi film müziği demek. XERATH ilk albümü “I”da yeni bir şeyler yapsak nasıl olur sorusunun cevaplarını aramış. Tatmin edici cevaplara ulaşmış mı bakalım.

DIMMU BORGIR’in klavye kanallarını alın ve üstüne de STRAPPING YOUNG LAD gitar ve davulunu koyun. Hepsinin üstüne de Joe Duplantier (GOJIRA), Jens Kidman (MESHUGGAH) ve Jan Chris (GOREFEST) kırması bir vokal oturtun. Kritiği burada bitirebilirim aslında çünkü XERATH şu bir önceki cümleyle anlatılıp bitirilebilecek bir müzik yapıyor. Orkestral, senfonik bir yapı ve bu “epik” ve “görkemli” ses duvarının üstünde senkronize devam eden aksak ritimli gitar ve davul birlikteliği.

Çoğu yorumda yüksek puanlar alan “I”, düşünce olarak bir yerlere varabilir bir deneme olsa da, çıkan sonuca bakıldığında bunun tam anlamıyla doğru olmadığını görüyorsunuz. İlk olarak grup içinde sıfır (rakamla: 2) duygu olan, tümüyle mekanik, tümüyle stüdyo ve masa başı işlemleriyle ortaya çıkan bir sonuç olduğunu hissettiren, dinleyiciye kendisiyle hiçbir duygusal bağ kurma fırsatı vermeyen bir müzik barındırıyor. Orkestral kısmını çıkardığınızda sürekli aynı şarkıyı dinliyormuşsunuz gibi hissettiren XERATH, icra bakımından hatırı sayılır, ancak içerik ve verdiği sonuç olarak en azından şimdilik boş bir grup izlenimi veriyor.

i_grup

Günümüzde az sayıda grubun başarıyla yaptığı ve gün geçtikçe sömürülerek sıradan bir hal almaya başlayan MESHUGGAH etkili müzikler dünyasına yeni bir açılım getirmek isteyen, ancak bunu sadece arkaya ihtişamlı bir klavye koyarak yapabileceğini uman XERATH, iş müzikaliteye geldiğinde bir yere varamamış.

Buna rağmen, koyduğum videodaki şarkıyı, dolayısıyla da grubu çok beğenenler de olabilir, zira ortada çok bir anlam ifade etmese de pek benzeri olmayan bir şey var. Şahsi fikrim, XERATH’ın bu fikrin işe yaramadığını göstermek açısından olumlu bir hizmet yaptığı şeklinde.

i_i

Başta da dediğim gibi hiç uzatmaya gerek yok, albümü dinlemeyi düşünüyor ancak bulamıyorsanız, varsa The Lord of the Rings soundtrack’iyle herhangi bir MESHUGGAH albümünü aynı anda açın. Büyük oranda aynı tadı alacaksınız.

5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.64/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Candlelight
Kadro
Owain Williams - Gitar, bas
Andy Phillips - Gitar
Richard Thomson - Vokal
Michael Pitman - Davul
Şarkılar
01. Intrenity
02. Alterra
03. Nocturnum
04. Consequences
05. Interlude
06. False History
07. Abiogenesis
08. Reform Part I
09. Reform Part II
10. Right To Exist
  Yorum alanı

“XERATH – I” yazısına 6 yorum var

  1. janslore the celebrity says:

    x ve y harfindeki kritikler sayfa boş kalmasın diye yapılmış gibi. (laf olsun diye yapılmış demiyorum ama bak)

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    Yyrkoon ve Yattering yazılarıyla bomba gibi geliyoruz. :)

  3. like fire says:

    Yyrkoon’un son 2 albümü ama özellikle son albümü incelenmeye değer. Unhealthy Opera son zamanlarda dinlediğim en güzel death metal albümlerinden biri.

    Ahmet Saraçoğlu

    @like fire, from the depths var o albümde, köpeğiyim o şarkının.

  4. ismail vilehand says:

    orjinal bir sentez olmadığı kesinlikle doğru ama albüm her türlü dinletiyor kendini. özellikle vokal takdir edilesi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.