# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MESHUGGAH – I
| 29.10.2011

Size kendimi tanıtmama izin verin.

Nothing“le birlikte geçmişteki yırtıcılığını daha balyozsal bir eziciliğe bırakan ve farklı bir yöne kayan MESHUGGAH, bu albümün 2 yıl sonrasında “I” adlı bu tek şarkılık EP ile çıkmıştı sevenlerinin karşısına.

Yine tek bir şarkı hüviyetindeki bir sonraki “Catch Thirtythree” için bir ön hazırlık mıydı bilinmez, ancak “I”, 21 dakikalık süresiyle bu tür için epey cesur bir denemeydi; MESHUGGAH için bile.

Uzun şarkı olayı, bilindiği gibi bir epiklik arayışı, hatta grupların kendileriyle bir sınav verme denemeleri olarak göze çarpar. Aslına bakarsanız MESHUGGAH müziği, bu tarz bir girişime çok da uymayacağı düşünülen müziklerin başında geliyor. Zira grup halihazırda zor dinlenen bir müzik yapıyor ve bu tarz bir müziğiniz varken böylesi uzun bir kompozisyona girişmek, muhtemelen baya bir kafa yorulmasını ve şarkı trafiğinin belirlenmesi adına uzun planlamaları da beraberinde getirmiştir.

“I”a baktığımızda fark ettiğimiz ilk şey, grubun önceki kataloğunun tümünü yansıtan bir müzik ihtiva ediyor olması. “Destroy Erase Improve“vari thrash kökleri ve “Nothing”vari kafa ezici sertlikte ağır bölümler iç içe ve arka arkaya kullanılmış ve ortaya MESHUGGAH’nın özeti bir müzik çıkmış. İlk 1.32 saniyesinde aynı sarmalın içinde gezinen ve açılışı yapan şarkı, 21 saniyelik bir kaosu ardından, gerçek başlangıcını 1.55′te yapıyor.

Jens Kidman’ın 21 saniyelik “I” çığlının ardından gelen ilk riften itibaren, MESHUGGAH’nın nasıl taklit edilemez bir müzik yaptığını en ince ayrıntısına kadar görmeye başlıyoruz. Şarkının sözlerini de yazan Mårten Hagström’ün ritim gitarı üstüne atılan klasikleşmiş Thordendal soloları ve kulağa hoş gelme amacından nasibini almamış kaotik melodilerle birlikte, adeta “Benim evrenime hoşgeldin” diyen MESHUGGAH’nın eşsiz yaratımı içinde kayboluyoruz.

Haake’nin Haake’liğini yaptığı davullar da “I”ın öne çıkan unsurlarından biri elbette. Özellikle 5.40-7.46 arasında, 2 dakika boyunca neredeyse hiç değiştirmeden aynı şeyi yapması, alışık olduğumuz Haake değişkenliğinden farklı olsa da, şarkının en tuhaf bölümlerinden birinin yaratılmasına ön ayak olmuş.

Yer yer (3 farklı yerde) duran ve ufak clean gitar pasajlarıyla bölümler arası geçişler yapan müzik, kimi yerlerde ise MESHUGGAH’dan alışık olmadığımız düzeyde basitleşebiliyor. Misal 10.33′te giren ve 11.55′e dek devam eden kısım, örneğin herhangi bir DEVIN TOWNSEND şarkısına konabilecek kadar “normal” denebilir.

Tek şarkı olması dolayısıyla fazla uzatmaya gerek yok. “I” MESHUGGAH’nın “Nothing”deki dönüşümünün devamı olarak niteleyebileceğimiz, belki “Nothing”den artan malzemenin değerlendirildiği, belki de “Catch Thirtythree”nin yolunun yapıldığı bir ara ürün olarak grubun diskografisindeki yerini alıyor. Grubun müziğindeki fazlasıyla kalıplaşmış sound nedeniyle “epik uzun şarkı” olayını yaşatamayan, ancak zaten böyle bir çabası olmamasından mütevellit MESHUGGAH sound’u içerisinde yapılabilecek “uzun şarkı” denemesinin de aşağı yukarı snırlarını çizen “I”, MESHUGGAH’ya başlama adına elbette ki önerilemeyecek, ancak kendi içerisinde iyi bir deneme olarak özetlenecek bir iş.

Ortada bir 21 dakikalık bir MESHUGGAH şarkısı var ve dinlerken ne ölçüde ayılıp bayılacağınız da gruba olan yatkınlığınıza ve alışık olma düzeyinize göre belirlenecektir.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.02/10, Toplam oy: 59)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2004
Şirket
Fractured Transmitter
Kadro
Tomas Haake: Davul
Mårten Hagström: Gitar
Fredrik Thordendal: Gitar
Jens Kidman: Vokal
Dick Lövgren: Bas
Şarkılar
1. I
  Yorum alanı

“MESHUGGAH – I” yazısına 5 yorum var

  1. nordson says:

    Ahmet sen sihirbazsın

  2. hen says:

    halen bir yorum yapılmamış olmasını site okurları olarak her gün bir kritik yayınlanmasına artık yetişemememiz olarak yorumluyorum.

  3. anonim says:

    bende 11 dklık bi meshuggah loop’u var. fan’lerden biri yapmış herhalde. ona koyduğu ad bu şarkıyı da (hatta grubu da) iyi özetliyor: Art that Encourages the Brain to it’s Maximum Limit

    tam 7:45te gelen “biraz dinlen bakalım genç az sonra .mına koyacağız senin” kısmı 8:38de bitiyor ve hakkaten 11:50ye kadar dediklerini yapıyorlar. bu şarkıyı dinlerken videoya kaydedilmek isterdim çünkü o gizemli 3:12de neler yaptığımı hatırlamıyorum.

  4. Ugur says:

    Açıkcası bana en akıcı gelen Meshuggah albümü bu oldu.Yine de bir ‘Nothing’ değil.

  5. Hanneman44 says:

    Thordendal albümün kaydıyla ilgili haakeyle oturduk rastgele çaldık hoşumuza giden kısımları çevirdik o yüzden böyle rastgelemsi bişi oldu gibi bişeyler demiş

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.