# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MOON TOOTH – Crux
| 05.04.2019

Henüz tanışmadığınız en iyi, en özgün, en yeni progresif metal grubu MOON TOOTH yılın en iyi albümlerinden biriyle karşımızda.

MOON TOOTH’u tamamen tesadüf eseri keşfettim. Bir yerde adını gördüm, acaba incelemeye değer mi diye 2 şarkının girişine şöyle bir bakayım dedim ve bir anda kendimi bu satırları yazarken buldum.

Bizleri ABD’den selamlayan MOON TOOTH çok geniş perspektifli bir progresif metal icra ediyor. Ne DREAM THEATER ekolüne benziyor, ne içinde power metal veya heavy metale benzer tatlar içeriyor, ne modern gruplar gibi sert tonlu chug chug gitarları var, ne de bülbül gibi şakıyan bir vokaliste sahipler.

Onları olayı eğlenceli ve değişken bir müziği olduğu gibi, son derece doğal şekilde sunmak. Eğer progresif müzikten hoşlanıyor ancak önemli olanın beste olduğunu, bir şeyin progresif veya teknik olmaktan önce müzikal olması gerektiğini düşünüyorsanız MOON TOOTH tam size göre olabilir.

2016’da “Chromaparagon” adlı çok acayip bir albüm çıkaran grup birkaç gün önce de yeni çalışması “Crux”u ortamlara saldı. Henüz bir şirketi olmayan ve bu kadar kaliteli bir iş yapmalarına rağmen nasıl olduysa keşfedilemeyen MOON TOOTH, umuyorum ki “Crux” ile şanssızlığını kıracak ve daha geniş bir kitleye kendini duyuracaktır.

Progresif metal düzleminde düşünürsek, MOON TOOTH’un hitap ettiği kitle PAIN OF SALVATION, MASTODON, PROTEST THE HERO gibi gruplar başta olmak üzere progresif metale kendi dokunuşunu ekleyen ve gerçekten son derece müzikal bir karaktere sahip olan pek çok grubu sevenler olarak özetlenebilir.

Grup yeri gelince neredeyse CHON pamukluğunda, yeri geldiğinde MASTODON’su bir sludge hissine, yeri gelince FAITH NO MORE’vari bir deliliğe, yeri gelince de hayvan gibi teknik manyaklıklara bulaşabiliyor. Burada önemli olan esas konu grubun kesinlikle alışıldık progresif metal sound’unda olmaması ve son derece organik, gerçek, adeta hata yapmaktan korkmayan bir hovardalığa bürünmesi.

Müzisyenlik bazında grup son derece iyi. Gitarist ve davulcu tek kelimeyle döktürüyor ve bir şekilde bunu şov gibi, ego tatmini gibi sunmamayı harika başarıyorlar. Şarkılarda olağanüstü güzel, kompleks ve bir o kadar da sıcak rifler var ve grubun aşırı derecede özgür yaklaşımı sayesinde ortaya muazzam bir müzik cümbüşü çıkıyor. Türlü türlü vokal kullanımları yeri gelince Latin kıvamlı yeri gelince blast beat’li davullar ve bir an olsun kaybolmayan bir eğlence. Gerçekten de çok uzun zamandır bu denli eğlenerek ve eğlendirerek müzik yapan bir gruba rastlamamış olabilirim. Progresif metal özelinde konuşmuyorum; MOON TOOTH gerçekten hayrete düşürüyor, tebessüm ettiriyor, güldürüyor, şaşırtıyor, büyük keyif veriyor.

Tüm bu güzelliklerin en önemli tarafıysa MOON TOOTH’un olayı “biz progresif metal yapıyoruz” şeklinde görmemesi ve sadece kaliteli müzik üretmek için yola çıkması. Metal sitelerine baktığımda pek çok sitede 5/5, 10/10 aldığını gördüğüm albüm için ben de not kırılacak herhangi bir şey görmüyorum. Tür için farklı karakterdeki vokallerden tutun da çok tuhaf duygu değişimleri yaratan rif karakterlerine, kusursuz müzisyenlikten bu kadar akıcısını pek az duyduğum şarkı yazımına kadar MOON TOOTH’un çok, çok, ÇOK fazla büyümesi ve çok geniş bir kitle tarafından bilinmesi gerekiyor.

Bandcamp’e ilk konduğu anda Bandcamp’in en çok satan metal albümü olan “Crux”, size sadece olumlu hisler verecek ve şaşırtacak bir şeyler dinlemek istiyorsanız bir saniye bile düşünmeniz gereken bir albüm. İlk albüm “Chromaparagon”u da KESİNLİKLE dinlemeniz gerektiğini hatırlatarak bu nefis albümün coşkuyla dolarak yazdığım incelemesini noktalıyorum.

İlk albümlerini henüz 3 yıl önce çıkardıkları düşünüldüğünde, sanırım MOON TOOTH’un yeni bir grup olduğunu söyleyebiliriz.

Ben çok uzun süredir bu kadar iyi bir yeni grup dinlemedim.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.05/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
John Carbone: Vokal
Nick Lee: Gitar, geri vokal
Vincent Romanelli: Bas
Ray Marté: Davul, geri vokal
Şarkılar
1. Trust
2. Omega Days
3. Through Ash
4. Musketeers
5. Thorns
6. Rhythm & Roar
7. Motionless in Sky
8. Thumb Spike
9. Awe at All Angles
10. Crux
11. Raise a Light (Epilogue)
  Yorum alanı

“MOON TOOTH – Crux” yazısına 10 yorum var

  1. theravenking66 says:

    keşif için teşekkür ederim heyecanla listeye aldım :D

  2. tahsin says:

    Trust’in 3.34 deki kismi baya baya guzel olmus.

  3. oroborus says:

    Moon Tooth’u 1-2 sene önce Spotify’da tesadüfen keşfetmiştim, gerçekten çok orjinal herifler. Yeni albümü henüz dinleme imkanım olmamıştı, 10 puanı görünce durmadım attım hemen dinlenecekler arasına.

  4. Raddor says:

    Hiç de fena grup değilmiş. Bu yılın en büyük keşfi olabilir benim için. İyice dinleyeyim, belki daha ayrıntılı bir yorum yaparım.

  5. Alondate says:

    İlk defa Ahmet abinin 10 verdiği bir albümü pek beğenmedim. Bu sene öküz gibi black metal dinliyorum belki de sebebi odur bilemedim :/ Bu mu yoksa Kara İhlas mi??? Hi???

  6. northern says:

    srç de bitmiş…. 10 nedir yahu….

    deadhouse

    @northern, Albümü dinlemedim ama bence yeni kurulan bir grup etkileyici bir işe imza atmışsa 10 verilebilir. Genç oyunculara veya yönetmenlere oscar verilmesi gibi.

  7. Benim için yılın hem en iyi keşiflerinden, hem de albümlerinden biri oldu. Gün içerisinde hangi ruh hâlinde olursam olayım, dinlerken müthiş keyif alabiliyorum.

  8. All2 says:

    Geçen yeni albüm çıkarmışlardı, gayet güzel. İlgilenenlere duyurmuş olayım.
    Ben de 3 sene önce bu yazı sayesinde tanımıştım grubu

  9. TanSolo says:

    Trust hayatımda dinlediğim en iyi açılış parçalarından birisi, albümün geri kalanı da muazzam. Sırf Trust hayranlığımdan yeni albümün açılış parçasını o kadar başarılı bulmayınca devam etmedim. Peki Ahmet Abi sorum sana, son albümüne 10 verdiğin bir grubun yeni albümünü neden umursamadın?

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.