# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VANUM – Ageless Fire
| 10.03.2019

Yılın kalburüstü black metal albümlerinden.

Ne tesadüftür ki iki gün arka arkaya Profound Lore’a çalışıyoruz. Dün PISSGRAVE’in rezilliklerini çarşaf çarşaf sayfalarımıza taşımışken, bugün de şirketten çıkan diğer bir yeni albüm olan VANUM – “Ageless Fire”ı inceliyoruz.

PISSGRAVE’in death metale bile meydan okuyan çirkinlikteki death metalinin aksine, VANUM’un black metali gayet ılıman ve kabul edilir şekilde benimseyen bir black metal anlayışı var. Grubun logosu, kapakları ve genel görsel yansımasından, VANUM’un derli toplu bir grup olduğu izlenimini edinebiliyoruz. Öyle şirret, korkutucu bir yanları yok ve black metali usturuplu şekilde sunuyor, olayı derinlemesine bir kalite düsturuyla ele alıyorlar.

VANUM’un gerçekten de eli yüzü düzgün bir black metal karakteri var. Atmosferi yerinde, tadı tuzu olan, keder üzerinden ilerleyip bunu göğüs kafesinde cayır cayır yanan bir isyana, duygu patlamasına dönüştürüyorlar. Grubun riflerinden acı ve öfke, melodilerinden keder ve çaresizlik, vokallerinden yitip gitme ve ızdırap damlıyor.

2015 çıkışlı ilk albümleri “Realm of Sacrifice”ta benimsedikleri nispeten sofistike hava, “Ageless Fire”la birlikte daha da ayyuka çıkıyor ve VANUM’un bu yarı bilge/yarı olgun black metal anlayışını güçlendiriyor. VANUM, organik bağları bulunan ASH BORER’ın atmosferik taraflarını anımsatan ılıman ve içten bir grilik eşliğinde, yer yer MGŁA’yı anımsatan tarzda keder hasatlarıyla hatlarını belli ediyor.

“Ageless Fire”ı dinlerken dikkatinizi çekecek ilk şey albümün ne denli organik, saf bir prodüksiyonu olduğu. Özellikle davul tonu anlamında albüm son derece canlı, gerçek, nefes alan bir yapıda. Bu sayede “Ageless Fire”ın karşınızda çalınıyormuş izlenimi vermesi sağlanıyor ve başta vokal olmak üzere tüm performanslarda hissedilen tutkuyla birlikte albüm güçlü bir bütünlük, yoğunluk ve denge hissine kavuşuyor.

“Eternity” gibi ikinci dalga black metal karakterli ve doksanları hatırlatan şarkıların yanı sıra, VANUM olayı kısmen AGALLOCH’a varan ve dinginlik içerisinde canımızı yakma amacı güden yerlere de vardırıyor. Atmosfer konusunda olayı sulandırmayan ve çatır çatır işini yapan grup, bu denge sayesinde albümün giderek yükselmesini ve değer kazanmasını sağlıyor. Ben yazıya sadece ikinci şarkı “Jaws of Rapture”ı koydum, ama size 10 dakikalık “Eternity” başta olmak üzere tümünü dinlemenizi öneriyorum.

VANUM “Ageless Fire”da, doksanlarda pastoral bir anlayışla ve çayır çimen tabiat bağlamında icra edilen kuzey black metalini, çok daha kişisel, öznel ve keder merkezli şekilde icra ediyor. Müzikal yönden kolay ısınılan ve benimsenen bu anlayış, grubun gri karakteri ve içten kederiyle birleşince gerçekten dikkate değer bir şeye dönüşüyor. Eğer black metalinizin illa şeytanlı cehennemli olması gerektiğini düşünmüyorsanız, derinlikli bir black metal arayışındaysanız, VANUM’a ve “Ageless Fire”a mutlaka şans verin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.78/10, Toplam oy: 36)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Profound Lore Records
Kadro
E. Priesner: Bilinmiyor
L. Sheppard: Bilinmiyor
M. Rekevics: Bilinmiyor
K. Morgan: Bilinmiyor
Şarkılar
1. War
2. Jaws of Rapture
3. Eternity
4. Under the Banner of Death
5. Ageless Fire
6. Erebus
  Yorum alanı

“VANUM – Ageless Fire” yazısına 11 yorum var

  1. Ahmet Er says:

    Bu albüme 1 puan veren arkadaşı merak ettim.
    Gayet güzel, içten, dokunaklı bir albüm. Bugün de dinleyecek bişeyler çıktı. PA’dan ve Spotify’dan gün gün çıkan albümleri dinlemeye, takip etmeye çalışıyorum. Günde 7-8 albüm dinlememe rağmen, o kadar çok albüm çıkıyor ki yetişemiyorum.
    Kritik için Ahmet hocaya teşekkürler.

    theravenking66

    @Ahmet Er, aga o kadar albumu nasıl dinliyorsun bende yetişemiyorum.

    Eric E

    @Ahmet Er, ne yapıyorsun kardeş, albümü bir kere dinleyince check mi atıyorsun? 7-8 album dinlemek ne demek ya?

  2. şeyh hulud says:

    Arkaları dönük çekilen fotoğraf bazen basit fikirlerin daha etkili olduğunu gösteren güzel örneklerden olmuş.

    Cübbelerle, tütsülerle fotoğraf çektiren gruplardan gına geldi.

    deadhouse

    @şeyh hulud, Kesinlikle öyle. Her şeyin show, medya, ün, para olmadığını anlamaları gerek.

  3. akkemcs says:

    Müzik de çevremizdeki diğer her şey gibi sürekli evrilen ve değişen bir şey. Black metalin aldığı bu daha melodik, melankolik hal de buna iyi bi örnek olabilir. Artık black metali satanist yobazlardan kurtaracağız!

  4. ismail vilehand says:

    Sevdiğim tarz black metal değil ama yine de albümü beğendim. Aşırı gazla beklediğim Sinmara albümü dahil bu sene içinde çıkan black metal albümleri çok ortalama gidiyor.

  5. Ahmet Er says:

    @Eric E,
    İşyerinde kulaklıkla dinliyorum çoğunlukla, saat 11:00-18 arası.Bazen günde 10-12 saat metal dinlediğim bile oluyor. Fakat hala metale, tize, davula doyamadım.

  6. northern says:

    kapak biraz eliran kantor işlerini hatırlattı bana.

  7. Rashid says:

    Müzikal anlamda muazzam bir albüm. Atmosferik Black şarkılarının 7+ dakika olması gayet normal ama her grupta bunun üstesinden gelemiyor. Bir kaç şarkıdan sonra monotonluğunu dibini gören tonla albüm var ama Vanum ince eleyip, sık dokumuş adeta. Yalnız albümle ilgili bir problemim var. O da vokaller. Hiç ama hiç sevemedim. Fazla depresif geldi bana. Sakın yalnış anlaşılmasın, depresif black metali fazlasıyla seven biriyim ama bu albümde daha farklı bir vokal olsaydı bence tam 10 puanlık bir albüm olurdu.

  8. converge says:

    Spotify sağolsun, under the banner of deathe takıldım, 6-7 kere döndürtükten sonra albüme başladım, kendi adıma 1-2 senemi öldürecek bir albüme denk gelmenin heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim, kritik de süper olmuş👍🏻

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.