# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BYTHOS – The Womb of Zero
| 28.07.2020

Şeytan’la empati kurmaya hazır mısınız?

Metal bağlamındaki Şeytan övme şenlikleri genelde hareketli geçiyor. İnsanın kendi eksikliklerini ve sıçma sıvamalarını atfedip “o yaptırdı, bak bak işte o ühühühü” diyerek aradan sıyrılmak için yarattığı Şeytan’ın tarafını tutan gruplar, doğal olarak bu kötülük kaynağını kudretli, şiddetli, her şeyin yok edicisi bir tabiatta sunma eğilimi gösteriyorlar. Albüm kapaklarına, şarkı isimlerine, sözlerine baktığımızda Şeytan’ın her şeye hükmettiğini söyleyenini de görüyoruz, Şeytan’ın yataktaki performansını övenini de.

Şeytan için kurşun atıp kurşun yeme eğilimindeki bu anlayışa ters şekilde, bir de Şeytan’ın dışlanışına ve günah keçisine dönüştürülmesinin adaletsizliğine odaklanan yaklaşımlar var. Bu bakış açısıyla yaratılan sanatlarsa Şeytan’ı yalnızlığıyla, haksızlığa uğramışlığıyla, içindeki kederle anlatılırken, resmedilirken, tasvir edilirken, betimlenirken, notalara taşınırken görüyoruz.

Bugün konuğumuz olan Fin black metal grubu BYTHOS, kadrosunda HORNA, BEHEXEN, SARGEIST, ALGHAZANTH, AJATTARA, TROLLHEIMS GROTT gibi gruplarda yer alan isimleri barındıran 5 yıllık bir oluşum. Yazmakta olduğum ilk albümleri “The Womb of Zero”yu Nisan sonunda çıkaran BYTHOS, Şeytan imgesini bahsettiğim türde bir keder, ızdırap ve özlem hisleri eşliğinde sunuyor. Izdırap deyince grubun yakarışlarla, kendini parçalamalarla dolu bir müzik yaptığı düşünülmesin. BYTHOS son derece sofistike ancak kesinlikle tane tane, çok net ve rahat dinlenebilen bir black metal yapıyor. Bu açıdan bakınca karakter olarak kendilerine en yakın gördüğüm grup, geçtiğimiz yıl çıkardığı taş gibi albümleri “Ageless Fire” ile akıllara kazınan VANUM. Lakin BYTHOS, VANUM’a göre bile daha damar, blast beat içermeyen, yakıp yıkma amacı taşımayan bir müzik yapıyor.

“The Womb of Zero”yu dinlerken aklıma gelen gruplardan biri, olayın melodik yanından ötürü şüphesiz ki DISSECTION. BYTHOS, DISSECTION kadar buzlanmış, şeytani melodiler kullanmaktan itinayla kaçınıyor ve çok daha sıcak bir black metal sunuyor. Sadece “The Satanist” özelinde bu acıklı Satanizm karakterini ortaya koymayı başaran BEHEMOTH ara ara kendini anımsatırken, grubun melodilerindeki acıklı ve mahvolmuş karakterden dolayı aklıma SO HIDEOUS’ın yürek parçalayan melodileri de gelmiyor değil.

“The Womb of Zero”yu bir gün içerisinde en az 10, toplamda ise 20-25 kez dinlemiş ve hâlâ doyamamış bir insan olarak, albümün bu yıl içinde çıkan en iyi işlerden biri olduğunu düşünüyorum. Başta elemanlardan kaynaklı HORNA, BEHEXEN, SARGEIST referanslarından ötürü çok daha farklı bir şey beklediğinizden albümü çok da özellikli bulmamanız ihtimaller dâhilinde. Ben de ilk bir iki dinlememde şarkıların içine fazla giremedim, ortalamanın biraz üstü bir şey dinlediğimi düşündüm. Ancak dinledikçe albüm bir büyüdü, bir büyüdü ki sormayın. Şu anda “The Womb of Zero”yu net şekilde yıl sonu Top 10 listeme yazacağımı düşünüyorum.

Albümü değerli yapan başlıca şey grubun çok akıcı besteler yapmayı başarması ve bunu son derece akılda kalıcı ve karakterli melodilerle desteklemesi. Doksanlardan kök alan çeşitli kimliklere rastladığımız “The Womb of Zero”da yazıya eklediğim “When Gold Turns into Lead”, “Luciferian Dawn” ve özellikle de “Destroyer of Illusions” gibi uzun zamandır dinlediğim en iyi black metal şarkılardan birkaçı var. Adını andığım üç şarkıdan ilkinin 40. saniyesinde giren bölümü, uzun zamandır arama mesafe koyduğum melodik black metal adına benim için gerçek bir kavuşma oldu. Aynı şekilde “Destroyer of Illusions”ın “al şu silahı vur öldür, çektirme bana bu acıyı” dedirten rif ve melodileri de son birkaç günümü adeta esir alan ve aklıma geldikçe “vay aq” diye iç geçirdiğim müthişlikler.

Bahsettiğim bu değerler bir araya geldiklerinde gerçekten de çok etkileyici ve kendi adıma çok uzun ömürlü olacağından emin olduğum bir albüm ortaya çıkıyor. Grup elemanları çaldıkları diğer grupların şirretliğini, şiddetini BYTHOS’a taşımadan da çok sürükleyici ve dinleyiciyi sarıp sarmalayan bir black metal yapabileceklerini kanıtlıyorlar. Sadece bu bile BYTHOS’ta çalan müzisyenlerin yetenekleri ve kapasiteleri hakkında son derece olumlu işaretler veriyor.

“The Womb of Zero” işlediği temayı sunuş biçimi nedeniyle adeta Şeytan’la empati kurdurtan bir albüm. Adamların black metali yavaş tempoda ele alıyor oluşları ve bunu hiç baymadan, merak ettire ettire yapıyor oluşları gerçekten takdire şayan. Siz dinlediğinizde ne düşünürsünüz bilmem ama ben albüme bayılıyorum ve merak edip dinleyecek olanların da kesinlikle ilk andan bir fikre varmamalarını salık veriyorum. BYTHOS yılın derin, tutkulu ve en değerli işlerinden birine imza atıyor ve bir kez daha, bir kez daha bu müziği yaşıyor oluşuma şükrettiriyor.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.24/10, Toplam oy: 54)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Terratur Possessions
Kadro
M.S.: Vokal
M.L.: Gitar, bas
L.R.: Davul
Şarkılar
1. Black Labyrinth
2. When Gold Turns into Lead
3. Sorath the Opposer
4. Omega Dragon
5. Call of the Burning Blood
6. Hymn to Lucifer
7. Legacy of Naamah
8. Destroyer of Illusions
9. Luciferian Dawn
  Yorum alanı

“BYTHOS – The Womb of Zero” yazısına 30 yorum var

  1. markusulf says:

    abi muazzör albüm gerçekten aylardır dinliyorum burada kritiğini görmekte güzel oldu kanımca.

    When Gold Turns into Lead’in başında ki melodi ara ara dilime dolanıyor duyanlar türkü çığırıyorum falan sanıyor.

    bu ve curse upon a prayer black metal adına yılın güzellikleri oldu bence.Dinleyin dinletin.

  2. Rashid says:

    Mükemmel bir albüm. Misþyrming’in albümü geçen yıla nasıl damgasını vurduysa 2020 yılına da damga vuran black metal albümlerinin başında geliyor The Womb of Zero.

  3. P L A G U E says:

    Albüm tüm övgüleri hak ediyor. Fakat benim övmek istediğim şey takık olduğum konu hakkinda olacak. Parça sıralamasının anlam ve önemi…albümlerin kapanış parçalarına ve özellikle albüm ilerledikçe devleşmesi konusunu çok önemsediğim için mest oldum. 6. parçaya kadar basamakları birer birer çıkarken, 7. parçanın başlamasından itibaren üçer-beşer tırmanmaya başlıyor, devleşiyor…senenin en önemli albümlerinden biri kesinlikle. Korgonthurus son albümü ile arka arkaya dinlemeniz yatirim tavsiyesidir.

  4. Ouz says:

    “Cosmic Terror” albümünden sonraki favorim bu.

  5. HaNNibaL says:

    Bu senenin en iyi albümlerinden. Dinlemesi inanılmaz bir keyif veriyor bana.

  6. necrobutcher says:

    iki gündür bu albümü dinliyorum,öneriyorum. söyleyecek söz yok. 10/10

  7. Emre says:

    Grubun tarzına bayıldım. Orta tempo, sakin, melodik, hafif doomy… Melodi anlayışında grubun Finlandiyalı oluşu kendini belli ediyor. When Gold Turns Into Lead ve Destroyer Of Illusions enfes besteler, lakin albümün geneli için o kadar da pozitif değilim. Albümün akışı epey bir dengesiz. Bazı şarkılar oldukça vasat.

  8. “When Gold Turns into Lead” Ağustos sıcağında bitirdi mahvetti beni.

  9. Uzun zamandır bu kadar akıcı bestelenmiş bir black metal albümü dinlememiş olabilirim. Tüm albümü baştan sona 2,5 saatte kulaktan çıkarttım, 42 dakikayı baştan sona çalıyorum şu an ahah. Üstelik sadece icra açısından kolay olduklarından da değil, o kadar akıllıca bir araya getirilmiş ki insan çalarken “e zaten bundan sonra anca bu şekilde bağlanırdı” diye düşünüyor. Gitar çalan arkadaşlara özellikle “When Gold Turns into Lead”, “Hymn to Lucifer”, “Destroyer of Illusions” ve “Luciferian Dawn”u denemelerini tavsiye ederim. Hem aşırı kolay hem de çalması çok zevkli.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, gitar çalabiliyor olsaydım sanırım ‘mayhem – daemon’ı baştan sona çalmak isterdim. Davul ve bas ok ama gerisi yok bende.

  10. şeyh hulud says:

    Black metal severim ama yardırmasyonel sistemleri pek tercih etmiyorum diyenlerin kaçırmaması gereken bir albüm.

  11. P L A G U E says:

    Anlamıyorum aq, bir şarkı nasıl bu kadar güzel başlayabilir??? Bazi parçalar vardır, 8-9 dakika veya üzeri çalma süresi olan. Bu süre zarfında neredeyse tüm hünerlerini sergileyen ama son 1-2 dakikasında falan coştukça coşan yada süründüren ve ne yapmak isterse kusursuz yapan. Heh işte, bu aq parçası sanki bitiyormuşcasına muazzam başlıyor, en baştan kendine hapsediyor. Bu kadara ne gerek var ulan? Elbette ‘ When Gold Turns into Lead’ den bahsediyorum…

  12. Kendi adıma yılın şarkısı “When Gold Turns into Lead”.

    01.22-02.02 arasındaki 40 saniye benim için 1994-1999 arası İsveç/Norveç’in tanımı gibi. Doyamıyorum.

    “When Gold Turns into Lead” ve “Destroyer of Illusions” bu sene uzak ara en çok dinlediğim 2 şarkı ve milyonlarca insanın büyük acılar çektiği bu rezalet yılı da hep bu iki olağanüstü şarkıyla hatırlayacağım.

    Canoir

    @Ahmet Saraçoğlu, when gold turns into lead başyapıt gibi şarkı. ben de hastası oldum

  13. Noumena says:

    Geçen senenin Algleymi’si neyse bu da o. Yılın en iyi albümü benim için Odraza ile beraber

  14. P L A G U E says:

    ‘Legacy of Naamah’ sen nasıl bu denli güzel olabiliyorsun???

    trombosit

    @P L A G U E, ben de o parçadaki harmoniklere tutuldum. Baya akıyor parça.

  15. ozzy says:

    albümü yeni dinlemeye aldım,çok büyük bir kayıp olmuş benim için,daha üçüncü şarkıdayım,melodiler geçişler atmosfer vokaller herşey harika,zaten spotify da istanbul 2.sırada şu an :) haberi olması gerkenlerin haberi varmış:))

  16. TAAKE says:

    gerçekten güzel ama

    biraz tek tekdüze ve sıkıcı bulduğumu itiraf etmeliyim,yani şeytan,şebek,lucifer gibi önemli bi konuda daha vurucu şeyler beklerdim,neyse beni bu konuda behexen keser diyor saygılarımı sunuyorum

  17. OblomoV says:

    2020′de dinleme fırsatım olsaydı yıl sonu listemde üst sıralara oynardı. Melodik ve efendi bir depresiflik. Leziz.

  18. When Gold Turns into Lead.

    Bir grubun 5 dakikalık bir şarkı içerisinde verdiği her karar mı doğru olur. Şarkıyla ilgili 100 tane detay varsa hepsi de 10/10 yahu.

  19. converge says:

    Albüm kapağı bana Alexandre Cabanel’in Fallen Angel tablosunu anımsattı, tabi daha karanlık. Bu tablo da ışık veren Lucifer’ın tanrı dağından men edildikten sonraki hüznünü, sinirini ve kinini yaşatır bakana, albümdeki gibi

    https://tinyurl.com/ypf58jwu

  20. P L A G U E says:

    Legacy of Naamah 01:48 ♥️

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, baba ocaklarına ateş düşüyor orada.

  21. Böyle bir şey olamaz cidden. Dinlemelere doyamıyorum çıktığı günden bu yana.

  22. Noumena says:

    Hymn to Lucifer için ciğerimi feda edebilirim

  23. Erhan says:

    Hymn to lucifer için ciğerimi feda edebilirim x2

  24. Canoir says:

    When gold turns into lead övmeye geldim. Şimdi gidiyorum

  25. Rashid says:

    When Gold Turns into Lead. En iyi 10 Black Metal şarkısı listesi yapılsa oraya adını yazdıracak kadar muhteşem bir şarkı. Yıllar geçti ama doyamıyorum şarkıya.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.