# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DIMMU BORGIR – Forces of the Northern Night
| 24.04.2017

Kanlı canlı.

DIMMU BORGIR’in metal dünyasında belli bir önem taşıdığı su götürmez bir gerçek. Black metal ile senfonik metalin hazmı kolay bir birlikteliğini sunan grup, kariyeri boyunca çeşitli çekicilikler sayesinde geniş bir kitleye yayılmayı ve adını metal tarihine yazdırmayı başardı. Şahsen DIMMU BORGIR’in her albümünü baştan sona seven bir insan değilim, ancak grubun her çalışmasında çok fazla sevdiğim şarkılar mevcut.

7 yıldır yeni bir albüm çıkarmayan ve bu gidişe bu yıl dur diyecek olan DIMMU BORGIR, 2017′de yayınlayacağı ilk ürün olan “Forces of the Northern Night” konser albümünü önümüzdeki hafta çıkarıyor. Nuclear Blast’ten birkaç gün önce gelen promoyu dinlerken, bir süredir DVD’den yayınlanan videoların görkemini anbean hissettiğimi söylemeliyim. Grubun Kringkastingsorkestret ile birlikte çok büyük bir kalabalığa verdiği konseri içeren “Forces of the Northern Night”, 2 CD’den oluşan doyurucu bir konser albümü.

Prodüksiyon, kayıt, seyirci etkileşimi gibi konularda yıldızlı pekiyi alan çalışmanın benim açımdan sıkıntı yaratan başlıca tarafı, albümdeki ilk CD’deki 9 şarkının 8′inin “Abrahadabra“daki şarkılar olması, 2. CD’nin ise grubun en sevilen şarkılarını içermesi. “Abrahadabra”yla bir derdim yok, ancak bu tarz bir sınıflamaya gerek olmadığını düşünüyorum. Şarkılar albümlerden karışık olarak sıralansa bence daha sürükleyici olurdu. Hele ki Dimmu Borgir’in önce orkestral versiyonun, sonra da grupla birlikte olan versiyonunun çalınmasına bence gerek yokmuş. Bir tanesini çalıp diğeri yerine başka bir şarkı eklenmesini tercih ederdim. Bu bölümün parlayan yıldızı, Agnete Kjølsrud’un da müthiş katkısıyla devleşen Gateways. Grubun yaptığı en iyi şarkılardan biri olduğunu düşündüğüm Gateways, canlı hâliyle de aşırı lezzetli olmuş.

Her müzisyenin, orkestranın ve koronun mükemmel iş çıkardığı “Forces of the Northern Night”ın 2. kısmına geldiğimizdeyse, DIMMU BORGIR’i DIMMU BORGIR yapan sekiz adet şarkı görüyoruz. Her ne kadar grubun en sevdiğim 5 şarkısı arasında yer alan ve canlı bir orkestra/koro ortamında enfes hâllere bürüneceğinden şüphe duymadığım Sympozium ve Hybrid Stigmata – The Apostasy’yi de duymayı çok istesem de, buradaki seçki de gayet yerinde.

Bahsetmek istediğim tek sıkıntım ise Progenies of the Great Apocalypse’le ilgili. Bu şarkının orkestra ve koro eşliğindeki konser versiyonunu dinlerken akıllara gelen bir numaralı şey şu:

“Ne büyüksün ICS Vortex…”

Şarkının ICS Vortex tarafından söylenen:

“Discover and conceive the secret wealth
And pass it unto your breed
Become your own congregation
Measure the sovereignty of it’s invigoration”

kısmını söyleyen orkestra, ICS Vortex’in yarattığı epikliğin onda birine erişemiyor. Koca bir orkestra, ICS Vortex’in tek başına verdiği, dünyaları sarsan gücün yanına bile yaklaşamıyor. Burada orkestranın elbete suçu yok; olay ICS Vortex’in benzersizliğinde.

Bu kişisel sıkıntı dışında; bu şarkı da, diğerleri de kusursuz icra edilmiş, grubu sevenlerin dinlemeye/izlemeye doyamayacağı bir şekilde sunulmuş.

Bahsettiğim bu büyük oranda subjektif şikâyetler dışında “Forces of the Northern Night” gayet yeterli bir konser albümü. Oslo’daki bu konser haricinde, DVD versiyonunda bir de Wacken performansı ile belgesel bulunuyor. İmkânınız varsa elbette DVD versiyonunu tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır, ancak konser albümü olarak da iyi bir ses sisteminde, arabada falan gaza gelmek adına son derece işe yarar bir çalışma.

Bu yıl çıkacak yeni albümün de “Abrahadabra”dan daha iyi olacağına dair içimde güçlü hisler besliyorum. Umarım yanılmam.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.07/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Shagrath: Vokal
Silenoz Ritim gitar
Galder: Lead gitar

Konuklar:
Daray: Davul
Cyrus: Bas
Geir Bratland: Klavye
Agnete Kjølsrud: Vokal ("Gateways")
Kringkastingsorkestret: Orkestra ve koro
Şarkılar
Disk 1
1. Xibir (orchestra)
2. Born Treacherous
3. Gateways
4. Dimmu Borgir (orchestra)
5. Dimmu Borgir
6. Chess with the Abyss
7. Ritualist
8. A Jewel Traced Through Coal
9. Eradication Instincts Defined (orchestra)

Disk 2
1. Vredesbyrd
2. Progenies of the Great Apocalypse
3. The Serpentine Offering
4. Fear and Wonder (orchestra)
5. Kings of the Carnival Creation
6. Puritania
7. Mourning Palace
8. Perfection or Vanity (orchestra)
  Yorum alanı

“DIMMU BORGIR – Forces of the Northern Night” yazısına 9 yorum var

  1. Rashid says:

    Yalnızca Progenies of the Great Apocalypse değil bence ICS Vortex’in vokal yaptığı ve bu konserde koro ile seslendirilmiş kısımların hiç biri onun seviyesine ulaşamadı. Bir insan evladının sesinin kudreti bu kadar büyük olmamalı. Ah, ulan keşke bir konserliğine geri döndürselerdi reyizi. Ama tabii ki, konser muazzam olmuş. Canlı izleyenler zevkten gebermiştir herhalde.

    Rashid

    @Rashid, Geçte olsa dileğim gerçek oldu :D Oslo’daki Inferno Festivalinde ICS Vortex, Mustis ve Tjodalv “The Insight and the Catharsis” şarkısında gruba eşlik etti. Vortex’in sesini yeniden duymak duygulandırdı be :D Umarım bu vesileyle aradakı buzları eritmiş olurlar ve yeni bir albüm yaparlar eski üyelerle. Gateways, Dimmu Borgir gibi yeni şarkıları Vortex’in sesinden duymayı çok isterim.

  2. northern says:

    şu grubun kadroda bi ara nicolas barker, mustis ve ics vortex vardı ya, hem de aynı anda, şaka gibi. bi insight and the catharsis yakışırdı o listeye.

    Küçük Zenci

    @northern, O efsane kadrodan kimler geldi kimler geçti. Nicholas Barker’ın Ancient, Brujeria falan bir kaç aktif grubu var hatta Lock Up ile bu sene albüm çıkarmış. ICS Vortex’i biliyoruz zaten Borknagar’da yardırıyor şu sıra. Ama Mustis’in uzunca bir süredir aktif bir grubu yok, kendisinden epeydir ses seda da yok. Herhalde elini eteğini çekti bu işlerden.

  3. Raddor says:

    ICS Vortex’in sesini sevmeyen dünyada bir tek benim sanırım..

  4. Ouz says:

    Metal dünyasında Dimmu’ya kızdığım kadar başka gruba kızmışlığım yoktur herhalde. Bu heriflerin tanınmasını sağlayan albümlerine sırtlarını dönmelerini hazmedemiyorum. Tutturdular bir orkestral bir senfonik ayağı gidiyorlar; For All Tid’i babam, Stormblast’i de dedem yapmıştı zaten. Hele koskoca Enthrone Darkness’tan bir tek Mourning Palace’ın seçilmiş olmasına diyecek söz yok; ardı ardına iki tane “Dimmu Borgir” şarkısını gördükten sonra hele…

    Abrahadabra’yı birkaç kez çevirip köşeye koydum, beğenmedim; Puritanical sonrası albümlerden de aman aman keyif almışlığım yok. Grup ana akım kitleden aldığı gazla bu şekilde devam edecekse canım sıkkın kalacak benim. Shagrath da polis telsizi efektli şarkılar söylemeye devam etsin.

    P L A G U E

    @Ouz, çok ağır stormblast ve edt fanı olarak yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Bu kadar prodüksiyon kasmişlar, çalın aq işte bi stormblast yer gök inlesin, in deaths embrace patlatin yada daha bi sürü çok üst seviye parçalar var bu albümlerde. Yazık ediyolar…

  5. Mandos says:

    Çok meraklısı olduğum bi grup olmasa da, yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Canlı performans gayet nefis olmuş. Sayenizde gece gece, en sevdiğim parçalarından biri olan “The Insight And The Catharsis”i iki kere döndürdüm. Teşekkürler.

  6. Küçük Zenci says:

    Vay be eski dostum. Metal dinlemeye ilk bu adamlarla başladım ben. Açarım underground über karanlık, satanik, atmosferik gizli kalmış cevher rererörör, diğer yandan açarım Mourning Palace, Puritana, Progeniens of the Great Apocalypse. Hiç de trve kvlt ayaklarına girmem. Severim Dimmu Borgir.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.