# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DIMMU BORGIR – In Sorte Diaboli
| 20.11.2009

Gezmeyi, sinemaya gitmeyi, kitap okumayı seviyorum, dinlediğim gruplar Avril Lavigne, The Cranberries, Dimmu Borgir, Nirvana, Ceza. Tikiler ve hiphopçular aramasın!!!1

İnsanlar büyük şeyleri severler. Büyük ev, büyük araba, büyük penisilin iğnesi… DIMMU BORGIR, insanlara istediklerini veren, haklarında ne düşünüldüğünü önemsemeden banka hes… işine gücüne bakan bir grup. Artık neredeyse kenara ittikleri CRADLE OF FILTH’e zamanında yapılan “buda black metalmi be siz önce gidin darkthrone dinniyin ööle gelin bu müsiği bilmdn konushmayın aq!!!!1 :(((” türü durumlara ziyadesiyle maruz kalsalar da, DIMMU BORGIR’e tapan ve onları var olan en güzel -aynı zamanda en şeytani- şey olarak gören bir sürü insan da var; tercihen velisi olmadan bir yere imza atamayan insanlar

Black metal felsefesi denen şeyin en derinlerine inildiğinde, bu felsefeye değer veren kitle tarafından black metalle alakası olmayan bir şey olarak görülen DIMMU BORGIR’in, en azından mentalite olarak black metalle bir bağdaşırlığı olmadığı açık. Müzik olarak elbette ki black metal kaynaklı bir müzik yapan grup, barındırdığı senfonik ve birtakım başka öğeler sayesinde, “black metal” olarak özetlenemeyen bir hale bürünüyor. Ekstrem senfonik metal türü gudik sıfatlar altında da görülen grubun türünün ne olduğunu düşünmek için harcayacağımız enerjiyi, müziğin analizi (hey yavrum) için harcamaya ne dersiniz ha ne dersiniz?!

Mike Portnoy’un “DREAM THEATER progresif metalin poster çocuğudur” sözünü hatırlatırcasına ön planda ve ilgi meraklısı bir oluşum olan DIMMU BORGIR’in, olayın mentalite kısmını tümüyle unuttuğumuzda, black metal etkilenimli bu müziğin süperstarı olduğu ortada. Grubun fotoğraflarına baktığımızda dahi bu göstermelik imajı görmek mümkün. Arkada gayet cool ve merhametsiz bir Mustis, önde piç gülümsemeli bir Galder, tercihen onun yanında “benim bir de ARCTURUS’um var, underground kitleye de hitap ediyorum o yüzden fazla da maymun olmak istemiyorum” kararsızlığındaki ICS Vortex ve önde de var olan en şeytani, en satanik insan Shagrath.

sorte_2

İşte bu ön plandalık ve tüm bu şatafatlı sirk atmosferinde, DIMMU BORGIR bir yandan iyi, çok iyi şarkılar da yapıyor. Türler üstü düşündüğümüzde ve sadece metal veya müzik olarak baktığımızda, her albümünde birkaç tane çok iyi şarkı olduğunu düşündüğüm grubun bu öne çıkan şarkı sayısında, albümden albüme bir azalma söz konusu. “Death Cult Armageddon”da büyük oranda Progenies of the Great Apocalypse’in üstüne yatan grup, Vredesbyrd gibi vasatın üstü şarkıları olsa da, genele bakıldığında kendini tekrar eden bir göz boyamaya imza atmıştı.

Her şeyin en ihtişamlısını, en şatafatlısını, en bağıranını seven grup, 2007 çıkışlı son albümü “In Sorte Diaboli”de ise, müzikal anlamda tam anlamıyla bayık bir işe imza attı. DIMMU BORGIR’in en özelliksiz, en az hit barındıran, hatta hitlerin bile önceki albümlerdeki sıradan şarkılar gibi olduğu “In Sorte Diaboli”de, grubun yaptığı birkaç iyi, ve pek çok da kötü şey var.

sorte_1

İyiler klasmanına bakarsak, öncelikle prodüksiyon konusunda türünde kimsenin DIMMU BORGIR’le kapışamayacağı açık. Fredrik Nordström elinden çıkma sound kesinlikle muhteşem. Dozu ve müzikteki etkinliği artan senfonik öğeler, iyi bir ses sisteminde dinlendiğinde gerçekten de o ihtişamı, heybeti veriyor. Lakin, bundan sonrası için çok da iyi şeyler söylenemiyor. “In Sorte Diaboli”, sırf DIMMU BORGIR adının arkasına sığınan bir sıradan rif ve melodiler bütününden başka bir şey değil. Herhangi bir underground grup yapsa kimsenin ikinci kez dinlemeyeceği pek çok bölüm, tüm bu nümayiş içinde çok bir şeymişçesine sunuluyor. İçerikleri bomboş, her yerlerinden formül akan, ruhsuz, stüdyo harikası şarkılar var “In Sorte Diaboli”de. Albümün en büyük hiti olan The Serpentine Offering’e bakın. Başındaki senfonik kısım, destansı bir filmin en güzel savaş sahnesinin arkasında pekala etkileyici olabilir. Ancak tüm bir şarkıyı kurtaracak, bir albümün lansmanını yapacak türde bir şey değil.

Sonra ne var? The Sacrilegious Scorn. Düğün klavyesi eşliğinde giren şarkının, eğer kendilerinin parodisini yapmadılarsa, akıl almaz derecede rezil, şaka gibi bir klibi var. Bu kadar çok kötü fikir nasıl bu şekilde bir araya gelir akıl almıyor.

Albümü dayanabildiği kadar sefer dinlemişliği olan biri olarak, ICS Vortex’in kimi şarkılardaki muhteşem vokali ve yorumu ile, konuk davulcu Hellhammer’ın üstün performansı olmasa, albüme çok daha düşük bir puan verirdim ama, bu iki etmen en azından kendilerini dinlettiriyor. Puanı muanı da geçtim, bu albüm ya çok aceleye gelmiş, ya da grup fikir kıtlığı çekiyor. Çünkü Progenies of the Great Apocalypse’leri, Hybrid Stigmata – The Apostasy’leri, Sympozium’ları da daha bundan yedi, sekiz sene öncesine kadar aynı grup yapıyordu. Artık Mustis ve ICS Vortex de yok, grup bir sonraki albümünde ne yapacak merak ediyorum.

sorte_sorte

DIMMU BORGIR, çoğu kişinin düşündüğü üzere black metal adına bir utanç değil bence. Onlar kendi liglerinde, black metalin çekici elementlerini, insanların kabul edebileceği ve hoşgörebileceği bir formatta sunuyorlar ve güya aykırı ve “cool” oldukları için de ilgi çekiyorlar. O ya da bu şekilde grup çok iyi şarkılar da yaptı, yapacak, ama tüm bunlar “In Sorte Diaboli”nin çok sıkıcı bir albüm olduğu gerçeğini değiştirmeyecek.

4/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.27/10, Toplam oy: 92)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Shagrath: Vokal
Silenoz: Gitar
Galder: Gitar
ICS Vortex: Bas ve clean vokaller
Mustis: Klavye
Hellhammer: Davul
Şarkılar
01. The Serpentine Offering
02. The Chosen Legacy
03. The Conspiracy Unfolds
04. The Ancestral Fever [Avrupa bonus'u]
05. The Sacrilegious Scorn
06. The Fallen Arise
07. The Heretic Hammer [Kuzey Amerika bonus'u]
08. The Sinister Awakening
09. The Fundamental Alienation
10. The Invaluable Darkness
11. The Foreshadowing Furnace
12. Black Metal [Venom cover'ı] [Japonya bonus'u]
  Yorum alanı

“DIMMU BORGIR – In Sorte Diaboli” yazısına 15 yorum var

  1. demandred says:

    ilk iki şarkısı hariç sevemedim albümü. önyargısız dinlediğimi belirtmek isterim.

  2. Ugur says:

    Haha Ahmet Bey’in ilk paragrafta yazdıklarını özetleyen bir parodi var efendim buyrun:

    Albüme gelelim: fena değil aslında.Tabi Death Cult Armageddon kadar iyi değil belki ama The Conspiracy Unfolds, The Sacrilegious Scorn gibi güzellikleri barındırdığından hakkını da yememek lazım.Yedi verdim, fazlası eski albümlerine saygısızlık olur.Aslında altı verecektim de The Conspiracy Unfolds’da Hellhammer’ın davul performası için sırf bir puan daha fazla verdim.Bir de sahiden ICS vortex ve Mustis olmadan nasıl olacak bu işler?

  3. paulsen says:

    mistik ve gothic havayı en güzel veren enstrümanların piano (organ) ile pan flute oldugunu düsünen bn ve bnm gibilerin black metal in manteltesini ve anlamını zengileştirdiği için dimmu gibi başka bir gurup bulamamak; onu daha cekici kılıor=)

  4. Ertuna Yavuz says:

    bu kapaktaki şempanzenin adı neydi? tanrı falandı di mi bu?

    Exorsexist

    @Ertuna Yavuz, baphomet

    Ertuna Yavuz

    @Exorsexist, heh evet

  5. Exorsexist says:

    başlık eski bluejean günlerini hatırlattı

  6. taake says:

    dimmu nun artık iyice lerzan mutlu ayaklarına düştüğü ajdardan biraz hallica albümü zaten cins bm ci albüm yapsa adı hep aynı satan zaten mustafa yıldızdoğan ın satan satana albümünü görünce koş hanım dimmu burger gene albüm yapmış shagrath gene polis telsizi vokla yapmış fakat değilmiş YALNIZ
    BURDAKİ SERPENTİNE OFFERİNG KLİBİ MANYAK BLACK METALİN DERDİNİ SAVAŞINI ÖFKESİNİ VE İNTİKAMINI ÇOK GÜZEL ANLATMIŞ ZATEN Bİ TEK KLİPLERDE TAKTİR TOPLUYOR COF VE DİMMU BURGER BENDEN AMA AYNI TAKDİRİ RİHANNA SHAKİRA VE JENNİFER LOPEZ DE TOPLUYOR ONUN İÇİN SESİ KISIP KLİBİ İZLİYORUZ SESSİZ FİLM GİBİ
    bide bu adamların tüm albümleri hep üç kelimeden oluşuyor dikkat edin hep 3 lü tamlama onun için 3 lü alternatif isimler verebilirim shagrath a mesala etli kuru fasulye dikkat satan çıkabilir olimpik yüzme havuzu bu sonuncu güzel

    Dnz

    @taake, klibin yarısında çıktım

  7. Immortal says:

    Bu albümün barındırdığı Venom Cover Black Metal parçasının çok iyi olduğunu söylemeden geçemiyeceğim.
    Aynı parçayı Vader,Cof ve Mayhem’de coverlamış.Aralarında Dimmu coverı 1,Vader 2 numaradır şahsi görüşüm

  8. junkman afatsum says:

    albüme haksızlık yapılmış bence ahmet abimizde okuduğum yazılara genel olarak baktığımda förmülize bulduğu şeyleri ve çok parlak cafcaflı bulduğu şeyleri beğenmiyor saygı duyarım ama formül mormül yani bu gibi şeyler olabilir bence 9dur bunun notun ve bir çok dergide bu notu vermiştir bu albüme bir önceki albüm daha iyidir ama bu albümde onun devamı gibidir son albümde batırmışardır o ayrı konu vortexin olmaması hissetmiştir bu albümdede son kez duyduk sesinini kıymetini bilin dineyin akıllı olun tamammı

  9. ozan akis says:

    The Serpentine Offering hatrına 7, bir de tüm şarkıların the ile başlaması komiğime gidiyor arkadaş.

  10. patognomonic says:

    abi sen ne etmişin böyle yaw,ben bu albüme bayılıyorum resmen be..yani hem senfonik yapılar hem gitar riffleri,davullar vokaller bence gayet güzel..ilk dönem dimmu albümleri de dahil bu adamların ortalama altı hiç albümü yok kanaatimce..

    öyle ceplerini doldurma gayesiyle bebek bezine logolarını kazısalar dahi seviyorum bu adamların müziğini..

  11. Nightwing says:

    ya şimdi youtubedan tekrar izledim de bu the sacrilegious scorn un klibi ne kadar anlamsız bir kliptir öyle arkadaş. ben dimmu borgirin menejari, prodüktörü falan olsam klip çekmeyi yasaklardım bu gruba. güzelim şarkılara afedersiniz yrak kürek klipler çekiyolar çoluk çocuğun eline düşüyor sonra. dimmu nun bu kadar kepaze edilmesinin baş sorumlusu klipleri ve imajlarıdır. yoksa çoğu kişinin dimmu müziğiyle pek bi alıp veremediği yok bende dahil.

  12. Drochshaol says:

    Vasat altı bir albüm. Kapağı heyecanlandıran ama içi boş bir albüm.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.