# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BABYMETAL – Metal Resistance
| 21.12.2016

Proje grubu gibi proje grubu.

Oğuz Sel

Japonlar kadar saygılı, dürüst, efendi, sözüne sadık ve ilginç bir millet daha var mı merak ediyorum. Bunu, vurucu bir giriş yapmak üzere klavye başına oturduğum için yazmıyorum, gerçekten merak ettiğim için yazıyorum. Çünkü efendilik, çalışkanlık, saygı, sevgi gibi bu topraklardan uzunca zaman önce elini eteğini çekmiş kavramlar, nasıl oluyor da aynı milletin sanat hayatınabu denli farklı renkler katabiliyor, kavrayamıyorum. İşin daha da derinlerine inmem gerekebilir diye düşünüyorum ama yazı güzergâhından fena halde sapabilir diyerek girizgâhı sonlandırıyorum.

Dr. Slump, Yuka Kinoshita, Dragon Ball, Pokemon, Silent Hill gibi kişi ve yapımlarla en azından benim hayatıma fazlasıyla renk katan (Silent Hill ve renk, evet olmadı)Japonya, müzik konusunda virtüöz seviyesinde sayısız sanatçıya ev sahipliği yaparken, modern sanat akımlarını kendine göre yorumlayarak teknoloji alanında olduğu gibi müzik alanında da fark yaratmaya devam ediyor. Bunun en yalın örneklerinden biri, bizim cenahta pek çok kişinin burun kıvırdığı ama dünya çapında konserden konsere koşan ciddi bir grup olan ve dâhi Rob Halford gibi babalardan bile “olur” alan Babymetal tabii ki.Vokal koltuğunda oturan üç çıtı pıtı kızdan ve enstrümanlardan sorumlu olup kadrosu zaman zaman değişiklik gösteren “Kami” grubundan oluşan Babymetal,“Kawaii Metal” olarak nitelendirdikleri sentez sayılabilecek bir müzik yapıyor.

Bu kadar genel bilgiden sonra gelelim albüme. Kendi isimlerini taşıyan önceki albüm, bir çeşit “Hey selam millet, bakın biz geldik,” havasındaydı ve nabız ölçme bağlamında çok da sert olmayan, hatta sert olmak gibi bir derdi bile olmayan bir albümdü esasen. Zira Japon Pop havasından sıyrılamayan bazı parçalar, klavye patch’leri, sempatiklik olsun diye aralara serpiştirilen Bob Marley ve 50 Cent kısımları Babymetal’in tam bir metal grubu olmasını engelleyen etkenlerdendi bana kalırsa. 2016 çıkışlı “Metal Resistance” ise prodüktörlerin de ittirmesi ve “Önceki albümün başarısını katlamalıyız” düşüncesiyle ortaya konduğu çok açık olan bir yapım.Dünya çapında üst sıralardan girdikleri listelerle bu konuda başarısız olduklarını söylemem ise yanlış olur.

Enstrüman hakimiyeti ve şarkı yazım konusunda ilerleme kaydeden grup, vokallere çok takılmadığınız vakit oturup eni konu dinlenebilecek yapıda eserlerle karşınıza çıkıyor. Bunda, şarkıların kendi içlerinde nu metalden groove metale, progresif metalden (DreamTheater’ınA Change of Seasons’ına bile ciddi gönderme var, şaka yapmıyorum)viking metale ve daha fazlasına uzanan bir çeşitliliğe sahip olması da büyük etken elbette.Elektronik yönlere öncesine nazaran daha az sapan ve hem rif hem de vokal melodileriyle bir iki dinlemede dile dolanan eserlere imza atan Babymetal, enstrümantasyon ve prodüksiyonnoktasında uçlarda seyretmeyi sürdürüyor.

Normalde oturup nu metal ya da benzeri türlere zaman ayırıp dinleyen bir adam olmamama rağmen, şarkıların gidişatları, vokallerin şirinlikleri ve sözlerini anlamasam da müzikle aşırı uyumlu yapıları sayesinde döndür döndür dinlediğim yapımlardan biri olan “Metal Resistance”, tam anlamıyla bir proje grubu olan Babymetal’in şimdilik en sağlam albümü kanımca. Önceki albümündeki gibi konserlerinde milleti coşturacak çılgın/deli/manyak riflerle donatılan ve genellikle neşeli notalarda dolanan çok sayıda şarkıyı barındıran albüm; haşin, gaddar, öfkeli, brutal, karanlık bünyelerin bile hayır diyemeyecekleri rifler barındırıyor, benden söylemesi.

Hangi türün takipçisi olursanız olun, henüz grubu ve albümü dinlemediyseniz bir şans verin, en azından bir konserlerini izleyin; eminim fikriniz olumlu yönde değişecektir.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.90/10, Toplam oy: 52)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Sony Music Entertainment
Kadro
Suzuka Nakamoto (Su-metal): Vokal
Yui Mizuno (Yui metal): Vokal, geri vokal
Moa Kikuchi (Moa metal):Vokal, geri vokal
Kami Grubu
Şarkılar
1. Road of Resistance
2. Karate
3. Awadama Fever
4. Yava!
5. Amore
6. Meta Taro
7. Syncopation
8. GJ!
9. Sis. Anger
10. No Rain, No Rainbow
11. Tales of the Destinies
12. The One
  Yorum alanı

“BABYMETAL – Metal Resistance” yazısına 25 yorum var

  1. Nox says:

    japonca gerçekten de tınısı korkunç derecede itici kulak tırmalayan bir dil. Ayrıca uzak doğu toplumlarını biraz daha yakından tanımaya çalışırsanız toplumsal etik açısından bizden o kadar da ileri olmadıklarını görebilirsiniz. Ayrıca bu tarz hareketleri çocuk istismarı olarak görüyorum.

    den4x

    @Nox, bizden etik ahlaki anlamda ileri olmamayı başarabilmesi için baya şey yapması lazım bi milletin ya

    deadhouse

    @den4x, Çok çok şey yapmışlar. 2. dünya savaşında yaptıkları bile yeter. Duygusuz bir millet Japonlar. Disipline ve çalışkanlığa taparlar. Cenin yiyen insanlardan bahsediyoruz. Çocuk pornosu neredeyse yasal olacak orada. Bırakın artık kendi ülkenizi kötüleyip başka milletlere hayran olmayı. Kabak tadı verdiniz.

    den4x

    @deadhouse, biz çok duyguluyuz allahtan. Disiplinsizlik ve tembellik genlerine işlemiş bir ülkenin vatandaşı tabi ki bunu kötü bir şey sanar. Siz de bırakın her lafı açıldığında aynı klasik lafları etmeyi,boktan bir yerde yaşayıp her gün boktan olaylarla karşılaşmasam başka ülkelere laf etme lüksüne sahip olabilirdim. Böyle saçma bi laf yok ya bırakın kendi ülkenizi kötülemeyi,ülke kendisini kötülüyor ben napayım. Her neyse Japonlar hakkında ne düşünüyorsanız düşünün de bi müzik grubuna sırf uyuz olunuyor diye bu lafların edilmesi kabak tadı vermeli asıl.

    Nox

    @den4x, Bizim durumumuz zaten ortada. Benim demek istediğim bütün dünya toplumları aynı bokun laciverdi. Bizim şanssızlığımız dünyanın göt deliğinin dibinde yaşıyor olmamız. Bakıyorsun bugün Japonya’da taciz, tecavüz oranları aşırı fazla. Kadınlar üzerinde mahalle baskısı var. Çalışma ve rekabet koşulları insanları tüketiyor ve intihara sürüklüyor. Doğaya verdikleri zarar, savaşlarda işledikleri korkunç ortada. Bir unit 731 gerçeği var:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731

    Yani sonuç olarak biz boka battık diye kimse sütten çıkmış ak kaşık olmuyor.

    deadhouse

    @Nox, Güzel özetlemişsin. Benim de demek istediğim bu. Kimse savunmuyor ki burayı dediğin gibi durumumuz ortada. Başka milletlerin sütten çıkmış ak kaşıkmış gibi lanse edilmesi rahatsız edici.

    deadhouse

    @den4x, Müzik grubuna uyuz falan değilim. Uyuz olsam bile bu yüzden Japonlara laf ettiğimi düşünmen talihsiz olmuş.

    den4x

    @deadhouse, öyle bir şey mi yazdım? Benim demek istediğim Babymetal ve benzeri dışlanan gruplar söz konusu olduğunda alakalı alakasız eleştirilerin artması. Bir şeyi ak kaşık olarak lanse eden de yok,en azından ben değilim.

    @Nox, evet her toplum berbat ve bana da yaşadığım yerin batması normal. Onlar kötü ama biz daha kötüyüz dedim ben ve bu düşüncemi de verdiğiniz örnekler değiştirmiyor,dediğin her şey ve fazlasını ben burada da gördüm yaşadım,tek tek saymam gerekmiyor kanıtlamak için.

  2. alcide.nikopol says:

    2.5 yaşındaki oğlumu metale ısındırma turlarında sıkça dinlettiğim bir grup olduğundan mütevellit ben de epeyce dinledim elemanları. Çok akılda kalıcı ve acayip şarkıları var. Güzel diyebilir miyim? Sanırım demem. Ancak eğlenceli olduğu kesin:)

  3. lecreepingdeath says:

    Bana direk anime müziği gibi geldi. Gerçi animede kullanılan müzikleri de oturup dinlemişliğim var o yüzden hemen burun kıvırmamayım. Ama yine de çok şaşırdım buralarda BabyMetal görünce.

    Ouz

    @lecreepingdeath, Ben de başlarda öyle muamele yaptım, sonra zihnime kazındı parçalar teker teker. :)

  4. Rashid says:

    Japon grupları için yurt dışına açılma hiçbir zaman ana plan olmadığı için efsane gruplarının hepsi Japonya sınırlarında kaldı ve hiç biride bu durumdan rahatsız değildi ama son zamanlarda grupların yurt dışına çıkma isteğinde ciddi bir artış var. Bunun ana sebebiyse devlet halkının eskisi gibi tamamen dünyadan izole olmasına istemiyor. Babymetal projesiyse tamamen yurt dışı için planlanmış bir projeydi. Yani ne yapalım da hem Japonluğumuz belli olsun hem değişik bir şey olsun kafasıyla yaratılmış bir projeydi Babymetal. Adamlar “biz istesek tüm dünyayı fethederiz” düşüncesini ispatlayabildiler. Babymetal’ın müzik grubu olan Kami’nin üyelerinin çoğu Japonyanın en manyak müzisyenleri ve bazen farklı müzisyenler de onlara bir kaç konserlik katılıyor. Japon pop müziği zaten genel anlamda dünyadaki en iyi pop müziklerden biridir bence. Çünkü, adamlar gerçekten müzik yapmaya çalışıyor. Marty Friedman’da zamanında buna hayran kalmıştı. Normalde pop müzik klansmanında olan müziklerin çoğunu 1 dakika bile zorla dinliyorum ama J-Pop türünde olan dinlediğim müzisyen/grup sayısı bir hayli fazla. Neyse fazla uzattım, albüm baya vurucu olmuş. Özellikle o nasıl bir açılış şarkısıdır arkadaş. Dragonforce işin içine girince böyle oluyormuş demek :D İlk albüm fazla deneyseldi ama burada daha oturmuş bir soundun olmasına sevindim açıkcası.

    Ha bu arada çocuk istismarı filan gibi düşünenler içinde açıklayayım. Japonyada müzisyenler çocuk yaştan beri yetiştiriliyor. Yani çocuk yaşta sesi iyi olanları ailelerinin izniyle müzisyen olması için yetiştiriyorlar. Babymetal grubu da “Sakura Gakuin” isimli bir idol grubun üyeleriydi. Tam olarak aynı sistem olmasa da benzeri bir sistem Güney Korede de var.

  5. deadhouse says:

    Göğsümü gere gere 1. 20 saniye dinledim mr çektirmeye gidiyorum kulak kanseri ya da beyin tümörü çıkmış olabilir.

  6. Ormus Manna says:

    Böyle bir kritik sonrası bir Serdar Ortaç bir Ajdar gelirde ağzımı açarsam en adi şerefsizim.

    Ouz

    @Ormus Manna, Serdar Ortaç’ı bilmem de ben hala Ajdar Anık’ın Full Lenght bir albüm çıkarmasını bekliyorum ciddi ciddi. Kendi tarzında eline su dökebilen kimseye denk gelmedim şahsen.

  7. kalmahfanboy says:

    Şu ana kadar bu grubun ciddi olup olmadığına emin değildim. Hala da emin değilim ama sanırım ciddiler.

    Ouz

    @kalmahfanboy, Baya ciddiler hem de, Sis.Anger ve Tales of the Destinies parçalarını özellikle öneririm. :)

  8. Vertax616 says:

    Bu yıl keşfettiğime en sevindiğim gruplardan biri. Bu sitede hoş karşılanmayacağını düşündüğüm için kritiği gelmez zannederken gene Oğuz Sel beni şaşırtmış, kritik için teşekkürler. :D

    İlk başta garip gelmesi çok doğal ben de böyle müzik olmaz olsun diyordum ilk dinlediğimde. Fakat şans verince ne kadar sağlam parçalar yaptıklarını anlıyorsunuz. Bu albüm de süper olsa da ilk albümlerindeki Megitsune’yi hala tek geçerim.
    https://youtu.be/cK3NMZAUKGw

    Ouz

    @Vertax616, Ben de albümü yazmayı planladığımı söylediğimde Saraçoğlu’ndan fırça yerim diye düşünmüştüm işin açığı. :) Rica ederim.

  9. crowkiller says:

    baby metal bir kitap olsaydı yazarı elif şafak olurdu, tamamen ticari, 5-6 yıl sonra adını bile hatırlamayacağımız sikko bir oluşum

  10. den4x says:

    Hocam valla helal olsun büyük medeni cesaret ister bu kritiği yazmak haha. Çok tatlı bir grup bence. Gerçi diğer elemanlar bunu azaltıyor da en azından sahnede kimlikleri gizli :)
    Bu yaptıkları işaret bayağı bizim bozkurt işaretine benziyor gibi geldi bana,tabi onlarda fox god diye bir inanç amacıyla yapılıyor sanırım da.
    Bir de şeyi merak ediyorum canlıda şarkıyı söylüyor mu yoksa playbackle falan mı geçiştiriyorlar,gerçekten söylüyosa baya iyi yani eleştirilecek hiçbir yanı yok grubun.

    Ouz

    @den4x, Merhaba, teşekkür ederim. :)

  11. Masal-altı FRP says:

    harika grup güzel review
    ellerine sağlık

    Ouz

    @Masal-altı FRP, Merhaba, teşekkür ederim. :)

  12. xavalon says:

    Metalcore altyapı üzerine Anime kondurmuş gibi olmuş.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.