# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SODOM – Decision Day
| 02.09.2016

The saw is the law.

Zafer Tunaboylu (VORTEX OF CLUTTER)

Bana göre bir thrash metal albümünün iyi olup olmadığını anlamak için her zaman öyle çok teknik tanımlamalar yapmak gerekmiyor. Yolda dinlerken biraz daha hızlı yürümemi sağlıyorsa; breakdown geldiğinde yumruklarımı sıkıyorsam; içimde durdurulamaz bir headbang yapma isteği uyanıyorsa o albüm iyi bir thrash albümüdür diye düşünüyorum.

Sodom teutonic thrash metalin en baba gruplarından biri olduğu halde ülkemizde pek dinlenmiyor. Hatta dünya genelinde de her ne kadar thrash’in kilometre taşı sayılsa da yeterince ilgi gördüklerini düşünmüyorum. Buna, “Agent Orange” gibi bir başyapıttan sonra ivmeyi koruyamaması ile ilgili yanlış kanı neden oluyor sanırım. Aslında Sodom, “Agent Orange” öncesinde ve sonrasında inanılmaz denemeler yaparak sürekli riske girmekten çekinmeyen bir grup olmasının olumlu ve olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya geliyor. Kariyeri boyunca bu durumla ilgili sonuçlara göğüs germiş olmaları, şu an 53 yaşında olan Tom Angelripper ve erlerinin pek umurunda olan bir şey olmasa gerek ki halen bildiklerini okumaya devam ediyorlar.

Black metale dönük agresif bir müzikle çıktıkları yola inanılmaz bir thrash başyapıtıyla, yine en az onun kadar inanılmaz başka bir heavy thrash albümüyle (Better of Dead), yine bambaşka bir deneme olan ve neredeyse death metal diyebileceğimiz “Tapping the Vein” gibi bir albümle devam ettiler ve daha sonra çok sert bir dönüş yaparak maksimum 2 dakikalık şarkılardan oluşan Get What You Deserve gibi bir punk albümünü ve groove ögelerinin yer aldığı “Code Red” gibi bir modern thrash albümünü diskografilerine eklemeyi başardılar. Tüm bunları yaparken de albümlerine hard’n heavy cover’ları eklemeyi ihmal etmediler. Başka bir grup yapsa kulağımızdan kusacağımız denemelerin altından başarıyla kalkarak Lemmy’den aldığı ilhamı bambaşka yerlere taşıyan Onkel Tom metalin altın yıllarından biri olan 2001’e gelindiğinde M-16 albümünü yazdı ve kariyerini tepe noktada bir yerde sabitledi. 2001 senesinden günümüze kadar çıkardığı tüm albümlerde de benzer bir template kullanarak devam etti.

2016 yılına geldiğimizde son 15 yıldır kullandığı formülden şaşmayan ancak bir iki ufak deneme eklemekten de çekinmeyen bir Sodom’la karşılaştık. Albümlerin tek bir template üzerine yapılan ufak değişiklikler olarak ilerlemeye devam etmesinin yıllar süren deneme sürecinin getirdiği yorgunluk olduğunu düşünüyorum. Ancak bu nasıl bir yorgunluk ki grup halen ortamların en sert thrash metal albümlerini çıkarmayı başarabiliyor? Bugün thrash metal camiasında Slayer-ish rifler olarak nitelenen rifleri yıllardır yazan Sodom’un bunu halen başarıyla icra ediyor olması inanılmaz bir motivasyondan geliyor olsa gerek. Hele ki grup öyle büyük ticari başarılar göstermek bir yana dursun, albüm çıkarmasa, konser vermese ya da ek bir iş yapmasa geçimini sağlayamayacak bir ticari ivmeye sahipken… Bu sanırım bir çoğumuzun hayatı boyunca ihtiyacı olan idealizm ile alakalı bir durum.

“Decision Day”de son iki albümde kullanılan melodik metal riflerinin yerini yukarıda da bahsettiğim speed thrash kazımalarının aldığını görüyoruz. Bu benim için oldukça keyif verici bir durum. İlk iki şarkıda bu durum tekme tokat hasıl olurken albümle aynı adı taşıyan şarkıda biraz daha groove ve modern melodilerin kullanıldığını görüyoruz. Ancak bu modernite öyle cilalı ve sevimli bir nitelikte değil. Albüm bütün çirkinliğiyle ağzımıza vurmaya devam ediyor. Albümden ilk dinlediğim şarkı Caligula olmuştu. Çok çok sağlam bir şarkı olmasına rağmen şarkının nakaratında kullanılan atmosferik vokal denemeleri pek hoşuma gitmedi açıkçası. Neyse ki bahsi geçen vokali albüme yaymaya çalışmamış Tom amca. Tom amca demişken; yahu sen torunu olacak yaşta adamsın. Halen Vaginal Born Evil diye şarkı yapmak nedir? Tatlı mısın? Sevimli misin? Şeytanın sevgili kulu musun?

Albümde öne çıkan şarkılar benim için In Retribution, Rolling Thunder, Who is God, Strange Lost Word, Vaginal Born Evil, Sacred Warpath oldu ancak bu demek değil ki diğer şarkılar muhteşem değil… Angelripper’in tüm albüm boyunca alıştığımız balgamlı vokalinin yanında eski usül black metal vokalini de kullanması benim için albümün artılarından. Albümün oldukça giderli sound’u ve enstrüman kullanımındaki ustalıkla ilgili yorum yapmak gruba hakaret olacaktır.

Dünyanın en gürültülü 3 kişisinin bu olgunluk dönemi albümünü es geçmeyin derim. Her ne kadar son 15 senedir aynı template üzerinden albüm yapıyor olsalar da Sodom hâlâ thrash sahnesinin zirvelerinde yer almaya devam ediyor. Testere hâlâ kanunu sağlıyor.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.37/10, Toplam oy: 41)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Kadro
Tom Angelripper: Bas, vokal
Bernemann: Gitar
Makka: Davul
Şarkılar
1. In Retribution
2. Rolling Thunder
3. Decision Day
4. Caligula
5. Who Is God?
6. Strange Lost World
7. Vaginal Born Evil
8. Belligerence
9. Blood Lions
10. Sacred Warpath
11. Refused to Die
12. Predatory Instinct (Bonus)
  Yorum alanı

“SODOM – Decision Day” yazısına 18 yorum var

  1. ÖNCÜL says:

    Çıktığından beri iki kez dinledim, birkaç şarkı dışında vasat geldi bana. Yine de Sodom bu, daha fazla play tuşunu hakediyor. Kararım değişir umarım.

  2. P L A G U E says:

    Cok merak ediom la albumu. Aksam bira çakarken bi yardırayım.

  3. Sodom dendiği zaman son 2 senedir aklımdan çıkaramadığım bir şeyi hatırlıyorum ve grubun o acımasızlığı bir anda yerle bir oluyor. 2 sene kadar önce Dorock’ta Razor’ı izlerken, her zaman olduğu gibi seyirciler grup adı bağırıp Razor’dan o grubu çalmasını istiyordu.

    Metallica, Pantera, Slayer vs grup adları bağırılırken aradan biri “LÜTFEN SODOM!” diye bağırdı.

    “Lütfen” gibi bir nezaket ifadesi ile SODOM gibi bir hayvanlığın bir arada olmasındaki kontrastın lezzeti o gün bugündür aklımdan çıkmadı.

    Kritik pek güzel, eline sağlık Zafer.

    zafer

    @Ahmet Saraçoğlu, ahahaha eyvallah Ahmet. Ayrıca çok rica ediyorum Immortal.

    İlker

    @Ahmet Saraçoğlu, ya AHAHAHAHAH muhteşem

  4. mysh says:

    Abi template yerine konsept,kalıp,biçem,şema vb. gibi bir kelime seçsen daha iyi olmaz mıydı? He belki jargon anlamında çok kullanılan bir seye denk geliyodur onu bilemem tabii. Bir de senin açından template tam olarak neyi anlatıyor? Lütfen yanlış anlama yalnız belki günlük hayatta benim de içselleştirip kullanabilecegim bir söz olabilir diye öğrenmek istiyorum.

  5. Zafer says:

    Hahahah template’e takacak birilerinin olduğunu biliyordum. Bahsettiğin kelimeleri düşündüm ancak anlatmak istediğim şeyi yeterince karşılayacağından emin olamadom açıkçası. Burada template’ten kastım şu: sound, şarkı trafiği, şarkı sıralaması, söz yazımı gibi bir çok etkeni ifade eden kodların olduğu bir bilgisayar yazılımı düşünelim. Bu yazılımda sadece kodları revize edip programı yeniden çalıştıralım. Ortaya çıkan şey benzer olsa da aslında bambaşka bir şey olacaktır.Hele ki müzik gibi organik bir şey söz konusuysa durum iyice karmaşıklaşıyor. Tek başına kalıp desem sıkıcı ve bir öncekikin aynısı bir ürün anlaşılacaktı, konsept zaten başlı başına farklı bir terim ve çok sınırlı,biçem ve şema da kalıp gibi dar anlamlı geldi. Sodom gibi kült bir grubu yazarken daha dikkatli olmak ve yanlış bir algıya yol açmamak adına bu kelimeyi seçtim. Umarım açıklayıcı olmuştur:)

    mysh

    @Zafer, cok sagol deli acıklama olmus. Bu anlamıyla kullanılırsa cok islevsel bir kelimeymis.

  6. erdem says:

    bende ısınamadım bi türlü sodoma agent orange da iyi ama komple bi grubu kurtarmaz yani en azından devamı gelecekti.

    SalihCetin

    @erdem, Tapping the Vein?!?

    erdem

    @SalihCetin, What ?

  7. bahadır says:

    adamlar müzik yapmış.

  8. 33 yaşındayım says:

    önce şunu belirteyim sodom severim.
    kendi türlerinin en iyileri arasına girecek birden fazla albüm yaptılar.
    velakin bu albüm çok vasat.
    birde sanki ellerinde çok iyi fikirler varmış gibi şarkı sürelerini çok uzun tutmuşlar.
    albümün sonunu getirene kadar işkence çektim

  9. 33 yaşındayım says:

    körü körüne fanlık iyi birşey değil.
    iki tane gaz thrash riffine kanmayın

    13 yaşındayım

    @33 yaşındayım, yaşın getirdiği olgunluk olsa gerek.

    Albümdeki riff kazımasyonuna gurban.

  10. Sodom çok severim ancak 11 parçanın içerisinde ofsayta düşmeyen tek parça Vaginal Born Evil; müthiş nakaratı itibari ile son 10 yılda yaptıkları en iyi parça diyebilirim.

    Kapak çok rahatsız edici ve gelişigüzel yapılmış. Vatandaş M4A1 yapmaya çalışmış muhtemelen ancak ne tetik tertibatı doğru yerde ne de adamın parmağı tetikte. Herifin geçmişinde Motörhead, Vader, Paradox, Krisiun gibi gruplar da yer alıyo hayret yani.

  11. deadhouse says:

    Anthrax’ın albümünü tam thrash saymazsak bu yıl dinlediğim en kayda değer thrash metal albümü. Babalar kalitelerini konuşturmuş.

  12. Salata says:

    Ne ara 3 yıl oldu ya? ”Who is God” çok iyi şarkı. Ama genel olarak grubun son zamanlarına bakarsak bu albüm bir ”in war…and pieceeesss!1!!” bile değil..

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.