# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FORTERESSE – Thèmes Pour la Rébellion
| 12.07.2016

Black metal harbiden de savaştır.

Kanada’dan çıkan çok sayıdaki iyi black metal grubundan biri olan Quebecli FORTERESSE’nin yeni albümü “Thèmes pour la rébellion”dan bessedeceğiz bugün.

FORTERESSE bundan 10 yıl önce kurulan ve bahsettiğimiz albümüyle beşinci çalışmasına imza atmış bir grup. Doksanların ilk birkaç yılındaki black metali, bir konspet ve belirgin bir atmosfer çerçevesinde sunan grup; müziğiyle savaş hissini yansıtmayı başaran o leziz black metal gruplarından biri.

Black metal ve savaş dendiğinde, zirveyi her zaman için MARDUK’a vermeyi tercih eden bir insanım. Diğer gruplar size bir savaşı anlatırken, MARDUK size savaşı anlatmak yerine sizi bizzat savaşa çeken ve savaştıran bir gruptur. FORTERESSE de ilk kısma dâhil oluyor ve 1837′de Aşağı Kanada’da yaşanan silahlı isyanları konu ediyor. Bu açıdan, albümü dinlerken dışarıdan bir göz olarak, atmosferine falan bakarak, bir filmmiş gibi dinliyorsunuz. Bu açıdan “Thèmes pour la rébellion” gayet başarılı bir albüm.

Çok büyük oranda baştan sona tarama riflere, aralara giren melodilere ve hızlı ile çok hızlı arası tempolara sahip olan albümün sıknıtı olmasa da “yeaaani…” olarak değerlendirilebilecek tarafı; “Thèmes pour la rébellion”ın baştan sona aynı duyguda devam etmesi ve “tamam anladık tamam, black metal ist krieg” dedirtircesine aynı havayı sürdürmesi. Bu açıdan, arada bir yerde farklı hisse sahip bir şarkı koymak bence albümün tansiyonu açısından daha iyi olabilirdi.

Atmosfer/ambiyans bazında bana SUMMONING’in epikliğini de çıtlatan FORTERESSE; acımasızlıktan ziyade amansızlık üzerine kurulu bir black metal sunuyor. Albümü dinlerken, orospu çocuğu gibi gitar tonları ve çocukları topluca ateşe atılmışçasına çıldırmış bir vokalin şekillendirdiği, kan ve irinle yıkanmış cehennem ordularının şeytanın hükmünü yeryüzüne taşıdığı bir savaştan ziyade; gerçekten olmuş, gerçekten binlerce insanın öldüğü bir savaşın tasvir edildiğini anlamak için metal alimi olmak gerekmiyor. “Thèmes pour la rébellion”, tıpkı savaş gibi, soluk aldırmıyor, saldırdıkça saldırıyor; ama bizi içine almadan, bize zarar vermeden, bize kendini izleterek…

Konu black metal olduğunda, her ne kadar kurallar çok kesinmiş gibi gözükse de, yaratılabileceklerin skalası aslında epey geniş. FORTERESSE bu noktada hem iyi bir yerde duruyor hem bir karakter ortaya koyuyor hem de formüller ve benzerlikler çerçevesinde standart üstü bir iş sunmayı başarıyor.

“Thèmes pour la rébellion” inanılmaz bir black metal başyapıtından ziyade, sanki doksanlarda yapılmış da bir şekilde geri planda kalmış bir albüm havası yaratıyor. Türü seviyorsanız, çeşitlilik ve ilginçlikten ziyade, hedeflediği duyguyu ve atmosferi yaratmak adına her şeyini ortaya koyan bir grup dinlemek adına bakmanızı gerçekten öneririm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.93/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Sepulchral Productions
Kadro
Fiel: Davul
Moribond: Gitar
Athros: Vokal
Matrak: Bas
Şarkılar
1. Aube de 1837
2. Spectre de la rébellion
3. Là où nous allons
4. Par la bouche de mes canons
5. Le Sang des héros
6. Forêt d'automne
7. Vespérales
8. Le dernier voyage
  Yorum alanı

“FORTERESSE – Thèmes Pour la Rébellion” yazısına 15 yorum var

  1. Alper. says:

    Albüm kapağı ne kadar dikkat çekiciyse, yazı fontları da bir o kadar özensiz ve rahatsız edici durmuş.

  2. P L A G U E says:

    İnanilmaz. Bu sene black metal icin yine efsane geçiyor. Bu albüm beni haddinden fazla etkiledi. Başından sonuna kadar hayretler icinde dinledim. 2016 yilinda bu tarz eskilere selam cakan seyler beni bitiriyor. Way aq insanlar neler yapiyor yau. Behexen olmasa buna kesin 10 basardim ama sirf behexen e 10 bastim diye buna 9 basiyorum.

    deadhouse

    @P L A G U E, Yeni dinliyorum. Dediğin kadar var. Çok iyi albümmüş.

    TAAKE

    @P L A G U E, ben de sen övünce bi dinliyim şunu dedim gerçekten mükemmelmiş,tam old scholl true metal ruhu var

  3. TAAKE says:

    Sayenizde Bayağı güzel black metal olayları keşfettik bu sene,bu da harika black metal kritiklerine son gaz devam

    Horrendous

    @TAAKE, @P L A G U E Bu tarz -eski/yeni farketmez- önerebileceğiniz albümler nelerdir?

    P L A G U E

    @Horrendous, watain – lawless darkness dinledin mi?

    P L A G U E

    @Horrendous, bu arada lawless darkness dedim. Kafam mactaydi o dakka ilk o aklima geldi:) soyledigim albumun forteresse ile alakasi yok ama sanirim black metal ile cok alakali degildin, belki atlamis olabilirsin diye onu soyledim. Son zamanlarda eskilere selam cakan dinledigim en mukemmel albumlerden biri de ‘murg – varg&bjorn’ albumudur. Siddetle tavsiye ederim. Ayrica sen hosuna giden bi kac black albumu soylersen ona gore baska tavsiyeler de verebilrim.

    Horrendous

    @P L A G U E, Yanlış ifade etmişim o zaman kendimi hemen toparlıyorum, black metal ile oldukça içli dışlıyım fakat prodüksiyon konusunda çok seçiciyim. En black biziz ulan al sana böyle kayıt kafasında olan gruplara karşı bir alışamama durumum var onun dışında hastasıyım. En sevdiğim gruplar neler dersen: DsO, Acherontas, Emperor, Nighrbringer, Watain, Akhlys, Drudkh, Blaze of Perdition, Saor, Nachtmystium, Behexen, Moonsorrow, Marduk, Grey Heaven Fall, Batushka, Krallice, Blut Aus Nord, Inquistion, Dark Funeral, Mgla kabaca taptığım gruplar… Onun dışında second wave isimlerde baya cahillik seziyorum kendimde, bunun sebebi de dediğim gibi prodüksiyon konusu. Zaman geçtikçe aşabileceğimi düşünüyorum, o yüzden bir danışayım dedim. Teşekkür ederim şimdiden:)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Horrendous, Acherontas, Nightbringer ve Blaze of Perdition’ı bayadır dinleyeceğim, bir türlü fırsat olmadı. Diğer tümüne aynen hastayım.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, abi blaze of perdition u atlama aman diyim. Hakkaten cok fena

    P L A G U E

    @Horrendous, e super o zaman kafalar ayni. Les sound disinda hahahaha:):)) yukarida dedigim gibi mesela murg – varg&bjorn mutlaka dinle.

    Eski tarzlardan ise ancient a bakabilirsin, norvecli ‘tulus’ var, gorgoroth ilk donemleri pentagram, antichrist, under the sign of hell, carpathian forest ı dene, norvecli ‘gehenna’ ozellikle ilk 2 albumleri, taake ilk album (aklimi alir hâlâ). Norveçli hades in ilk albumunu de inceleyebilirsin.

    Ayrıca merrimack, CULTES DES GHOULES – HENBANE (buyuk yazdim cunku buyuk ilgiyi hakediyor; saracoglu sende bak :):)::)) ) , antaeus bide weakling e ilgi gosterebilirsin.

    Buhtunnasr

    @Horrendous, Hocam öyle gruplar yazmışsın ki okurken zevkten ters döndüm :) sadece Nightbringer’ı dinlemedim ona da bakmak lazım demekki

    TAAKE

    @Horrendous, şu videolardaki gruplara bakabilirsin Bayağı grup var
    https://youtu.be/6KejF33Y8Y4
    https://youtu.be/eyTKnNdypjw
    Ayrıyeten TAAKE,sorgsvart,murmuure,infernal war,VI, Grey heaven fall(deathspell Omega Tarzı)drudkh gibi daha çok var ama aklıma gelenler bunlar

  4. dust says:

    Albüm yapın lan. Bunlar da Behexen gibi 8 senedir yatıyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.