# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
KEITH MERROW
13.10.2013

İliğine indik.

Metal dünyası özellikle son yıllarda YouTube başta olmak üzere internetteki çeşitli mecraları kullanarak adını duyuran ve hatırı sayılır boyutlarda kitleler oluşturup kendilerine kariyer çizen insanlar görmeye alıştı. İsveç’ten Ola Englund, ABD’den Misha Mansoor, Wes Hauch, Tosin Abasi gibi isimler, internetin nimetlerinden faydalanan ve adlarını duyurma olayını çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiren müzisyenler. Bu insanlardan biri de, hem kendi şarkıları, hem de şarkılarına yaptığı prodüksiyonlarla adından söz ettiren, tıpkı Ola Englund gibi ekipman incelemesi yapmakla başlayıp, sonradan o ekipmanları üreten firmalarla iş yapmaya başlayan, akabinde de ulaştığı kitlenin büyüklüğü sayesinde imzalı gitar serileri, adına üretilen gitar ekipmanları gibi pek çok başarıya ulaşan Keith Merrow. Solo işleri dışında da, Jeff Loomis başta olmak üzere pek çok müzisyenle iş birliği yapan Merrow ile, geçmişte neler yaptığını, şu anda yaptıklarını ve yakın gelecekteki planlarını konuştuk.

Selam Keith, naber nasılsın? Umarız her şey yolundadır. Bu günlerde sen, Jeff Loomis, Alex Webster ve Alex Rudinger’dan oluşan kadrosuyla pek çok kişinin merakla beklediği CONQUERING DYSTOPIA albümüyle, death metal projen DEMISERY’nin ikinci albümüyle ve solo albümünle uğraşıyorsun. Bu projelerle ilgilenirken bir yandan da internetten sürekli olarak ekipman demosu videoları yayınlıyorsun. Bunca farklı proje içinde zamanını nasıl ayarlıyorsun?

Bir seferde yalnızca bir projeye odaklanmayı deniyorum. Ayrıca gün boyunca Seymour Duncan’da çalışıyorum. Son zamanlarda iş ve CONQUERING DYSTOPIA tüm zamanımı alır oldu. Ara sıra ekipman demosu için zaman buluyorum, fakat tüm bunları minimumda tutmaya çalışıyorum. Diğer projeler şimdilik beklemede.

CONQUERING DYSTOPIA’nın Indiegogo kampanyası sayesinde 30.000 Dolar’dan fazla para elde ettiniz ve kampanyanın bitmesine daha da zaman var. Hayranlardan bu kadar hızlı bir geri dönüş bekliyor muydunuz? Albüm çalışmaları nasıl gidiyor?

Bu tarz kampanyalar benim için yeni bir şey. Neyle karşılaşacağımı, hatta işe yarayıp yaramayacağını bile bilmiyordum. Fakat hedefimize ilk 24 saat içinde ulaştık. Çok şanslı hissediyoruz ve sahip olduğumuz vizyonla çok daha ilerilere gidebiliriz. Şu sıralar albümün yazım aşamasının sonlarına geldik. Yarattığımız müzik konusunda epeyce heyecanlıyız.

Alex Webster ve Alex Rudinger aklına ilk gelen isimler miydi? Onlarla nasıl bağlantıya geçtin?

Alex Webster’la bu sene NAMM’de tanışmıştım. Neredeyse 20 yıldır CANNIBAL CORPSE hayranıyım. Arkadaşım Wes Hauch (THE FACELESS) bizi tanıştırdı ve kendisiyle hoş bir sohbet edip birbirimizin iletişim bilgilerini aldık. CONQUERING DYSTOPIA projesinden ona bahsetmiştim ve o da bir bas gitaristim olup olmadığını sormuştu. Sonuçta olaylar gelişti ve CONQUERING DYSTOPIA’nın bas gitaristi Alex oldu. Harika bir insan, müthiş bir müzisyen ve ilham kaynağı olduğu için ekipte onun olması heyecan verici. Davulcu konusunda ise, Jeff ve ben oturup aklımıza gelen isimleri, kimlere sorabileceğimizi konuşmaya başlamıştık. Alex’in ismi ortaya atıldığında ikimiz de bu iş için en mükemmel kişinin Alex Rudinger olacağını söyleyip duruyorduk. Bu yüzden vakit kaybetmeden ona teklif sunduk ve Alex de bize katılmaktan mutluluk duyacağını söyledi. O şimdiye kadar dinlediğim en yetenekli davulculardan biri.

Peki yazım sürecine katkıda bulunuyorlar mı?

Aslında ikisi de yazım sürecinde oldukça önemli roller üstleniyorlar. Yaratıcılık anlamında sunacak birçok şeyleri olan, sıkı çalışan müzisyenler. Jeff ve ben şarkıların temellerini atarken, onlar da kendi fikirleriyle şarkıları bir sonraki aşamaya taşıyorlar. Bas ve davul bölümleri tamamen ve en temelden onlar tarafından yazılıyor.

CONQUERING DYSTOPIA turlara çıkabilecek, sürekli aktif olabilecek, tam zamanlı bir grup mu, yoksa Ron Jarzombek’in BLOTTED SCIENCE’ı gibi 4 müzisyenin bir araya gelip bir albüm yarattığı bir proje mi?

Şimdilik, yalnızca albüm üreten bir proje diyebiliriz. Ancak bazı küçük turlara çıkmak ve konserler vermek gibi şeyler hakkında da düşünüyoruz. Yani bir ara böyle bir şey gerçekleşebilir (Previously on Pasifagresif… Alex Webster CONQUERING DYSTOPIA’nın mutlaka konserler vereceğini söylemişti).

Yeni DEMISERY albümünden ne haber? “Hive of Mutation” gibi bu da bir “eski büyük gruplara hürmet” albümü mü olacak yoksa bu defa karakteristik bir sound oluşturmayı düşünüyor musunuz?

Aslında bence “Hive of Mutation”da karakteristik bir sound oluşturmuştuk. Geleneksel death metale bizim yaklaşımımızı yansıtıyordu. Sıradaki albüm için çalışmalar devam ediyor ve şarkılar da aşağı yukarı aynı çizgide devam ediyor. DEMISERY, death metali death metal yapan grupların bize verdiği ilhamdan ve bu müziğe olan sevgimizden doğdu, biz de metalin bu harika alt koluna katkı yapmaya çalışıyoruz. Yepyeni şeyler ortaya koymak gibi bir çabamız yok. DEMISERY eğlenceli ve geleneksel death metal yapıyor.

Sıradaki solo albümün “Awaken the Stone King“e benzer mi olacak? Sen de gelecekte Jeff Loomis’in “Plains of Oblivion“da yaptığı gibi albümlerinde vokal kullanmayı düşünüyor musun?

Açıkçası bir sonraki solo albümüm hakkında çok kafa yormuş değilim henüz. Birkaç şarkı fikrim var, ama şu anda odaklandığım başka bir sürü şey var. İleride yazacağım şarkılarda vokalist kullanıp kullanmayacağım üzerine bir şey söylemek şu an zor; ama sanırım mümkün, neden olmasın.

İlk olarak ne zaman “Tamam, bu YouTube olayını oturttum, bu şekilde devam edip bir kariyer yapabilirim” diye düşündün?

Buna hiç o gözle bakmadım aslında. Videolarımın bir sonucu olarak inanılmaz bir iş teklifi alana ve şirketler onların ekipmanlarını tanıtmam için bana ödeme yapana kadar bir kariyer olarak da görmedim. Üniversitede okurken müziğimi duyurmama yardımcı olması için videolar yapıyordum ve sonucunda daha mezun olmadan rüya gibi bir iş teklifi aldım. Üniversitede multimedya üzerine okuyordum. Videolarımın çoğu aslında üniversite projeleriydi.

Senin, Ola’nın, Misha’nın ve başka birkaç YouTube fenomeninin de etkisiyle, günümüzde birçok gencin kendi evlerinde, stüdyolara binlerce dolar vermeden kayıt yapabileceklerini düşündüğü mâlum. Evde kayıt ve miks yapmak isteyen insanlara neler tavsiye edebilirsin? Zor yönleri ve evden kayıt yapmanın temel kuralları neler?

Tek tavsiyem bu işi yaparken eğlenmek. Ne kadar çok yaparsanız o kadar iyi olursunuz. Ev stüdyosu manyaklarına adanmış forumlar var. O topluluğun bir parçası olun, o zaman ihtiyacınız olan bütün yardımı alırsınız.

Metal dünyası içerisinde sevdiğin prodüktörler kimler? Herhalde çoğu albümün kim tarafından mikslendiğini falan duyduğun anda anlıyorsundur. Sence sıradan bir albümü sanki daha iyiymiş gibi göstermede prodüktörü rolü ne orandadır?

Mark Lewis, Eyal Levi ve AudioHammer ekibbinin büyük hayranıyım. CONQUERING DYSTOPIA albümünü de onlar yapıyorlar. Metal dünyasında muazzam işler çıkaran pek çok prodüktör ve ses mühendisi var. Bence bir albümü iyi kılmak tümüyle müzisyene kalmış bir şeydir. O albümün hakkını verecek bir sound yaratmak da ses mühendisinin, prodüktörün işidir. Şahsen müziği önce kalbimle, sonra da kulaklarımla dinlerim. Müzik benim için prodüksiyondan çok daha önemlidir.

Şarkı yazma konusunda tercih ettiğin bir ruh hali, yer, zaman var mı?

Bugünlerde sadece, etrafımda cereyan eden ve konsantrasyonumu bozan şeyler yokken şarkı yazabiliyorum. Sabahları bir şeyler yazmayı daha çok seviyorum, ama yapacak başka işler olunca bu pek mümkün olmuyor. Pazar sabahları sanırım n rahat şarkı yazma zamanlarım. Dinlenmiş ve rahat bir kafadayken ilham gelmesi daha kolay oluyor.

Şahsen Jeff Loomis gitar konusunda örnek aldığım 3 insandan biri ve seni de 2-3 sene evvel onun sayesinde tanıdım. İstanbul konseri sonrası kendisiyle tanışma imkânım da oldu ve cidden yetenekli olduğu kadar nazik ve aklı başında bir insan. Onun yeteneğinin çeyreğine bile sahip olmayan, ama devasa egoları olan bir sürü müzisyen var. Jeff’in kişiliği ve müzisyenliği hakkında ne demek istersin?

Jeff ender bulunan tipte birisi. Kanımca büyük ego sahibi olmuş insanlar başkalarına bir şeyler ispatlamak isteyen tipler. Bilirsin, rekabetçi tipler. Jeff gitar çalmaya spor gibi bakmıyor. O samimi bir şekilde sevdiği için çalıyor. Benim için onunla müzik yapmak öğretici bir tecrübe. Öylesine takılmak için çaldığı şeyler bile deneyimli bir gitaristin öğrenmek isteyeceği şeyler. En güzel tarafı da, Jeff belli ki bunun farkında değil. Birisinden iyi çalmak için uğraşmıyor, yeteneği doğuştan ve kalpten geliyor.

Son sorumuza geldik. Geleneksel sorumuz olarak, röportajın manşetine koymamız için bize ilgi çekici bir manşet cümlesi söyler misin?

Röportaj: Merrow’un iliğine indik (“Interview: We Got to the marrow of Merrow”)

Zaman ayırdığın için teşekkürler Keith, tüm projelerinde başarılar diliyoruz.

Ben teşekkür ederim, kendinize iyi bakın!

Röportaj
Ahmet Saraçoğlu
Tercüme
Pasifagresif

etiketler:
  Yorum alanı

“KEITH MERROW” yazısına 7 yorum var

  1. Şu Black Winter demosu için “öylesine” yazdığı black metal şarkısı (yazıdaki 3. video) o kadar tatlı bi şey ki. Adam yılların black metal gruplarından iyi black metal yazmış resmen.

  2. Semih says:

    Röportaj için çok güzel bir seçim olmuş,tebrikler…Bu adamın çoğu videosunu indirdim,darlandığım zamanlarda(!) açıp izliyorumm…

  3. Cemre says:

    Çok iyi röportaj olmuş elinize sağlık. Övmekten artık ne diyeceğimi şaşırdığım bir insan Keith Merrow. Sırf bir pedaldır, manyetiktir, herhangi bir ekipman incelemesinde bile ilk defa ortaya koyduğu besteleri muazzam gerçekten. O kadar çok bıkmadan dinlediğim besteleri var ki özellikle Pillars of Creation şarkısı sanırım en uzun süre boyunca değiştirmeden kullandığım cep telefonu melodim olmuştu.

  4. moruk says:

    roma’nın pagan tanrıları Freyjayla, Njörunla, Irpayla çiftleşince ortaya bu amca çıkmış…

  5. gru says:

    Biliyorum hep söylendi bunlar ama adamın manşetten bile yaratıcılık fışkırıyor.Pasifagresif çok teşekkürler gönüllerdesin,cansın ,kendine çok iyi bakıyosun, öpüyosun…

  6. Cattle Bilmemne says:

    Bu herifi Jardon Rudess’e benzeten bir ben varım sanırım.

  7. Ufuk Sönmez says:

    Harika bi röportaj olmuş, elinize sağlık. Belli ki conquering dystopia buralara gelmiycek, olsun biz de uzaktan takip ederiz.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.