# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KREATOR – Coma of Souls
| 28.08.2013

Geleceğe ışık tutmak.

Kreator efsanedir. Böylesine büyük bir grubun sitede yalnızca 2000 sonrası albümleri olması şahsen beni çok üzüyordu. Durum böyle olunca kağıdı kalemi alıp, kulağıma birazdan kritiğini yapacağım albümü takıp kendimi sokaklara attım. Coma of Souls!

“Coma of souls” hayvanlığı, barındırdığı hayvanlık bir yana, “Extreme Aggression” gibi hayvanoğlu hayvan bir işten yalnızca bir sene sonra çıktı. O zamana kadar Orhan Gencebay gibi her sene bir albüm çıkarmayı kendine adet edinen Kreator, bunca kısa sürede böyle mükemmel şarkılar yazarak zaten nasıl bir übermensch grup olduğunu kanıtlıyor. “Coma of Souls”un girişini eline gitar alıp da çalmayı denemeyen var mıdır merak ediyorum. 2000 sonrası albümlerde (“Enemy of God” hariç) sürekli kullanılan slow bir açılışın ve hisleri harekete geçiren bir solonun ardından öyle bir tempo başlıyor ki, son şarkıya kadar bir saniye olsun duraksama olmuyor, sonuna kadar taş gibi thrash, mükemmel rifler ve hayvani Mille Petrozza vokali.

Bu albümün bir diğer özelliği ise, 2000 sonrası albümlerin temelini atıyor olması bana kalırsa. Mille, “Extreme Aggression” ve öncesindeki keskin ve direkt müzik yapısını bu albümle birlikte biraz daha yumuşatmış ve bu işlemi ana riflere değil, sololara yansıtmış. Şahsen bu değişim, benim gibi Kreator’ın ilk dört albümünün kulu köpeği, eşşeği, esiri olan kişiler için olumlu değil. Müzikal olarak en büyük hayallerimden üçüncüsü Kreator’ın “Extreme Aggression” gibi bir albüm yapması mesela. Ne diyorduk, evet sololar “Coma of Souls” ile birlikte daha melodikleşiyor, hatta bana kalırsa 2001′de inanılmaz sempatik adam Sami Yli-Sirniö’nün/nun/nın/nin (Böyle soyisim düşman başına) gruba dahil olması tamamen melodik sololara güç katmak adına yapılmış olabilir. Olabiliri fazla, bunun için yapılmış, net. Mille babanın elbette ki seçimlerine saygı duyarak, önceki hallerinin daha iyi olduğunu iddia ediyorum.

Albüm kapağı ise bir önceki paragrafta söylediklerimi kanıtlar cinsten, “Renewal” ile başlayıp “Endorama” manyaklığı ile biten 92-99 yılları arasındaki dönemin ardından adeta barındırdığı müziği tasvir eden “Violent Revolution” albümünün kapağı çok net biçimde bu albümden esinlenmiş, hatta “Enemy of God” ve “Hordes of Chaos“un albüm kapakları da yine “Coma of Souls”un kapağının gelişmiş versiyonları niteliğinde.

Şarkılar hakkında birkaç şey yazmak gerekiyorsa, ki bana kalırsa gerek yok, albümün tamamı hit şarkılardan oluşuyor. Yani ayrım yapabilen, şu şarkı diğerlerinden bir vites geride diyen varsa belirtsin lütfen. Belki de bir iki şarkı vardır bilemiyorum, albümü manyaklık derecesinde sevdiğim için şahsen ayrım yapamayacağım. Albümde favori olmayan şarkım yok. İlk yedi şarkı direkt efsane zaten, duyduğuma göre Çin’de ilk yedi şarkının birine dudak bükenin topuklarına sıkmak serbestmiş. Twisted Urges’ün 01:10′unda giren rif diye şarkılardaki gaz rifleri saysam bu yazı bitmez.

Son olarak Kreator dinlememiş veya 2000 sonrasında dinlemiş kişilere sesleniyorum. Hiç dinlememiş olanlar Coma of souls şarkısıyla güzel bir girizgah yapabilir, ardından Agents of Brutality, Terror Zone, People of the Lie şarkılarına kulak verebilirler. 2000 sonrası için ise şunu söylüyorum. O sevdiğiniz şarkıları daha oldschool* riflerle dinlemek istiyorsanız hiç zaman kaybetmeden albüme yumulun ve şu zamana kadar hak ettiği değeri hiçbir zaman göremediğine inandığım Mille Petrozza’ya kurban olun!

* oldschool: taşaklı, kıdemli, radikal, muhafazakar

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.17/10, Toplam oy: 92)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1990
Şirket
Noise Records
Kadro
Ventor: Davul
Frank Blackfire: Gitar
Roberto Fioretti: Bas
Mille Petrozza: Vokal, gitar
Şarkılar
1. When the Sun Burns Red
2. Coma of Souls
3. People of the Lie
4. World Beyond
5. Terror Zone
6. Agents of Brutality
7. Material World Paranoia
8. Twisted Urges
9. Hidden Dictator
10. Mental Slavery
  Yorum alanı

“KREATOR – Coma of Souls” yazısına 16 yorum var

  1. burningeyes says:

    When the Sun Burns Red diyorum..

    Ahmet Saraçoğlu

    @burningeyes, en sevdiğim Kreator şarkısı.

    burningeyes

    @Ahmet Saraçoğlu, Benim de ilk dönemde en sevdiğim şarkıları.

  2. Cattle Bilmemne says:

    En teknik kasışlı Kreator albümü yanılmıyorsam, When The Sun Burns Red, Coma of Souls, People of the Lie, Agents of Brutality, Mental Slavery şarkıları direk tam Best Of’luk şarkılar zaten. Şüphesiz en iyi Kreator albümü bence. Hazır konu Almanlardan açılmışken bizim şu Agent Orange kritiği ne oldu Ahmet abi… Hadi be abim, Ahmet ist krieg!

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cattle Bilmemne, sırada o da.

  3. Mechanix says:

    Pleasure to Kill ile birlikte en sevdiğim Kreator albümü. Yazarın da söylediği gibi ilk 7 şarkının her biri ayrı ayrı efsane. Bu albümün bu zamana kadar sitede olmaması büyük eksiklikmiş cidden.

  4. cenk özmercan says:

    kreator’un en favori albümüm.

  5. atoutlemonde says:

    En sevdiğim oldschool thrash albümlerden biridir, of ki ne of. Yalnız hakkı 10dur bana göre.

  6. Nightwing says:

    Möhteşem bir albüm rahat bi en az 8 alır o ayrı ama böyle teknik tuknik işler hoşuma gitmiyor, bana yapmacık geliyor o yüzden eski Kreator dedin mi Pleasure to Kill ya da Endless Pain’i tercih ederim.

  7. ihsanoird says:

    Açılış şarkısına ben de hastayım. Ne zaman dinlesem tüylerim diken diken olur. Giriş kısmındaki clean gitar ve ardından gelen yumuşak lead gitarın yarattığı duygu patlamasından sonra thrash moduna geçerek beni bayağı bir afallatır. Bir de Testament’ın “Disciples of the Watch” şarkısı var benzer hisler beslediğim.

    Ek olarak, albümü her açtığımda Terror Zone’un solo kısmına gelince dünyayla tüm bağımı koparıyorum. Mükemmel, şahane bir gol. Marco Van Basten’ın Sovyetlere attığı gol gibi.

  8. Cattle Bilmemne says:

    O değil de şimdi fark ettim, bu albümde Frank Blackfire mı çalmış? o_O

  9. Jester says:

    Müthiş albüm olsa da son dört şarkıyı diğer şarkılar kadar sevmiyorum, pek de dinlemiyorum. Ayrıca giriş şarkısı çok az ekstrem metal dinleyen adamı öldürür, cidden dehşet şarkı.

  10. OnurOnur says:

    İki gündür girememiştim siteye, şimdi gördüm kritiği ve: comalardayım. Mabedim KREATOR Sahnesi, Tanrım MILLE PETROZZA.

  11. ismail vilehand says:

    Frank Blackfire siker.

  12. Fatih says:

    People of the lie ı çok beğendim

  13. Cryosleep says:

    Kreator – People Of The Lie
    Carcass – Heartwork
    HeXeN – Chaos Aggressor

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.