# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KREATOR – Hordes of Chaos
| 06.04.2009

Konsept olarak sevgiyi ve sevip de kavuşamayanları konu eden albüm, bugüne dek gördüğümüz en melodik Kreator yapıtı olarak dikkat çekiyor.

Megadeth’i ilk olarak “Risk”le tanıyanlara yazık lan. Lavuk gibi bir albümdü resmen. Çıktığı gün gidip almış, büyük bir heyacanla eve gelmiş, dinlemeye başlamış ve kusacak kova ararken uyuyakalmıştım. İşte tam da o günlerden bir fotoğraf. Neyse ki ben Megadeth’in küllayıtını biliyordum da, “yazıklar olsun Musti” deyip işi bitirmiştim. Benzer bir deneyimim daha var: “Endorama”.

Onu da, Kreator hakkındaki tek bilgim “thrash metalin sayılı gruplarından biri” iken almış ve ne acıdır ki Kreator’u, bu vasat müziği yapan grup olarak tanımıştım. Ta ki Dove’la tanışana kadar. Dove sabun gibi kurutmaz… Neyse, ne diyordum; sonra Kreator’ın geçmişini de öğrendim ve yanıldığımı gördüm. Şimdi yıl olmuş 2009, naapıyoruz? Manyak gibi bağırıyoruz:

“Hordes of Chaoooooooooooooooos!!!!!!!!1bir”

Yazının ultra gereksiz giriş kısmı bittiğine göre, asıl konumuza girebiliriz.

Yeryüzünün en yaratıcı ve kendine özgü thrash metal gruplarından Kreator (Yaradan), geçmişine dair en ufak bir ön bilgi vermenin hakaret addedileceği bir grup. Bu nedenle grubun thrash metale olan etkisini ve geçmişte yaptıklarını, “Kreator candır” diyerek özetleyip, grubun 2000′ler sonrasındaki profiline geçelim. “Violent Revolution”ın aldığı iyi yorumlar ve sonrasında gelen “Enemy of God“ın yarattığı büyük coşkunun ardından, grup uzun sayılabilecek (yazıyla, IV sene) bir ara verdi. Bu esnada “At the Pulse of Kapitulation – Live in East Berlin 1990” DVD’sini çıkaran Kreator, 12. albümü için hummalı bir çalışmaya girdi. Humma nedir, hummalı çalışmayla hummasız çalışmanın farkı nedir, orasını bilemeyeceğim (aslında biliyorum da söylemem). İsteyen araştırsın bulsun.

Yıllar geçti ve Marduk’a 3 kalaya, 2009′a vardık (korkuyorum…). 2009′a umutla bakmamıza sebep olan belki de ilk albüm “Hordes of Chaos”tu. İlk saniyesinden itibaren über-yaratıcı ve varyasyonlu bir profil çizen albümün, neredeyse her şarkısı için bir thrash metal hiti demek mümkün. Konsept olarak sevgiyi ve sevip de kavuşamayanları konu eden albüm, bugüne dek gördüğümüz en melodik Kreator yapıtı olarak dikkat çekiyor. Manowar’ın erkek bedenini kutsaması ve steroid kullanımının gençler arasında yaygınlaşmasını konu eden klibiyle öne çıkan “Hordes of Chaos”un açılış melodisinden, “Demon Prince”in ağızlara lolipop olan harmonik solosuna dek, sayısız melodi, birbirinden güzel onlarca rif, cidden çok başarılı şarkı sözleri ve her enstrumanın ayrı ayrı gövde gösterisi yaptığı bir performans göze çarpıyor.

İşte o klip!

Petrozza’nın kariyerinin belki de en iyi vokal performansını ortaya koyduğu “Hordes of Chaos”, her şarkının çok kereler grupcana çalınması sonucu oluşan canlı kayıtların en iyi bölümlerinin birleştirilmesi sonucu oluşan, bu yüzden de Kreator yanı başınızda çalıyormuş hissi uyandıran bir çalışma olarak da parlıyor. Bu canlı ve organik havayı pekiştirmek için, grubun mükemmel icra edilmeyen birtakım bölümleri de araya katmış olması, müziğin canlılığına katkıda bulunan etmenlerden. Özellikle Mille’nin kimi çığlıklarında, haykırışlarında kulağa gelen ufak ses çatlamaları, davulun bazı kusursuz olmayan vuruşları, pek çok grubun kayıtlarındaki suni mükemmelliğinin yarattığı fabrikasyon havayı ortadan kaldırıyor; kısacası canlı kayıt, gayet yerinde bir karar olmuş.

Şarkılardan bölümler vermek, şu rif beni yardı attı, şu solo bana hayatı öğretti, şu davul atağı beni çocukluğuma götürdü türü yorumlar ve birbirinden yaratıcı övgü sıfatları sıralamak niyetinde değilim. Her şarkıda arka arkaya pek çok kereler dinlemek isteyeceğim türde müthiş bölümler olduğunu söylemek, bence yeterli. Bunun yanında, şarkı sözü bazında da her zamanki gibi bayağı sağlam işler var ortada (bir Warrel Dane, bir de Mille Petrozza; politika, din ve toplum eleştirisi bazlı şarkı sözü yazımında rakipsizler). Bir “Radical Resistance”a bakın hele. “People from the east, people from the west…” kısmı, arkasındaki nefis rifle birlikte o kadar cillop oluyor ki, etkilenmemek elde değil.

Seksenlerdeki ilham kaynağı rolünü, kariyeri boyunca neredeyse hiç elinden bırakmayan Kreator, doksanlardaki eleştiriye açık albümlerinin ardından, 2000′leri de başka türlü, daha modern, özgün ve orijinal bir ilham kaynağı olarak sürdürüyor. Daha bu yılın ilk ayında çıkmasına rağmen, şimdiden yılın en iyileri arasına gireceği kesin olan “Hordes of Chaos”, metal dinleyen herkesin dinlemesi gereken, tek kelimeyle şahane bir albüm.

Not: Yukarıdaki Dove reklamından harf başına 5000 Euro aldım, aklı takılan varsa haberi olsun.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.38/10, Toplam oy: 207)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
SPV
Şarkılar
01. Hordes Of Chaos (A Necrologue For The Elite)
02. Warcurse
03. Escalation
04. Amok Run
05. Destroy What Destroys You
06. Radical Resistance
07. Absolute Misanthropy
08. To The Afterborn
09. Corpses Of Liberty
10. Demon Prince
  Yorum alanı

“KREATOR – Hordes of Chaos” yazısına 26 yorum var

  1. like fire says:

    ben bu albüme bayılıyorum da aklıma geldi enemy of god’dan (enemy of god da çok iyidir gözümde) daha iyi olduğunu düşünüyorum. var mı böyle düşünen? varsa neden, yoksa neden?

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    Ben varım mesela. Bu albüm daha melodik ve kolay dinlenir olduğu için olabilir. Enemy of God’da daha bodos, daha kaos şarkılar var ama bundakilerin hepsi hit parça gibi akılda kalıcı. Ondandır belki.

  3. like fire says:

    Evet, Kreator için bayağı melodik bir albüm. Şahsen melodik death metal de sevdiğim için direkt kanıma girdi bu albüm. dediğin gibi Radical Resistance’da bahsettiğin yerdeki melodi şahane. Slayervari Warcurse, bi de bence grubun en iyi şarkılarından Demon Prince.

    Enemy of God daha karanlık bir albüm, kabul ediyorum. Hatta daha bir thrash, ama Voices of The Dead gibi şarkıları sevemiyorum ben. Thrash metale yakışmayan nakaratı var. Seveni de vardır, bir şey diyemem.

  4. caksu says:

    Sami’nin sololarına hastayım. Klasik kalıplarda, çoğu zaman tahmin edilebilir ama kimden çıktığını belli eden, kaymak gibi, şeker gibi sololar.. Tabi ki onun kadar mükemmel olmasa da Mustaine – Friedman birlikteliğindekine benzer bir tat alıyorum bu kadronun işlerinden :)

  5. Kıvanç Erkan says:

    Gerçekten Kreator’un en iyi albümü diyebilirim bu albüm için. Baştan aşağı dinlenilmesi gerek. Buram buram Thrash kokuyor albüm. Ama beni en çok vuran parçalar; Hordes of Chaos ve Escalation oldu.

  6. Mephisto says:

    yapmayın böyle albümler tekrardan söylüyorum anarşiye teşviktir bu çocuklara kötü örnek oluyorlar
    benim koyunum avrupanınkinden farklı bakıyor sonra

    dipnot* albümü dinledikten sonra v for vendetta izlemeyin…

  7. burak canik says:

    warcurse’ün klibini de izledim iyice gazlandım bu vesileyle bu albüme de geç kalmış bir on basayım hemen.

    _BlaCkeneD_

    @burak canik, Al benden de bi 10 puan dostum. :)

    (bkz: gaza gelen kreator fanları)

  8. en iyi 5 thrash albümü sıralamama kafadan girer.

  9. Biberli Kurufasulye says:

    verdim 10′u.o ne biçim bi vokaldir be.baltamı alıp viyana kapılarına dayanasım geldi.

  10. Itachi says:

    Destroy What Destroys You en çok dinlediğim 5 thrash şarkısından biridir herhalde.

  11. necati says:

    enemy of god a göre daha hızlı ve teknik bi albüm. davullar özellikle. gene de ben enemy of god ı daha çok seviyorum gibi. ama bu albüm de kesinlikle kreator un yaptığı en sağlam işlerden. benden de 10.

  12. barış says:

    34 yaşında bana hava gitarı çaldırdı. bütün albümü çalmak ta çok yorucu..

  13. swedish says:

    Kreator yıllardır hard diskte durur öylece.Ben bilirim ki Kreator alman thrash devidir ama ben öyle detaylı dinleyemedim.Konserine gidene kadar bi bildiim parçası Phobia iken Phantom antichrist albümü çıktı ve ben can kulaaynan bu albümü dinleyip aşık oldum.Şİmdi de 2012 den geriye gidiyorum ilk albüm Hordes Of Chaos tabii lan kafamı zikeyim bu zamana kadar Kreator u dinlemediğim için bu kadar net

    Kemal

    @swedish, Abi dedigin hissi cok iyi anliyorum. Kreator u zaten biliyordum/seviyordum ama cok gec kesfedip hastasi oldugum o kadar cok grup var ki anlatamam..

    Bu gibi durumlarda malesef heyecanini cevrenle paylasmak cok zor oluyor. Cunku etrafindakiler senin yeni kesfettigin grubu yillar oncesinden hatmettiginden, sen onlara “olm bu supermis yaa” dediginde “he evet o iyi grup iyidir ya” deyip geciyolar…

    Bu duruma metal camiasinda, “O degilde Angel of Death baya saglammis yaa” diyen Dave Mustaine sendromu, diyoruz.

    swedish

    @Kemal, haahh bak ama sonunda ayni duygu ve dusuncelerde baska arkadaslari gorunce rahatliyorum
    Ya enteresan bi durum bu ben yillardir hep death black melodic death vs dinledim kesfettiklerim hep bu tarzlardan oldu hatta hatta cok yakin bi arkadasimda fanatik thrash dinler adam defalarca bana testament kreator artillery ne biliym aklina gelebilecek ne kadar old school thrash devi varsa onerir dinletir ama iste asil onelmi olan kendini bu gruba hazir hissetmek
    Ben phantom albumu ile farkina vardim iyiki de varmisim ressmen oturdum gece gece elimdeki tum trash albumlerini dinlemeye basladim
    Bu arada dave yorumu iyiyimis :))

    Berker İlhan

    @Kemal, Dave Mustaine sendromu iyiymiş :)

    SeventhSon

    @swedish, ENEMY OF GOD!11!!

    swedish

    @SeventhSon, Hatmettim bile :)) adamlar 2000 yılından bu yana piyasayı sallamışlar bizim yeni haberimiz oluyo :) işin ilginç tarafı adamların konserıne de gittim ama işte yeni yeni tesir ediyo kana zor karıştı :))

  14. swedish says:

    Tekrar ediyorum Kreator canmış ama haberim yokmuş.Nice melodic death metal grupları su dökemez eline

  15. bathory says:

    kreator hep birbirinin üstüne katarak gidiyor yeni çıkacak albümleride bunun üstünde olur gibi sanki 80lerin sonunda çıkan klasikleşmiş albümler nasıl hatırlanıyorsa 2000ler dendiğinde Violent Revolution Enemy of God ve Hordes of Chaos hatırlanıcak ve hatırlanmalıda neyse Hordes of K.O’s!

    Swedish

    @bathory, Aynen katiliyorum dostum adamlar 2000 den sonra sahane albumler cikaranlar listesinin basina oynar abi

    bathory

    @Swedish, aynen öyle özellike mille petrozzayıda ayrı severim ayrıca bu yaşta böyle sağlam thrash albümleri çıkarmak kolay değil örnek olsun bazı gruplara “ADAMLAR YAPIYO AGA!” demekten başka bişey gelmiyor elimden

  16. thrashtilldeath says:

    Bu albümü çok beğenememiştim önceleri, enemy of god ve violent revolutiona kıyasla, ama son zamanlarda canım daha da fazla thrash çekmeye başlayınca bu albümü de dinlemeye başladım sıkça. Çok kaliteli neticede Kreator eseri, ama en iyilerinden değil bence. Puanım 8. Phantom Antichrist yorumu ne zaman geliyor?

  17. lammoth says:

    Bu albüm çıktığında 14 yaşındaydım. Köpek gibi sevmiştim albümü. Sonra bir gün Pasif’e girdim ve Ankara’ya konsere geleceklerini gördüm. Bilet çıktığı gibi aldım ve en önden izledim babaları. Hayatımda izlediğim en muhteşem konserlerden biriydi. Kreator’u Pasif’i ve Ankara’yı seviyorum :)

    12ParmakBağırsağı

    @lammoth, Kreator’un bu melodik dönemiyle pek aram yok ama pasifi ben de seviyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.