# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BATTERED – Battered
| 28.03.2011

Viking’in küllerinden doğan modern thrash metal.

Norveç semalarından bir grupla karşınızdayız bugün. Bilindiği gibi black metaliyle ünlü Norveç, aslında diğer türlerden de bir çok iyi gruba ev sahipliği yapıyor. Pek çok power/progresif metal grubu, avangard grup, thrash metal grubu var keşfedilmeyi, yahut adını daha geniş kitleye duyurmayı bekleyen. Bugünkü alanımız thrash metal. Norveç ve thrash metal denince akla BLOOD TSUNAMI, NOCTURNAL BREED, SUSPERIA falan geliyor. Ve tabii bir de, BATTERED.

BATTERED, çekiçle dövülmüş, ezilmiş, dayak yemiş manasına gelen bir kelime. Böyle kafasına kafasına vurulmuş, üzerine bina düşmüş insanlar için de kullanılabilir. Grubun çekiçle bir alâkası var mı derseniz, görünüşte yok. Ama, şöyle bir durum var ki BATTERED, yıllar önce dağılan (ama neyse ki tekrar birleşen) Norveçli Viking metal grubu EINHERJER’ın elemanlarınca kurulmuş bir grup. E Viking deyince akla ne gelir? Tabii ki boynuz, gemiler, çeşitli hayvanlıklar, kılıç, kalkan vesaire gelir. Peki kılıç deyince akla ne gelir? Elbette ki kor ateşte çekiçle kılıç dövmek, ondan sonra işte demirin adam olması ve bundan dolayı çekicin öne… Yok olmuyor, toparlanmaz bu paragraf. Biz en iyisi albüme geçelim.

“Battered”, BATTERED’ın ilk albümü. Dediğim gibi EINHERJER’ın dağılmasının ardından, grubun iki gitaristi ve davulcusu, yanlarına HEADBLOCK grubunun vokalist ve basçısını da alarak yeni bir grup kuruyorlar. Bu grup, EINHERJER’dan tümüyle alâkasız bir müzik yapsın, dönemin (2004) yükselen trendi neo-thrash akımını benimsesin istiyorlar. 2004’teki kurulmalarının ardından çıkardıkları “…Beyond Recognition” demosunun sonrasında, bu albümleri de piyasayaya gayet sessiz adımlarla giriş yapıyor. Niye sessiz? BATTERED’ı bu yazıdan önce duyan kaç kişi var? İşte o yüzden.

BATTERED, özellikle THE HAUNTED’ın ilk dönemini ve biraz da SLAYER’sal şeyler sevenlerin hoşuna gidecek, kendi deyimleriyle “surata çarpan” bir thrash metal icra ediyor. Trend mrend dedik ama, elemanlar ne yaptığını bilen kimseler olunca, ortada bir “biz de ekmek yiyelim” durumu olmadığı anlaşılıyor. Zaten trend olsa ne yazar, olmasa ne yazar. Neo-thrash’le karın mı doyar hafız bana bunu söyle.

Grup yer yer EXODUS-vari blues kökenli rifler kullanıyor, yer yer SLAYER havası barındıran, yer yer de PANTERA coşkusunu hissettiren gitar partisyonlarıyla değişken bir thrash metal ortaya koyuyor. Vokalistin kısmen DESTRUCTION’dan Schmier’i anımsatan ses rengi ve tok gitar tonu da müziği gayet canlı kılıyor. Davul ise fazla öne çıkmayan ama groove’u korumak ve yüceltmek için çalışan icrasıyla şarkıların ihtiyacı olanı veriyor, görevini yapıyor.

Albümde Oblivion Awaits ve Not One gibi Björler tarzı rif kullanımı barındıran, The Dig gibi tuhaf girişleri olan veya Derelict’in giriş kısmı gibi son derece modern bir yapıya sahip birbirinden farklı on adet şarkı var. “Battered”da en sevdiğim bölüm ise yazıdaki ilk video olan Parasight’ın leziz giriş rifi. Hafif karanlık bir hava barındıran bu rif, üstüne giren yavaş ama etkili davullarla birlikte parçayı muhteşem bir havaya sokuyor. Kesinlikle albümün en iyisi olduğunu düşündüğüm bu şarkıyı yıllardır ara ara dinlerim.

Eğer ilk dönem THE HAUNTED seviyorsanız, bir göz atın. THE HAUNTED’tan çok haz etmiyorsanız, ama “THE HAUNTED müziğine SLAYER, EXODUS ve PANTERA etkileri de katılırsa hiç fena olmaz” diyorsanız, siz de bir bakın. Zaten albümün bence öne çıkan şarkıları sayfada hazır olda bekliyor. Çok acayip şeyler beklemeden dinlerseniz, hoşunuza giden şarkılar bulabilirsiniz.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.25/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Tabu Recordings
Kadro
Sigurd Olaisen: Vokal
Frode Glesnes: Gitar, vokal
Aksel Herløe: Gitar
Gerhard Storesund: Davul
Ole Moldesæther: Bas
Şarkılar
1. Oblivion Awaits
2. New Lament
3. Demagog
4. Not One
5. The Dig
6. Industrial Killing
7. The Flagellant
8. Parasight
9. The Flagellant
10. Derelict
  Yorum alanı

“BATTERED – Battered” yazısına 2 yorum var

  1. saklanan saman says:

    madem thrash’e giriş yapıldı abandoned kritiği isterük.

    Ahmet Saraçoğlu

    @saklanan saman, ilk kez duydum adlarını. bakalım bi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.