# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
COGNIZANCE – Phantazein
| 30.01.2024

“Symbolic” bir melodik death metal albümü müdür, melodik bir death metal albümü müdür?

Metal açısından enteresan bir yıla girmiş gibi gözüküyoruz. Henüz ocak ayı bitmeden epey iyi albümler dinledik ve 2024, çok sayıda dikkate değer grubun albüm çıkaracağı bir yıl olacağa benziyor. Bu gruplardan biri de İngiliz teknik death metal grubu COGNIZANCE.

COGNIZANCE ismi size bir yerlerden tanıdık gelebilir, ancak nerede karşınıza çıktığını hatırlayamıyor olabilirsiniz. Eğer YouTube’da çeşitli davulcu videoları izliyorsanız orada görmüş olma ihtimaliniz yüksek, zira COGNIZANCE aynı zamanda OBSCURA’da da çalan davulcu David Diepold’un diğer grubu ve arada COGNIZANCE şarkılarını çaldığı playthrough videoları paylaşıyor.

Grubun Metal-Archives sayfasına baktığımızda tür olarak teknik melodik death metal/metalcore yazdığını görüyoruz. Ne var ki ben COGNIZANCE’ın melodik ibaresinin eklenmesini gerektirecek düzeyde melodik bir karakteri olduğunu düşünmüyorum. Melodiden yeri gelince yararlanıyorlar, ancak o şekilde düşünürsek “Symbolic“teki DEATH’e de melodik/progresif death metal dememiz lazım. COGNIZANCE müziği melodi üzerinden ilerlemiyor. Deathcore tarafını ise bu albüm özelinde iyice törpülemiş, hatta yok etmiş durumdalar. Albümde neredeyse breakdown denecek herhangi bir an dahi yok. Aynı şekilde deathcore’un yapı taşları diyebileceğimiz dinamikler de adın anılacak düzeyde asla göze çarpmıyor. COGNIZANCE teknik death metal yapıyor, bunu modern bir anlayışla yapıyor.

Referanslardan bahsedecek olursak THE FACELESS’tan başlayarak adı sayılabilecek çeşitli gruplar var. THE FACELESS’ı da sadece şarkı trafikleri açısından örnek verebiliriz; rif yazımı ve diğer ayrıntılarda THE FACELESS havası diye bir şeyden söz etmek mümkün değil. Bu tarz modern teknik death metalden bahsedilince esasında benzer anlayışta müzik yapan çeşitli gruplar elbette ki var. VALE OF PNATH, THE SCHOENBERG AUTOMATON, belli oranda THE ZENITH PASSAGE gibi isimleri bu bağlamda sayabiliriz. Bu da demek oluyor ki COGNIZANCE’ın THE FACELESS ve benzer kalibredeki ilham verici gruplar düzeyde karakteristik, sivrilmiş, akılda kalıcı bir müziği şu an için mevcut değil. Türün gerekliliklerini yapıyorlar, çok üst düzey müzisyenlik sergiliyorlar, belli bir atmosfer yaratmayı başarıyor ve hakikaten sağlam çalıyorlar, ancak türü çok uzun zamandır çok yakından takip eden bir dinleyici olarak benim için en önemli kıstaslardan ikisi olan akılda kalıcılık ve şaşırtıcı fikir noktalarında standart bir yerde duruyorlar.

“Phantazein”, iyi müzisyenlik ve üst düzey yardırma dinlemek isteyen modern tech-death dinleyicileri için keyifli bir 41 dakika sunan, uzun ömürlü olacağını düşünmediğim, muadillerini sıklıkla dinliyor olmamıza rağmen her anlamda eli yüzü düzgün, çok iyi icra edilmiş bir albüm. OBSCURA’nın son albümü “A Valediction”da çalan davulcu David Diepold’un yaptığı güzel işler başta olmak üzere üst düzey müzisyenlik dinlemek isterseniz, COGNIZANCE’a harcayacağınız 41 dakikadan pişman olmazsınız.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.50/10, Toplam oy: 4)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Willowtip Records
Kadro
Henry Pryce: Vokal
Alex Baillie: Gitar, geri vokal
Apostolis Karydis: Gitar
Chris Binns: Bas
David Diepold: Davul
Şarkılar
1. Ceremonial Vigour
2. A Brain Dead Memoir
3. Chiselled in Stone
4. Introspection
5. Futureless Horizon
6. The Towering Monument
7. Alferov
8. Shock Heuristics
9. Broadcast of the Gods
10. In Verses Unspoken
11. Shadowgraph
  Yorum alanı

“COGNIZANCE – Phantazein” yazısına 1 yorum var

  1. özgür says:

    ilk defa dinledim bu grubu. gayet giderli bi albüm olmuş.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.