# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PHOBOCOSM – Foreordained
| 12.12.2023

Yıl içinde çıksa adından söz ettirecek, yıl sonunda çıktığı için arada kaynayıp gidecek o albüm.

Her sene sonunda, yılın son günlerine denk geldiği için arada kaynamak durumunda kalan, yıl sonu listeleri çoktan yapılıp yayınlandığı için adından çok az bahsedilen, çok az incelenen ve yıl değişince de bir sonraki yılın başlarında sadece meraklıları için bir şeyler ifade eden iyi albümler çıkar. Biz bu durumu bildiğimizden yıl sonu listelerimizi aralık başından yayınlamıyoruz, ancak metal basınının geneli açısından böyle bir durum oluyor ne yazık ki. Bugün, işte bu albümden, belki de “2023’ün son çok iyi death metal albümü”nden söz edeceğiz.

PHOBOCOSM 15 yıldır müzik yapan ve benim de 7 yıldır haberdar olduğum Kanadalı bir death metal grubu. 2016’da çıkan “Bringer of Drought” albümlerini dinlemiş ve beğenmiştim, hatta siteye yazdığımı sanıyordum. Sitede incelemesinin bulunmadığını gördüğümde epey bir şaşırdım, çünkü albümün kapağı çok tanıdık, şarkılar tanıdık, ama demek ki bir sebepten yazmayı unutmuşum ve sonra da kaynamış.

PHOBOCOSM temel olarak INCANTATION, IMMOLATION, DEAD CONGREGATION gibi kötülük simsarlarının, karanlık bezirgânlarının yolunu izleyen ve daha yakın zamandan da DISMA, FUNEBRARUM, GOLGOTHAN REMAINS gibi gruplarla ortak özellikler taşıyan bir grup. Çok haşin, ezici bir death metal yapıyorlar ve gitarlarla çizdikleri soyut ses duvarlarının üzerinden akan katransı vokaller ve son derece çirkin davullarla müziklerinin pisliğini, şerefsizliğini artırıyorlar.

Grubu bu kadar haşin yapan olayların başında son derece derin, dolgun ve kıyamet habercisi tadındaki vokaller geliyor. Vokaller mikste gitarların ve davulların bir miktar arkasında olsa da arkadan arkadan o kötülüğü aşılamayı başarıyorlar. Bunun yanına sürekli uğursuzluk, tatsızlık, hayvan çocukluğu basan gitarlar da gelince PHOBOCOSM alışık olmayan kulaklar için gerçek bir işkenceye bürünüyor. Alışık olan şanslı kulaklar içinse bu uğursuzluğun, tatsızlığın ve hayvan çocukluğunun yanına bir de yukarıda değindiğim davul mevzusu ekleniyor. Vokaller, gitarlar yapıları gereği karakter ve kimlik katılabilen, genel ambiyansa yön veren ve duyduğunuz şeyin ne olduğunu belirleyen şeylerdir. Davullar ise normalde bunlara eşlik eder ve müziğin genel karakterini o kadar da şekillendirmezler. PHOBOCOSM’da ise ilginç şekilde çirkinlik kusan, müziğin sevimsizliğini artıran bir davul performansına tanık olduğunuzu hissediyorsunuz. Misal Lombardo’nun barok tarzı SLAYER müziğinin DNA’sını belirleyen bir alametifarikadır. Sandoval’ın davul yazımı ve stili MORBID ANGEL’ın karanlığına karanlık katan unsurlar arasındadır. Vinnie Paul PANTERA’nın groove’unun neredeyse yarısı, Jamie Saint Merat ULCERATE müziğinin orkestra şefidir. PHOBOCOSM’da da bu denli bir gövde gösterisi yok, ancak müziğin bu kadar etkili olmasında davulcu Jean-Sébastien Gagnon’un da rolünün olduğunu düşünüyorum.

Yapısı ve yaklaşımı gereği bu tarz grupların, misal Dark Descent Records gruplarının öne çıkan bazı ortak özellikleri, ortak karanlıkları, ortak bulanıklıkları, ortak çirkinlikleri oluyor. PHOBOCOSM bunların tamamını bünyesinde barındıran ve “Foreordained” ile yılı olabildiğince tatsız kapatmamıza vesile olan bir topluluk. Bu yıl içerisinde pek çok iyi death metal albümü çıktı ve yılın bitmesine de 3 haftadan az kaldı, ancak bundan daha da iyileri çıkmadığı sürece “Foreordained” yılın son çok iyi death metal albümü olabilir. Belki de olmaz, ama iki durumda da kazanan biz oluyoruz.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.75/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Dark Descent Records
Kadro
E.B.: Vokal, bas
S.D.: Gitar
J.S.G.: Davul
Şarkılar
1. Premonition
2. Primal Dread
3. Everlasting Void
4. Infomorph
5. Revival
6. For an Aeon
  Yorum alanı

“PHOBOCOSM – Foreordained” yazısına 7 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Tam bir işitsel şölen. Giderayak bu ve son Cruciamentum albümü aklımı yerinden söktü.

  2. İlker says:

    Ayı gibi iyi albüm, kaynamasın.

  3. Ece says:

    Bu albümün yıl sonunda çıkmış olması gerçekten talihsizlik. Dinlerken evin parkeleri çatırdadı. Dolgun sound’lu ve karanlık saçan death metal’in ağır hastasıyım.

  4. deadhouse says:

    Yıkıcı, ezici, yok edici bir albüm. Gayet dinlenilir. Sevdim. Fakat ben bu grubu dinlerken 50 tane grup geldi aklıma. Immolation’dan tutun da Ulcerate’ten Mgla’ya kadar. İsminde parantez işareti olan gruptan bile araklamışlar. Esinlenmeden ziyade kopyalanmış bir tavır var. Bu hoşuma gitmedi. Orijinallik %20, taklit %80. Olaya salt müzik hazzı olarak bakarsam çok sevdim, çünkü zaten (aşırı) etkilendikleri gruplar her death metal severin favori grupları. Ancak özgünlük açısından sınıfta kalmış bence Phobocosm. Bu yüzden de gereken ilerlemeyi sağlayamayacak gibi geliyor.

  5. Abdulmecid Karayazı says:

    Gerizekalı mısınız? Böyle bir albüm sene sonu çıkarılır mı? Gidin menajerinizi becerin. Mal gibi araya kaynadınız. Bilen biliyor da, fazlasını hakediyordunuz ibneler.

  6. daud says:

    Yakında EP çıkaracaklarmış, yeni albüm için de çalışmalar başlamış. Ekim ayında avrupa turneleri var Fuoco Fatuo ile. Bu kadar konser arasında imkansız gibi birşey ama yine de acaba buraya da gelirler mi diye düşünüyorum.

    https://shorturl.at/agjWX

    https://shorturl.at/ovzA1

  7. A.Karayazı says:

    Infomorph’un geçen senenin en iyi parçalarından biri olduğunu düşünüyorum. Muazzam bir iş.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.