# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VERBERIS – Adumbration of the Veiled Logos
| 21.07.2022

Rahatsız olur refah ülkesinin müzisyeni:
Yeni Zelanda’nın önemli isimlerinden kendisi de dâhil her şeyi yutan bir ses girdabı.

ULCERATE davulcusu Jamie Saint Merat’ın ULCERATE’ten daha da karanlık müzik yapmak için birtakım rahatsız arkadaşlarıyla birlikte kurduğunu tahmin ettiğim VERBERIS bugünkü konuğumuz. “Rahatsız olur refah ülkesinin müzisyeni” anlayışı gereği bir dolu ruh hastası grup sunan Yeni Zelanda’dan bizleri selamlayan VERBERIS, HERESIARCH vokalisti ve ULCERATE davulcusu ile yanlarındaki diğer üç kişiden oluşan bir black/death metal grubu.

Adından, albüm isminden ve albüm kapağından ne tür rahatsız bir oluşum olduğunu belli eden VERBERIS, akıllara “Jamie Saint Merat DEATHSPELL OMEGA’da çalsa nasıl olurdu?” sorusunu getiren türde bir karanlığa imza atan ve bunu manevi boyuta taşımayı başaran bir oluşum. Bu tarz grupların, yani içinde bir şekilde bir DEATHSPELL OMEGA nüvesi barındıran grupların ne düzeyde iyi olduğu, bence yarattıkları müziğin soyutluğundan, bulanıklığından, kompleksliğinden ziyade ortaya manevi bir şeyler koyup koyamamasıyla değerleniyor. Sonuçta DEATHSPELL OMEGA klonu bir dolu grup var ancak bunlardan pek azı takdirin, övgünün ötesine geçip dinleyiciye gerçekten bir şeyler hissettirebiliyor.

VERBERIS bu noktada enteresan bir yerde konumlanıyor, çünkü hem ULCERATE hem de HERESIARCH sanatında usta oluşumlar. Dolayısıyla VERBERIS’in yaptığı şeyin de teknik anlamda altının dolu olduğunu söyleyebiliriz. Diğer konuya geldiğimizde, “Adumbration of the Veiled Logos”un bir şeyler yapmak için canını dişine taktığını görüyoruz. Gruba da albüme de asla DEATHSPELL OMEGA klonu denmese de paylaşılan ortak noktalar da ortada ve bu ortak noktalar özelinde VERBERIS ortaya bir maneviyat koymayı başarıyor.

“Karanlık dehlizlerde yankılanan notaların savaşı”, “insan psikolojisinin derinlerine nüfuz eden işitsel bir kaos” yahut “kendisi de dâhil her şeyi yutan bir ses girdabının sistematik saldırıları” gibi sayısız inceleme başlığı koyabileceğiniz bir müzik yapıyor VERBERIS. Kaotik gibi görünse de esasında düzenli ve kalıplara oturan bir müzikleri var. Tabii ki bunu VERBERIS özelinde söylüyorum. Albüm elbette ki kaos, vahşet, ölüm kalım dolu ancak misal bir ULCERATE – “Vermis” veya HERESIARCH – “Death Ordinance” düzeyinde soluksuz bırakan bir yıkım söz konusu değil. Olayın DEATHSPELL OMEGA’ya kayması da zaten bu sofistike katmanlardan, aralara serpiştirilen görece narin unsurlardan kaynaklanıyor.

Albümü dinlerken fark edeceğiniz ilk konulardan biri, Jamie Saint Merat’ın “Adumbration of the Veiled Logos”u bir ULCERATE albümüne dönüştürmemek ya da yaklaştırmamak adına azami çaba sarf ettiği. Pek çok yerde kendi karakteristik davul yazımını ve tarzını sergilese de genel anlamda ULCERATE’in davul karakterini olabildiğince kopyalamamaya yönelik bir niyet seziyorum. Alışık olduğumuz trampet oyunları, zil cümbüşleri, alto turlamaları, şunlar bunlar elbette ki var ancak kopyala yapıştır bir ULCERATE davulculuğu olmadığı da ortada. En azından ULCERATE’i ve Merat’ın davulculuğunu avucunun içi gibi bilen (ben oluyorum) dinleyiciler neden bahsettiğimi anlayacaklardır. Merat burada bariz bir farklılaştırma çabasında, ancak müzikal ortak yönler de olmasından dolayı bu farklılaştırma %30-40′larda kalıyor.

Grubun da albümün de amacı bu değil, ancak ortak birtakım karakteristik unsurlardan ötürü kaçınılmaz olan bir sonuç gereği ULCERATE ile DEATHSPELL OMEGA evliliğine en yakın şey muhtemelen “Adumbration of the Veiled Logos” olurdu. Bu fikir size çekici geliyorsa saçmalamayı bırakın ve VERBERIS’in karanlığına teslim olun.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.06/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
NH: Vokal
DA: Gitar
MP: Bas
JSM: Davul
Şarkılar
1. Sepulchre of Shattered Saints
2. Adamantine Amidst Transience
3. Severed Paragon
4. Ennoia
5. I Am the Father and the Tomb of the Heavens
  Yorum alanı

“VERBERIS – Adumbration of the Veiled Logos” yazısına 5 yorum var

  1. deadhouse says:

    Sanıldığının aksine pek refah ülkesi sayılmaz Yeni Zelanda. Avustralya’ya göç etmenin yolunu arıyorlar.

  2. Kastaga says:

    pek müzik dinleyemediğim dönemlerdeyim, mutlaka kaçırdığım vardır; ancak son 1-2 aydaki çıkanlardan en dikkat çekici albüm bana göre.

  3. Drochshaol says:

    Neden sürekli bu tarz grupların kritiği yazılıyor ya da en azından bir süredir sürekli arka arkaya benzer grupların kritiğini görmekten sıkıldım. Sevmiyorum da zaten dinlemiyorum ama ben kritikleri grup keşfetmek için okuyan birisi olarak bu durumdan rahatsızım.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Drochshaol, haklısın. Ben de çok istemeden hazırladım bu haftanın listesini ama hem çıkan albümler biraz bu türde denk geldi hem de bir süre şehir dışında olacağımdan hızlıca yazabileceğim ve hâkim olduğum albümlerden yazıp önceden hazır ettim. İnan ben bile biraz sıkıldım bu tarzda kritikler yazmaktan, haftaya çok daha renkli bir liste olacak.

    Drochshaol

    @Ahmet Saraçoğlu, Aslında rahatsızım çok doğru bir ifade olmadı sıkıldım yani sadece. Bir de genel Pa kitlesi seviyor yani o yüzden bu türde kritik yazıldığında anlayabiliyorum sebebini.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.