# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TETRAGRAMMACIDE – Typho-Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur’an
| 02.12.2023

Kendi ülkesindeki azınlık dinî inancına saldıran bir grup, militan black/death metal ve “edgelord”luk üzerine.

Bugün metal dünyasının en yıpratıcı gruplarından birinin yeni albümünden bahsedeceğim. TETRAGRAMMACIDE özellikle son yıllarda heyecan verici işlerini gördüğümüz Hindistan metal sahnesinin en önemli isimlerinden biri olarak 2012’den bu yana death metal, black metal ve noise üçgeninde dinleyicilere zor anlar yaşatmayı sürdürüyor. Yeni albümleri “Typho-Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur’an”la ilk karşılaşmamda, ilk albümü de düşünerek, müzikal olarak tam da beklediğim türde bir terör saldırısıyla karşılaştığımı söyleyebilirim.

2017’de çıkardıkları “Primal Incinerators of Moral Matrix” ekstrem metal sevenlerin dimağlarında henüz tazeyken, şimdi de çıtayı daha da yukarı taşıdıkları ve hem müzik hem de tema anlamında çok başka kafalara ulaştıkları yeni albümleriyle birlikteyiz. Arapça ya da kulağa Arapça gibi gelen zırvalamalardan oluşan bir duadan ibaret olan “Trans-Linguistic Utterance of a Sacred Orgasmal Cry Fills the Lemurian Sky (By the Same Mouth, One True God Crieth Hriliu)”nın ardından başlayan albüme geçmeden önce grubun tematik yaklaşımından kısaca söz etmek yararlı olacaktır.

TETRAGRAMMACIDE, İslam düşmanlığı başta olmak üzere ezoterik Nazizm, kadim Hindu inançları ve Lovecraft temaları çerçevesinde bir konsept belirleyen iki kişiden oluşan bir topluluk. Araştırdığınızda, bu arkadaşların sadece tepki çekmek için birtakım tabuları hedef aldığına ve insanları rahatsız edecek ofansif yaklaşımlarda bulunduklarına dair yorumlar görebilirsiniz. Reddit’te veya birtakım mecralarda okuyabileceğiniz üzere grubu oluşturan iki kişinin “edgelord” olduğundan bahsediliyor ve müzikleri bir yana dursun, genel tavırlarının tepki çekme amaçlı ofansif takılma olduğu vurgulanıyor.

Bu ne kadar doğru bilemem, ancak adamların iki albümlerinin kapağına da Kabe’yi koydukları düşünüldüğünde belli bir tepki almayı amaçladıkları ortada. %80’i Hindu olan Hindistan’da yaklaşık %15’lik de bir Müslüman kesim var ve merch tasarımlarında gamalı haç ve Kolovrat kullanan bu arkadaşların bir şekilde birilerini tahrik etmeye çalıştıkları da ortada. Bunu geçelim ve albümden devam edelim.

“Typho-Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur’an”, black metal ve death metali son derece yıpratıcı bir düzlemde ele alan bir albüm. REVENGE, BLASPHEMY, CONQUEROR, BESTIAL WARLUST, BLACK WITCHERY, TEITANBLOOD gibi gruplarla ortak yönleri olsa da müziklerini genelde kaos eksenine çekmiyorlar. Noise unsurları bu albümde “Primal Incinerators of Moral Matrix”e göre daha az karşımıza çıkıyor ve daha tane tane diyebileceğim ancak elbette ki yine kaosla şahlanan besteler sunma yoluna gidiyorlar. NYOGTHAEBLISZ, DIOCLETIAN, ANTEDILUVIAN gibi grupları biliyorsanız bahsettiğim bu ince farkı anlayabileceğinizi düşünüyorum. TETRAGRAMMACIDE müziğiyle kaos yaratmak istiyor, ancak bunu kendini kaosa ve karambole kaptırarak yapmıyor. Gitarlar olabildiğince akılda kalıcı işlere giriyorlar, davullar nefes aldırmamak için ellerinden geleni yapıyor, vokaller de bu katliamı beslemek adına canını dişine takarcasına kükrüyor, böğürüyor, nefret kusuyor. Prodüksiyonun bu yıkımın akıcı şekilde özümsenebilmesine imkân tanıması da albümün en büyük artılarından biri olarak öne çıkıyor.

Bir ara böyle bir inceleme yazmaktansa sadece albümdeki şarkı isimlerinin Türkçe tercümelerini yazarak ve müzikten hiç bahsetmeyerek kritiği noktalamayı planlamıştım. Bu şekilde gerçekten de çok başka kafalarda bir gruptan bahsettiğimiz ve şarkıların da bu kafalardan çıktığı anlaşılır diye düşündüm. Ancak sonra baktım ki olay bambaşka yerlere gidiyor, pek çok kelimeyi açıklamak için bir dolu açıklama yapmam gerekiyor, bundan vazgeçip standart inceleme şablonuna döndüm. “Typho-Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur’an” gerçekten de pek çok açıdan dikkat çekici, sürükleyici, yıpratıcı bir albüm ve ekstrem şeylerden zevk alan pek çok dinleyici tarafından beğenilmesi yüksek ihtimal.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.00/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Iron Bonehead Productions
Kadro
M. Opium: Vokal
Entropymurti: Gitar, bas

Konuk:
Davide Billia: Davul
Şarkılar
1. Trans-Linguistic Utterance of a Sacred Orgasmal Cry Fills the Lemurian Sky (By the Same Mouth, One True God Crieth Hriliu)
2. Spectral Hyaenas of Amenta Howl, the Vulture of Ma'at Descends, and Tahuti Watches Without His Ape
3. Mandelbrot Scarab of Fractal Manifestation Trapped in the Arachnid Webs, Spun Above the Hidden Pathways into Non-Euclidean Interbetweenness
4. Fundamental Reconciliation Between Maya and Yama Through Perpetual Okbish-Ouroboric Cunnilingus
5. Nuit Arches over the Neither-Neither City of Cubes; Hadit Meditates While Hanging Upside Down Inside a Tesseract-Ka'aba
6. Kalikshetra-Kairo Consciousness Revival (Alogical Exegesis of the Sandhipada-Sarisreepa Continuum Vigyaan)
7. Thanatos and Eros Wrestle Forever, Folding and Unfolding from the Substratum of Supreme Voidness of S'lba
8. Intoxicated Bees of Sekhet-Aarhu Circumambulate the Abode of Self Beheaded One Who Forever Danceth in Her Shaktisexual Ecstasy
9. One Who Weaves the Chthonic Garland of 52 Skullphabets Severed by the Sword of Neti-Neti
10. Golden Ontological Embroideries of Pythagorean Meta-Geometries Sewn on the Blue Veil Surface of Nought
11. Fifteen Streams of Lunar Kalas Secrete from the Quaking Yoni of the Goddess Sixteen (Tantric Alchemy of the Cascading Nectars of Sodashi)
  Yorum alanı

“TETRAGRAMMACIDE – Typho-Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur’an” yazısına 15 yorum var

  1. Konserlerine gidip 3. ve 11. şarkıların adlarını bağıracağım çalsınlar diye.

  2. Melkor says:

    Müslüman uyuma kâbe’ye sahip çık.

  3. northern says:

    en son bal sagoth’ta böyle şarkı isimleri görmüştüm. o bile bu kadar kötü değildi sanırım. bu ne lan böyle, neyin şovu bu.

    Dysplasia

    @northern, Hint filmleri gibi.

  4. deadhouse says:

    İşin komik yanı Kabe Müslüman tapınağı değil. İslamiyet’ten çok önce inşa edilmiş bir tapınak. Müslümanlar sonradan sahiplendi. Mescid-i Aksa daha önemlidir müslümanlar için. Onu kapak yapsalardı daha makul olurdu onlar için. İşin acı tarafı da İngilizler bunların yedi sülalesini sikti ama eziklik kompleksinden müslümanlara sarıyorlar. Oğlum zaten %85 çoğunluktasınız, size bir şey yapamazlar. Orta Doğu’da olsanız anlarım. Biz Siyasal İslam’dan çektikçe çekiyoruz da size ne oluyor Modi çocukları tuvalet filan yapın uzaya gideceğinize, sokaklara sıçıyor zavallı halkınız.

    Boba Fett

    @deadhouse, Piyasa boşluğu var, oradan yapmaları da kolay, Avrupa’ya falan gitseler vs. bence güzel düşünülmüş bir olay gibi.

  5. pepega says:

    Sessizlik larvalarının muhafızı, kutsanmış ateşin dikenleri, yedinci erdem ışığını cübbesi

  6. deadhouse says:

    Bu grubun işlediği temaları görünce Paul Masvidal geldi aklıma. O da Hint Gurusu olmuştu bir aralar. Çaresiz durumdayken buna karşı koymama gibi şeyler söylüyordu. Arkadaşlarıyla tatil köyünün bahçesinde yoga yapan New Age’ci zengin salak arkadaşları da var mıydı diye düşünmüyorum değil.

  7. ismail vilehand says:

    Tetragrammacide’ın dinlenebilirliği en yüksek albümü olmuş. Diğerlerini siz hayal edin artık. Davide Billia cidden çok kaliteli bir davulcu, klasını konuşturmuş. Albümde en beğendiğim detay davullar oldu zaten. Albüm Spotify’da yok, şuradan çok rahat biçimde dinleyebilirsiniz:

    https://tinyurl.com/yvzycv65

  8. Boba Fett says:

    Her incelemeye böyle şarkı sözlerini ekleseniz keşke…

    deadhouse

    @Boba Fett, Maalesef oyuna gelen çok. Küresel elitlerin de istediği bu. Dünya halkları olarak birbirimizi keselim sonra da olaya el koysunlar durun durun biz hallederiz, açlık sorununuzu da güvenlik sorunuzunu da her şeyi hallederiz ama bir şartımız var kölemiz olacaksınız. Zaten kölesiniz ama bu bize yetmiyor, mutlak kölelik istiyoruz. Blade Runner 2049′daki gibi köle gettolarında, insanlıktan çıkmış halde yaşamamızı istiyorlar.

  9. Berca B. says:

    Albüm kütür kütür. Bir insanın ulaşabileceği en büyük pislik, aşağılık ruh halini yakalayabileceği an olan online Fifa oynarken müthiş bi destek sunuyor.

    Berca B.

    @Berca B., bu arada inceleme sonrası şarkı sözlerini aradım ama bir türlü bulamadım. Bulanlardan link ricadır.

  10. Seyfettin Dursun says:

    Christopher Hitchens bunu beğendi!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.