# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FAIDRA – Militant : Penitent : Triumphant
| 14.11.2023

BURZUM kasa klostrofobik black metalden yetişen ve bu albümle birlikte kendi kimliklerini kazanmaya başlayan tomurcuklar.

BURZUM enteresan bir olay. Gerçekten öyle.

Geri dönüş yaptığı muhteşem “Belus”u saymazsak, gerçek anlamda ilham verici olan ve black metal tarihine etki eden son albümü olan “Filosofem” bundan yaklaşık 28 yıl önce çıktı ve bu grup 1992-1996 arasında çıkardığı dört albümle black metalin en etkili oluşumlarından biri olmayı başardı. Takvimler 2024’ü göstermek üzereyken bile hâlâ bir grup dinleyip saniyesinde “aha da BURZUM” diyebiliyor olmamız da bundan kaynaklanıyor.

FAIDRA, kimliği meçhul tek bir kişiden oluşan, 2019’da kurulduktan sonra çıkardığı ilk albümü “Six Voices Inside” ile BURZUM kitlesinin hatırı sayılır düzeyde ilgisini çeken bir proje.

İlk albümün ardından çıkan iki single’dan sonra şimdi de ikinci albümü “Militant : Penitent : Triumphant”ı sunan FAIDRA, ilk albümde karşımıza çıkan formüllerin daha bir coşturulduğu ve sağlamlaştırıldığı bir yaklaşımla beliriyor önümüzde.

“Militan : Tövbekâr : Muzaffer” anlamına gelen albüm, genel olarak her şeyiyle ilk albümün devamı neteliğinde olmasına rağmen aralara yeni fikirler de sokmaktan çekinmiyor. Devam kısmına bakarsak, önceki albümün incelemesinde söylediğim “FALKENBACH’ın “…magni blandinn ok megintíri…”de falan sıklıkla kullandığı, BURZUM’a ve hatta SUMMONING’e selam gönderen gizemli klavye tonu…” ifadesi “Militant : Penitent : Triumphant”ta da aynen geçerli. Bu olay albüme gayet minimal bir hamleyle son derece etkili bir kimlik katıyor. Yeni fikir tarafına bakınca ise grubun bazı melodik coşturmalara bu albümde daha bir eğildiğini görüyoruz. “Parousia Delayed” bu açıdan iyi bir örnek olacaktır.

Albümü etkileyici yapan unsurlar, tıpkı sevip saydığımız bir başka arkadaşımız gibi ayrıntıda gizli. Bir kere o trampet tonu? Trampetteki o derin ve tok ton şaka mı? Değil elbet. Mis gibi BURZUM kasa black metal trampet tonu. Dahası, yukarıda örnek verdiğim gizemli ruhani FALKENBACH klavyelerinin “Parousia Delayed”in son kısmında giren hammered dulcimer benzeri seslerle oluşturduğu SUMMONING havası (yeni albüm yapın lan sığır çobanları)… Bitti mi? Biter mi? Kimi şarkılarda gördüğümüz ve BURZUM tandansının dışına çıkan melodik yapılar, “Halo of Ashes”da gördüğümüz türde, neredeyse umut vadeden pasajlar ve daha birçok ayrıntısıyla “Militant : Penitent : Triumphant” black metalin bu türlüsünü sevenlerin hoşuna gidecek bir dolu renk barındırıyor.

Kapağında Salvator Rosa’nın, Norveçli senfonik/melodik black metal grubu OBTAINED ENSLAVEMENT’ın 1998’de çıkardığı “Soulblight” albümünün kapağında da kullanılan 1668 tarihli “Saul and the Witch of Endor” adlı tablosunun arz-ı endam ettiği “Militant : Penitent : Triumphant”, kanımca ilk albümle aynı ayarda, yine gayet yeterli ve keyifli bir albüm. Bu albüme “Six Voices Inside”dan bir tık daha yüksek puan verme sebebim ise FAIDRA’nın bu albümde daha geniş perspektifli bir yaklaşım benimsemiş ve BURZUM referansını törpüleyerek olayın atmosfer tarafına daha bir abanmış olması. “Six Voices Inside”ı sevdiyseniz, kanımca “Militant : Penitent : Triumphant”ı daha çok seveceksiniz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.17/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Northern Silence Productions
Kadro
Bilinmiyor
Şarkılar
1. The Leavening Rot
2. Punishment Nailed Deep
3. Parousia Delayed
4. Halo of Ashes
5. Mother Acherontia
6. Jaws of Neptune
  Yorum alanı

“FAIDRA – Militant : Penitent : Triumphant” yazısına 3 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    Bu grubun tüm albüm ve single kapaklarında neden sakallı yaşlı adamlar var :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @şeyh hulud, çünkü din. Türkiye’de yapsan götünü kesmeyecek olsalar muhtemelen bizim gruplar da kullanırdı evliyaları, sahabeleri, halifeleri, peygamberleri ve onlarla ilgili karanlıklaştırılabilecek hikâyeleri.

  2. Alondate says:

    Faidra ovup ovup ortadan kaybolan bir eleman vardi. Gelirse guzel bir PA anı olurdu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.