# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ROT AWAY – Heavy Weight
| 04.10.2023

Döşüyorlar.

Erhan Yiğit

ROT AWAY’i iki sene evvel çıkan ‘’Nothing is Good’’ isimli mükemmele yakın albümleriyle tanımıştım ve o albüm için hazırladığım incelemeye ucu ucuna alaka kurabildiğim, kanamayı betimleyen ufak bir paragrafla giriş yapmıştım. Şu an 2023 yılındayız ve çok sevgili, kanırtmalı, thrash aromalı ROT AWAY bendenize de bir sürpriz yaparak “Heavy Weight”i piyasaya sürdü. Ben de üzerime düşeni yapmak üzere kaleme kağıda sarıldım ve tıpkı “Nothing is Good” incelemesinde yaptığım gibi bu albümün incelemesini de farklı şekilde başlatacağım;

Nivo: Düşey yönde her türlü yüzey arasında kot (yükseklik) farkını tespit etmeye yarayan, genellikle bir tripod üzerine yerleştirilerek ve düzece alınarak hazır hale getirilen, görünüşü bir kameradan farksız olan ve optik yakınlaştırma özelliği bulunduran basit bir haritacılık aleti. Normal bir insanın gelip “abi bi de ben bakabilir miyim?” deyip bakınca hiç bir şey göremediği aletten bahsediyorum.

Biz nivoyu aynı zamanda boru döşemek için de kullanıyoruz. Bildiğimiz yağmur suyu ve atık su borularından bahsediyorum; Nivoyu kullanarak borular arasında santimlik eğim vererek oraya gelecek olan suyu akmasını istediğimiz yere yönlendiriyoruz. “Boru döşüyoruz” deyince insan pek ciddiye alamayabilir ama durum bu; Boru döşemenin de bir edebi, adabı varmış.

Döşemenin edebini adabını bilen, döşemeyi bir hayat gayesi olarak edinmiş olan Danimarkalı ROT AWAY ise bu boruları nivo ile değil de gitarlar ve envai çeşit müzik aletleriyle döşüyor. Ama ne biçim döşüyor…

Konu özellikle Hardcore olunca ister istemez ortaya konulan işin derinliğiydi, atmosferiydi falan geri planda kalıyor ama hangi müzik türünde olursa olsun şarkı yazmaktan sorumlu olan ekip geçmişi göz önünde bulundurup eksikleri ve fazlalıkları değerlendirme yetisine sonradan da olsa sahip olabiliyor; İşte böylesine bodoslama olan ve rastgeleliğinin ön planda olmasında bir abes bulunmayan Hardcore türünü icra eden ROT AWAY de şöyle bir geriye bakıp tespit ettikleri bazı minik pürüzleri bu albümde zımparalama yoluna gitmişler ve bu konuda büyük bir başarı yakalamışlar. Kısaca benim için çok çok iyi bir albüm olan “Nothing is Good”un üzerine daha fazlasını koymuşlar.

“Nothing is Good”da dinleyicisine kafa atan, ardı arkası kesilmeyen yumruk ve tekmelerle adamı kan içinde bırakan grup aradan geçen iki yıl içerisinde yeni yeni dövüş hareketleri öğrenerek dinleyicisini dayaktan zevk alır hale getirmeyi amaçlamış; Önceki albümden sadece iki dakika fazlası olan söz konusu “Heavy Weight”e ilk bakışta ayakları yere daha sağlam basan, ne yapacağını önceden planlamış, her hareketi ve her saniyesi özenle hazırlanmış, profesyonellik ve özgüven kokan bir yapıt görüyorum.

“Heavy Weight”e hatta direkt grubun kendisine dair benim en çok sevdiğim şey ise bu boru döşeme işini aşkla ve şevkle yapan bu adamların kendilerine bir karakter bulma çabası içerisinde bulunarak ortaya az ama etkili bir takım şeyler sürebilmeleri; örneğin “Nothing is Good” albümünde karşılaştığımız kısa bas yürüyüşlerinin ve Graves şarkısında dinleyiciye uyuşukluk zerk eden Sludge dokunuşlarının bu albümde de kendisine yer bulması. Gerek kapanış şarkısı Sleepwalking olsun gerek Sopranos Vengeance isimli hayvan icadı olsun gerekse de bu yılın açık ara en gaz parçası olan Swing the Hammer olsun albümün her dakikası kutsal bir amaca hizmet ediyor ve ROT AWAY tüm bunları daha kaliteli, daha ağır bir prodüksiyon desteğiyle gerçekleştiriyor.

İki yıl önce bir hışımla koşarak “Nothing is Good”a 9.5 puan vermiştim lakin ROT AWAY’ın böylesine üzerine koya koya, boru döşeye döşeye gelip gençleri basketbol sahasına kilitleyen dayı gibi dil atacağını hesaba katamamıştım. Bu yüzden 10’luk puan skalasında kendime hareket alanı bulamıyorum ama siz yine de bu albüme bu sene piyasaya sunulmuş en sağlam işlerden birisi olduğu bilinciyle yaklaşın. Çünkü gerçekten öyle.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.45/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Jonathan Albrechtsen: Vokal
Christian Mattesen: Gitar
Ole Schwartz: Bas
Andreas Albrechtsen: Davul
Şarkılar
1. Ghost City
2. Swing the Hammer
3. Dying Moon
4. Stabbed in the Eye
5. Ain’t That Heavy
6. Suffocate
7. Sopranos Vengeance
8. Sleepwalking
  Yorum alanı

“ROT AWAY – Heavy Weight” yazısına 7 yorum var

  1. Eline sağlık. Kendi yazdıklarımdan/yazacaklarımdan henüz dinleyemedim ama mutlaka bakacağım.

  2. Seyfettin Dursun says:

    Hiç bilmediğim için soruyorum: Bu müzik türü hardcore mudur? Öyleyse kendisini punk ile thrash’in karması gibi mi tanımlıyoruz? Bilen ve vakit ayırabilecek birileri varsa, memnun olurum:)

    Erhan

    @Seyfettin Dursun, Hardcore muzikal bakimdan metal ile akrabadir lakin başka bir kültürün muzigidir. İsmail Vilehand daha iyi aciklar.

    Cerca C.

    @Seyfettin Dursun, punk çoğu türün atası konumunda aslına bakarsan kanka. Slayer vs çoğu grubun punk gruplarından etkilendiklerini söylediklerini görürsün. Rot Away’in gitarları biraz sert beatdown hc’a çalan bi tadı var.

    Seyfettin Dursun

    @Cerca C., @Erhan ikinize de teşekkür ederim arkadaşlar. İçinde felsefesi/kültürü varsa ben almayayım:)… kulağa fazlaca punk gibi tınlıyordu ve belki içine girmeye çalışabilirim gibi geldi ama sadece müzik kısmıyla ilgileniyorum ben, üstü kalabilir:)

    ismail vilehand

    @Seyfettin Dursun, “Rot Away” özelinde soruyorsan, bu adamlar “metallic hardcore” yapıyorlar. Temelde hardcore olsa da, çok fazla metal beslemeli bir hardcore alt türü bu.

    Eskilerden; Integrity, Cro-Mags, Irate, Merauder, Ringworm, All out War, Born from Pain, Cold as Life başta olmak üzere çok fazla grup var. Güncel olarak türün en iyi grubu da bence Harm’s Way.

    Asıl hardcore punk Rot Away’in yaptığından kısmen daha farklı, metalci kulağına daha yabancı gelen şeyler. O apayrı ve uzun bir konu. Merak eden olursa onu da konuşuruz.

  3. OblomoV says:

    İlk albüm kadar coşturmadı ama yine şokella.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.