# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
WARMEN – Here For None
| 24.08.2023

BHILDREN OF CODOM: Yeni WARMEN albümü üzerinden bir kariyer planlaması değerlendirmesi.

Alexi’nin ne kadar önemli bir müzisyen olduğunu gün geçtikçe daha iyi anlıyorum. Evet, CHILDREN OF BODOM bir noktadan sonra kendini tekrarlamaya başlamış olabilir, ancak özellikle ilk 3 CHILDREN OF BODOM albümünün eşsizliği, ilham vericiliği gerçekten de benzeri görülmemiş bir kariyer başlangıcıydı.

Alexi aramızdan ayrıldıktan sonra CHILDREN OF BODOM elemanları farklı taraflara yöneldiler. Davulcu Jaska Raatikainen Finlandiya’da MERCURY CIRCLE adlı bir pop/rock grubunda çalıyor, basçı Henkka Blacksmith MOON SHOT adlı bir grupta modern rock müzik yapıyor. Gitarist Daniel Freyberg’in 16 yıldır aktif olmayan NAILDOWN diye bir melodeath grubu var. Klavyeci Janne Wirman ise bu ekip arasından metal sevdasını diri tutan tek isim olarak karşımızda duruyor. Kardeşi Antti Wirman ile 2000 yılında kurdukları WARMEN, 9 yıllık uzun bir aranın ardından “Here for None” ile geri döndü ve bakalım bize neler sunuyor.

Öncelikle WARMEN kariyerinin başlarında daha klavye odaklı ve neoklasik olayların daha baskın olduğu bir müzik yapıyordu. Uzun klavye sololarından ve çoğu kişinin Antti’yi tanımamasından dolayı insanları WARMEN’i Janne’nin solo projesi gibi algılıyordu. Görünüşe göre Wirman kardeşler bu duruma bir son vermek istemiş ve WARMEN’i daha bir grup müziğine evriltmişler. Bununla da kalmamış, WARMEN’i CHILDREN OF BODOM’un devamı olarak tasarlamışlar.

Ana fikri en baştan söyleyelim: yeni WARMEN = CHILDREN OF BODOM sonrasının CHILDREN OF BODOM’u olarak devam ediyor.

Bunu yaparken de zamanında CHILDREN OF BODOM’a çok yakın müzik yapan bir grup olan NORTHER’la adını duyuran ve sonrasında ENSIFERUM’la daha da geniş bir kitleyle tanışan Petri Lindroos’u vokalist/gitarist olarak gruba almışlar. Bu iddialı hareketten ve müziklerini CHILDREN OF BODOM’a iyice yaklaştırmalarından Wirman kardeşlerin WARMEN’i birincil kariyer olarak konumlandırdığı sonucunu çıkarıyorum. Tahminim bu albümün ardından turnelere çıkacak, konserlerde CHILDREN OF BODOM şarkıları da çalacak ve adlarını daha geniş bir kitleye duyuracaklar.

CHILDREN OF BODOM’un kaldığı yerden devam ediyorlar derken kastın “Alexi olsaydı şöyle bir şarkı yazardı” diyecek kadar bu kafada olmaları mı diye soracak olursanız, büyük oranda evet diye cevap verebilirim. Misal “Hell on Four Wheels”ı dinleyin. %90’dan fazla Alexi’nin yazacağı türde bir şarkı. Melodiler, transpozeler, koro vokalli bağırışlar, hepsi de CHILDREN OF BODOM mirasını devam ettiren olaylar. Üstelik bunu açıkça belli etmek için ilk single olarak da seçilen şarkı. Elbette ki Janne Wirman da CHILDREN OF BODOM müziğinde etkin bir insandı ve sadece klavyelerle yetinmeyip melodi yazımına da katılıyordu, ancak burada gitarlarda da Alexi etkisi net şekilde görülüyor.

Bu dediklerimi sanki Janne Alexi’nin yarattığı imparatorluğun mirasına konuyormuş gibi algılamayın; Janne de diğer 3 üyeyle birlikte CHILDREN OF BODOM’un kurucularından biri ve isterse CHILDREN OF BODOM’a benzer müzik yapar, isterse CHILDREN OF BODOM albümlerini baştan sona çalacağı konserler verir. Alexi’nin CHILDREN OF BODOM’da ne kadar söz hakkı varsa onun da aynı oranda var. Dolayısıyla ben WARMEN’i bu şekilde konumlandırmalarını ve 9 yıl aradan sonra böyle bir dönüş yapmalarını makul ve mantıklı buluyorum.

“Here for None” özelinde konuşursam, albümün %80 civarı bir CHILDREN OF BODOM albümü. Mastering işini emanet ettikleri Mika Jussila zaten Fin metal piyasasının en çok aranılan ses mühendislerinden biri. Metal-Archives profiline bakarsınız 1400’e yakın albümün mastering’ini üstlendiğini görebilirsiniz. Dolayısıyla albümdeki gitar sound’unun, klavyenin, lead gitar tonunun da CHILDREN OF BODOM, hatta yine Alexi’nin kadrosunda yer aldığı SINERGY’nin bire bir aynısı oluşuna da şaşmamak gerek. Tabii bunda Antti’nin sololar konusunda Alexi’den ve muhtemelen Roope Latvala’dan ilham almış olabileceği ihtimalinin de etkisi vardır diye düşünüyorum. Geri kalan %20’lik kısımda ise CHILDREN OF BODOM’a benzemeyen ve muhtemelen Janne tarafından yazılmayan şarkılar görüyoruz. Mesela “Death’s on Its Way” hiçbir şekilde CHILDREN OF BODOM şarkısına benzemiyor ve gayet de iyi bir şarkı.

Velhasılıkelam eğer CHILDREN OF BODOM’u özlediyseniz artık BHILDREN OF CODOM diyebileceğimiz, grubun mirasını büyük oranda devam ettiren bir grup daha var. WARMEN zaten 23 yıllık bir grup ancak verdikleri 9 yıllık ara, tarzlarını iyice CHILDREN OF BODOM’a kaydırmaları ve vokal/gitara da Petri Lindroos’u almalarından dolayı sanırım büyük oranda yeni ya da ne azından yenilenmiş bir grup olarak değerlendirebiliriz. “Here for None” anıları canlandıran, CHILDREN OF BODOM dinleyicileri için hatıralar geçidi niteliğinde, sıfırdan değerlendirildiğinde ise ortalamanın üstü diyebileceğim bir albüm. CHILDREN OF BODOM seviyorsanız, CHILDREN OF BODOM’u özlediyseniz, 1997’de grubu kuranlardan birinin elinden çıkan WARMEN’e de kulak verin.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.33/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Reaper Entertainment
Kadro
Petri Lindroos: Vokal
Antti Warman: Gitar
Janne Warman: Klavye
Jyri Helko: Bas
Seppo Tarvainen: Davul
Şarkılar
1. Warmen Are Here for None
2. The Driving Force
3. A World of Pain
4. Too Much, Too Late
5. Night Terrors
6. Hell on Four Wheels
7. The End of the Line
8. Death's on Its Way
9. The Cold Unknown
10. Dancing with Tears in My Eyes (ULTRAVOX cover)
  Yorum alanı

“WARMEN – Here For None” yazısına 3 yorum var

  1. Evrim Eren says:

    biraz yavan

  2. Seyfettin Dursun says:

    Biraz fazla “pazarlama kokan” bir hareket olmuş sanki. Bir haftadır dinliyorum, hiç keyif alamadım albümden.

  3. deadhouse says:

    Çok sıkıcı bir müzik ya. Dünya başkanı olursam melodeath’i yasaklayacağım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.