# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CLOAK – Black Flame Eternal
| 03.08.2023

TRIBULATION ile WATAIN’in kıskanılası evliliği.

Bugün gündemimizde mayıs sonunda piyasaya çıkan ve yazmayı ihmal ettiğim, ancak yazabildiğim bir albüm var.

Konuğumuz 10 yıllık ABD’li gotik/black metal grubu CLOAK ve yeni albümleri “Black Flame Eternal”.

TRIBULATION’ın death metalden vazgeçip gotik metale geçmesinin son 10 yılda metal dünyasında gerçekleşen önemli hadiselerden biri olduğunu düşünüyorum.

Adamlar death metalden aldıkları sertliği yumuşatıp çok daha kolay dinlenebilir bir yöne kaymalarına rağmen kitlelerinden tepki görmediler ve önceye göre çok daha geniş bir kitleye ulaşmayı başardılar.

DISSECTION, sonrasında WATAIN, sonrasında da TRIBULATION, DEVIL’S BLOOD, IN SOLITUDE, NITE, hatta bunlardan bir eklem uzaklıktaki IDLE HANDS, GHOST, SHADOWS, VAMPIRE gibi karanlığın çok spesifik bir özünü içinde barındıran gruplar, bu tekinsizliği yeri geldi sert yeri geldi yumuşak bir üslupla notalara döktüler.

Bazısı “WATAIN light” gibi geldi kulağa, bazısı “blackened heavy metal” denecek noktalara dokundu.

İşte bu denklemin tam ortalarında bir yerlerde duran CLOAK’u, “TRIBULATION ile WATAIN’in kıskanılası evliliği” şeklinde özetleyebiliriz.

Neden TRIBULATION?

Çünkü gotik tarafları İsveçli grubun son 3 albümdür yaptığı şeye epey yakın duruyor ve CLOAK’tan duyduğumuz şeyin gizemini, çekiciliğini sağlıyor. Distortion’lı gitarların arkasına clean gitarla dolgu yapmak, nakaratlarda kullandıkları çeşitli fikirler işin bu tarafını oluşturuyor.

Neden WATAIN?

Çünkü kökü DISSECTION’a kadar uzanan kötücül atmosferi ve tremolo rifler gibi birtakım teknikleri, daha sonradan WATAIN’in de yoğun şekilde uyguladığı şekilde kullanıyorlar.

Neden kıskanılası?

Çünkü bu formül TRIBULATION’ın 2015’te “The Children of the Night”ı çıkardığı andan bu yana neredeyse daima tutuyor. Black metali gotik karakterle kırmak ya da gotik metali black metalle karartmak bir şekilde kazanan bir formüle dönüştürülebiliyor ve bunu da heavy metal temelli, basite indirgenmiş şarkı yapılarıyla sununca ortaya ekseriyetle etkileyici işler çıkıyor.

Burada da tam olarak bunu görüyoruz. Gotik müziğin atmosferini black metalin karanlığıyla harmanlıyor, bunu da son derece dinamik bir besteleme anlayışıyla kâğıda döküyorlar. Buradaki gotik ifadesi kimileri için sakıncalı olabilir, ancak CLOAK’un gotikliği de TRIBULATION’ınki gibi. Gotik metal dendiğinde akla gelen başlıca isimlerle çok da bir alakaları yok ve gerek tempo gerek kötücüllük olarak black metalin merkezine çok yakın bir yerde yer alıyorlar.

Tüm bunları anlamlı kılan esas konuysa adamların tüm bu durumları nasıl çekici hâle getireceklerini iyi biliyor olmaları. “Black Flame Eternal”ı dinlerken, eğer bu tür müzikleri seviyorsanız ve TRIBULATION gibi isimlere bayılıyorsanız sizi çok memnun edecek bir sürü şey bulacağınızı söyleyebilirim.

Ben bu formülü çok seviyorum, benzer türde müzik yapan gruplar kurulmasını da destekliyorum.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.00/10, Toplam oy: 7)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Season of Mist
Kadro
Scott Taysom: Vokal, gitar
Max Brigham: Gitar
Billy C. Robinson: Bas
Sean Bruneau: Davul
Şarkılar
1. Ethereal Fire
2. With Fury and Allegiance
3. Shadowlands
4. Invictus
5. Seven Thunders
6. Eye of the Abyss
7. The Holy Dark
8. Heavenless
9. Black Flame Eternal
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.