# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PASSÉISME – Alternance
| 24.06.2023

Tavernada amansız kavga devam ediyor.

Erhan Yiğit

Selamlar, Black metalin en coşkulu ve şişesinde durmak yerine sağa sola salça olmayı tercih eden muazzam Rus grubu PASSÉISME’nin ikinci uzun çaları ”Alternance” ufak bir gecikmenin akabinde sonunda çıktı. Bir albüm yayınlamak için neredeyse hiç tercih edilmeyen bir Pazar gününü denk getiren bu grup ilk albümü olan “Eminence” ile benim gönlümü sonuna kadar hoş etmiş ve o zamana dek hiç duymadığım bir atmosfer ve aykırılık ile daha en başından “biz de ortam böyle” demişti. Aradan iki yıl geçti ve görünen o ki PASSÉISME bu tavrını korumakta son derece ısrarcı. Yani iyi ki de ısrarcı.

“Eminence” ilk temasımda albümün içerdiği yoğun epik tadının, tükenmek bilmeyen coşku halinin ve daldan dala atlayan neşeli, hızlı melodilerinin alışılagelmiş Black Metal rutinine ters olmasına ama buna rağmen albümün her saniyesinde kendisini bir Black Metal albümü olarak göstermesine bir hayli şaşırmış ve bir o kadar da bayılmıştım ve hatta ”Eminence” hakkında konuşurken ”Albümü dinlerken kendinizi karanlık bir Satanik ritüelin ortasında bulmak yerine aniden 200 yıl öncesine yolculuk edip ağzına kadar dolu herhangi bir salaş barda durduk yere birisinin kafasında bira fıçısını parçalayıp akabinde bir kamyon dolusu dayak yerken buluyorsunuz.” diye bir tanımlama dahi yapmıştım. Çünkü malumunuz bir müzik yaratırken yarattığınız müziğin atmosferinden de mesulsünüz ve ürettiğiniz müziğin akılda kalıcılık konusunda başarılı olması bir yerde üzerine inşa ettiğiniz atmosferine de bağlıdır.

”Alternance”a gelecek olursak albümün çıktığını haber aldığımda ”Eminence” ile neredeyse özdeş olacağını ve aynı kalite seviyesinde yüzeceklerini tahmin etmiştim. Zira PASSÉISME’nin Black Metali kavrayış şekli, mantalitesi ve hatta kuruluş amacı çok belli: ”Epik ve folk karakterli hızlı melodiler eşliğinde kırçıllı, haşin ve aynı zamanda coşkulu, hiperaktif bir Black Metal sunmak.” ”Alternance” ise bu çerçeve içerisinde kendisini ”’Eminence” ile özdeşleştiren ama yer yer farklılıklarını da ortaya dökebilen bir güzellik sunuyor:

Bu farklılıklardan en göze çarpanı grubun sound seçimini temiz bir düzlemden daha kirli bir düzleme çekmesi yani albüme hakim olan genel tınının bu sefer daha özensiz ve daha ağır olması diyebilirim. Bir diğer farklılık ise ”Eminence”deki bodoslama tavrın bu albümde evrilip daha bir bodoslama, sağa sola daha fazla sıçratma odaklı tavra evrilmesi; öyle ki albümü dinlerken son sürat yürüyen riflerin ve melodilerin ansızın oldukları yere devrilip sürünme olayına ”Alternance”da daha çok yer verilmiş ve bu da albümün ”Eminence”a oranla kıl payı farkıyla daha progresif olmasına vesile olmuş.

”Alternance” muhtemelen türünün çok nadir örneklerinden birisi olduğu için ne grubu ne de albümü başka bir yapıtla kıyaslama yoluna girişmek istemiyorum. Ki bence bir albüm sizin böyle bir cümle kurmanıza vesile oluyorsa sevseniz de sevmeseniz de ortada kendine özgü şeyler bulunacağından ötürü söz konusu yapıt bir bakıma belli bir seviyenin üzerine çıkmış oluyor doğal olarak. ”Alternance”ın tıpkı ”Eminence” gibi bu özelliğe sahip olması ise bunu ilk kez dinleyecek olan birisinin bünyesinde çarpıcı şaşkınlıklar yaratmamasının mümkün olmadığını da söylemek istiyorum.

”Alternance” PASSÉISME’nin iki yıl önce –200 yıl önce– herhangi bir yerde, herhangi bir tavernada başlattığı bol bira köpüğü içeren amansız tantanayı devam ettiren, coşkunun ve taşkınlığın zirvelere oynadığı bir albüm. Eğer Black Metal dinlerken kim vurduya girmek, müziğin de büyüsüyle olduğunuz yerdeki rastgele birisinin kafasında Arjantin bardağı parçalamak istiyorsanız 2023 yılında daha iyisini bulamazsınız.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.20/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Antiq Records
Kadro
KK: Vokal, bas
IM: Gitar
AV: Davul
Şarkılar
1. Azure Mockery Chant
2. Rhapsodic Annoyance Chant
3. Ominous Bravure Chant
4. Opulent Sepulchre Chant
5. Stubborn Zeal Chant
6. Prurient Flamboyance Chant
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.