# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
UNIVERSALLY ESTRANGED – Dimension of Deviant Clusters
| 09.12.2022

Tek kişinin elinden çıkan özgün karakterli kozmik death metal.

“Acelesi olan tek kişilik proje” diye bir olay var. Net var.

Misal Fransız black metal oluşumu ESOCTRILIHUM. Enteresan birey Asthâghul grubu 2016 kurdu ve 2017’den günümüze 6 yılda 8 albüm çıkardı.

Rus black metal oluşumu MALIST’e baktığımızda 2017’de kurulduğunu ve 2019’dan günümüze 4 yılda 4 albüm çıkardığını görüyoruz.

Daha bir dolu örnek var. Bugün de yine bir tek kişilik projeyle, muhtemelen diğer bir “hayatsız”la karşı karşıyayız.

2020 yılında Brett adıyla UNIVERSALLY ESTRANGED adlı tek kişilik death metal projesine start veren Brett (bu nasıl cümle), 2021’de ilk albümü “Reared Up in Spectral Predation”ı çıkarmış, birkaç hafta önce de ikinci çalışması “Dimension of Deviant Clusters”ı ortamlara salmış. Bu üretkenliği görmek istediğimiz başkaları da var elbet.

Lafım sana TCHORNOBOG.

UNIVERSALLY ESTRANGED’i özel kılan konulardan biri, albümde duyduğumuz her şeyden Brett’in sorumlu olması. Buna miks, mastering ve tüm masa başı işleri de dâhil.

Üstelik Brett davulları da kendi çalıyor. Solo projeler söz konusu olduğunda davul mevzusunu bilgisayarla halletmek pek çok müzisyenin kolayına geliyor, zira UNIVERSALLY ESTRANGED özelinde davullar canlı ve bu da albüme genel sound’u itibarıyla yansıttığı organik havayı güçlendirmesi açısından epey katkıda bulunuyor.

UNIVERSALLY ESTRANGED’in yaptığı death metal büyük oranda BLOOD INCANTATION kafasına yakın; kozmik sularda yüzen bir death metal. NUCLEUS’tan tutun da sadece iki demo çıkararak efsane olan ve ardından da dağılan TIMEGHOUL’a dek bu uzay boşluğu death metaline gönül veren grupları anımsatan bir kava var. Bu tarz bilim, astronomi, kozmik ortamlar, uzaylıların PMS dönemleri gibi temalara değinen oluşumlarda olduğu gibi özünde VOIVOD’dan alınan ilhamlar, bu ambiyansı besleyen ciyuv ciyuv lazer efektleri, yok efendim enteresan klavye oyunları, “ses manzaraları” gibi pek çok detay var.

Gitarların yine bu tür albümlerde ortaya çıkarılmaya çalışılan karanlığı ve eziciliği yansıtması adına belli oranda boğuk tutulduğu, vokalin de bu doğrultuda epey derinden ve tok tutulduğu “Dimension of Deviant Clusters”, bu tarafıyla tam bir Dark Descent grubu havası veriyor. Sadece bunu demiş olmam bile, Dark Descent’in genel grup karakterine aşina dinleyicilerin albümün havasını tahmin etmesini sağlayacaktır diye tahmin ediyorum.

Her şeyin tek bir kişinin zihninden ve elinden çıkmış olmasıyla kendisini takdir ettiren UNIVERSALLY ESTRANGED, bahsettiğim kozmik kafaları sevenler başta olmak üzere Dark Descent grup portföyünü ve BLOOD INCANTATION kafalarını sevenlerin bir şeyler bulabileceği epey iyi bir albüm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.56/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Blood Harvest
Kadro
Brett: Her şey
Şarkılar
1. (Prelude)
2. Psychic Laceration
3. Devoured from Another Time
4. Between the Lacunae
5. Dimension of Deviant Clusters
6. Memory of Death
7. (Interlude)
8. Corrupted Mind Palace
9. Universally Estranged
  Yorum alanı

“UNIVERSALLY ESTRANGED – Dimension of Deviant Clusters” yazısına 2 yorum var

  1. crowkiller says:

    dinlerken bir ara sıkıntıdan gebereceğim sandım

    Boba Fett

    @crowkiller, demek ki iyi death metal

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.