# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
UNTO OTHERS – Strength
| 30.09.2021

Daha az metal, daha çok karanlık.

Erhan Yiğit

2019′da yayınladıkları “Mana” albümüyle bir hayli ses getiren ve gotik metali ele alış biçimiyle kendi farkını çok keskin bir şekilde ortaya koyan UNTO OTHERS (IDLE HANDS) arayı hiç soğutmadan yeni albüm çalışmalarına başladıklarını ve bu yıl içerisinde de “Strength”i yayınlayacaklarını müjdelemişlerdi. “Mana” o kadar iyi bir albümdü ki metalde tür ayırt etmeyen herkes tarafından çok sevilmiş ve sene sonunda en yüksek yerlerden kendisine yer bile ayırmıştı. Hal böyle olunca insanlar bu gotik prenslerin gelecekteki işlerine karşı büyük bir beklenti içine girmişlerdi tabii.

“Mana”nın sevilmesinde başrolü üstlenen en önemli faktör kuşkusuz grubun belirlediği elementlerin o albümde kusursuz bir şekilde harmanlanması ve elde edilen şeyin gerçekten her türlü kulağa hitap edebilmesiydi. Romantizm, kasvet, karanlık ve karizmatiklik ve en önemlisi vuruculuk detayları “Mana” terazisinde çok dengeli duruyor ve asla birbiri üstüne binmiyordu. Seçkin riflerini ve melodilerini hiç bir şarkısında esirgemeyen, yeri geldiğinde üzgün yeri geldiğinde oldukça öfkeli bir hale bürünen “Mana” her haliyle özel ve güzeldi.

Mükemmel bir kıvamda sundukları iki tutam heavy metali, bolca gotik unsurları ve çabuk fark edilir miktarda 80′ler kokan kasvetli bir post-punk havasını yol olarak belleyip bu doğrultuda kendi çizgisini belli eden UNTO OTHERS “Strength” albümünde gelecek adına nasıl bir rotayı takip edeceklerini ifade eden biraz daha farklı bir formüle girişmeyi tercih etmiş; Az önce bahsettiğim formülün tersine vokaller ile fazla elleşmeden post-gotik rock miktarını artırıp vurucu metal unsurlarını azaltmışlar ve elde ettikleri materyali önceki albümden daha karanlık bir düzleme yaymışlar.

Öncelikle “Strength” kendi ayakları üzerinde durabilen, dinlemesi gayet keyifli ve tatlı bir albüm. Yayınladığı gün kendisini arka arkaya 4-5 kere dinledim ve dinlediğim şeyden de memnun kaldım. Ama burada yüzde yüz ya da yüzde doksan oranlarında kusursuz bir memnuniyet de bahsedemem açıkçası. UNTO OTHERS deyince aklıma ilk gelen şeyler olan “Denge”, “Vuruculuk” ve “Şaşırtıcılık” etmenleri “Strength” albümünde azımsanmayacak miktarda kırpılmış, heavy metal unsurları kısılmış ve onlardan geriye kalan boşluklara bolca THE CURE ve JOY DIVISION güzellemeleri boca edilmiş. Neticede ise UNTO OTHERS seçkinliği ve dinlenebilirliği gayet yüksek fakat vuruculuğu eksik bir albüm ortaya çıkarmış.

“Strength” kısa ve öz şekilde kendi çapında gayet başarılı fakat “Mana” ile kıyasa gelemeyecek kadar da ortalama bir albüm. Kesinlikle kötü veya hayal kırıklığına yol açacak seviyede bir albüm değil. Tam tersi albüm grubun önceki işleri araya sokulmadan dinlendiği takdirde bir olumsuzluk hissettireceğini de düşünmüyorum. Dolayısıyla “Strength” her halükarda yeterli veya yetersiz oranda kesin bir memnuniyet sağlayabilen, kanımca içeriğindeki 12 şarkının 6′sının çok iyi olduğu lezzetli bir yapıt.

Eksilerden yeteri kadar bahsettiğimi ve artık artılara geçmem gerektiğini düşünenler için ise şunu söyleyebilirim ki “Strength” albümünde “Yeni bir artı faktörü” olarak alabileceğim bir şey yok. Albümün komplesi bence güzel zaten lakin 5′inci şarkı ve son şarkı arasında kalan süreçte “Strength”in biraz kan kaybettiği de ortada.

Şarkılar genel itibariyle bildiğimiz UNTO OTHERS etiketinin dışına çıkmamakla birlikte albümde No Children Laughing Now, Downtown, Destiny gibi ciddi manada yüksek kalitede parçaların bulunması beni oldukça mutlu etti diyebilirim. Öte yandan albümde Dragon, Why Do You Cry veya Nightfall kalibresinde herhangi bir şeyle karşılaşmamak da biraz canımı sıktı doğrusu.

“Strength”i sene sonunda anarmıyım bilemiyorum fakat kesin olan bir şey var ki UNTO OTHERS yaratıcılığını ve tutkusunu hala koruyor ve belli ki bunun devamlılığını sağlamak adına oldukça üretken ve hareketli bir kariyer tutturmayı hedefliyor. Dediğim gibi ben “Strength”i oldukça beğendim ama bayılmadım ve dinleyiciler tarafından da aynı şekilde karşılanacağını düşünüyorum. Eğer “Arka planda çalsın” diyen veya JOY DIVISION, THE CURE seven biri iseniz “Strength”i beğenmemeniz mümkün değil. Mutlaka bu yıl için jenerik olarak alacağınız en az 6 şarkısı var. Ama “Ben gotik metalimi daha keskin ve vurucu” isterim diyenlerden iseniz albümü sevmekte biraz zorlanabilirsiniz.

Son olarak durumlar ne kadar değişirse değişsin UNTO OTHERS gelişmeye devam eden özel bir grup ve iyi ki de var. Umarım bir sonraki işlerinde hayvanlığı eksik olmayan bir şey ile karşımıza çıkarlar ve biz de doya doya övmeye tekrar başlayabiliriz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.52/10, Toplam oy: 25)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Roadrunner Records
Kadro
Gabe Franco: Vokal, gitar
Sebastian Silva: Gitar
Brandon Hill: Bas
Colin Vranizan: Davul
Şarkılar
1. Heroin
2. Downtown
3. When Will Gods Work Be Done
4. No Children Laughing Now
5. Destiny
6. Little Bird
7. Why
8. Just a Matter of Time
9. Hell is for Children (Pat Benatar cover)
10. Summer Lightning
11. Instinct
12. Strength
  Yorum alanı

“UNTO OTHERS – Strength” yazısına 6 yorum var

  1. Rzeczom says:

    Mana kadar iyi olmasa da epey keyifli bir albüm. Yılın albüm kapaklarından bir tanesi.

    Gothic Rock etkisinin artması da sevindirici bir haber. belki ters köşe yapıp bir sonraki albümde sertlik dozajını artırabilirler.

    8

  2. şeyh hulud says:

    1 kere dinleyebildim geçen gün, fena bulmadım. Ama fazla dinlenirse çabuk bayatlayabilme potansiyeli var.

  3. Dysplasia says:

    Çok iyi lan bu albüm.

  4. Rashid says:

    “Mana” aşırı derecede iyi bir albümdü. Her şarkı hit kalitesindeydi ve güzel bir ahenki vardı şarkıların. Bu albümde biraz daha sanki farklı şeyler denemeye çalışmışlar. Kötü bir albüm kesinlikle değil ama bir “Mana” da değil. Yalnız adamlar gerçekten hit şarkı yapmayı biliyorlar. Olayın o kısmını çözmüşler.

  5. Yiğit says:

    Downtown belli bir mekanla, zamanla ve hislerle en çok örtüştürdüğüm şarkı. Single olarak yayınlandığında Ankara’ya yeni taşınmış kızılay sokaklarını arşınlıyordum. Halen birlikte olduğum kadınla tanışmıştım ve pek sevgili canım ciğerim @TanSolo ile kalıyordum. Her dinleyişimde o günlere dönüyorum, sonrasında her şey boka sardı.

    Sonuç olarak güzel grup, güzel albüm.

  6. Ali Osman says:

    Summer Lightning çok keyifli şarkı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.