# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ASET – Astral Rape
| 11.10.2023

Black metalin tecrübeli isimlerinden yeni grup.

Muhteviyatı son derece köklü, adı sanı oldukça yeni bir gruptan bahsedeceğiz bugün. Muhteviyatı nasıl köklü? Çünkü adamlar Antik Mısır’ın okült ayinlerini tema olarak benimsemişler. Adlarını da Antik Mısır’ın en önemli tanrıçalarından biri olan Isis’ten almışlar.

Isis hayatın, büyünün, bilgeliğin, kadının, ailenin, dengenin tanrıçası olarak bildiğimiz değerli bir hanım tanrı. Bu Isis’in kardeşlerinden biri de birtakım olumsuz temalarla bağdaştırılan; Mekân basmanın, adam dövmenin, it kopukluğun tanrısı Set. Set nereden çıktı derseniz, ASET’i oluşturan müzisyenler iki ana gruptan gelen insanlar ve bunlardan biri adını Set’ten alan Fransız grup SETH, diğeriyse konudan tamamen bağımsız Fin grup ORANSSI PAZUZU. ORANSSI PAZUZU 16 yılı geride bırakmış bir grupken, SETH’in geçmişi ise 27 yıl önceye kadar uzanıyor. Kısacası ASET ilk albümünü yeni çıkaran çiçek gibi tazecik kıymetli bi tanecik bir oluşum olabilir, ancak grubu oluşturanlar olayın içinde, bu işin tozunu yalayıp yutmuş insanlar. Hangi gruplar oldukları belirsiz başka oluşumlardan da birileri var, ancak şu an için elimizdeki bilgi bu kadar.

ASET’in yaptığı black metali özetlemek istediğimde aklıma gelen ifadeler, SETH’ten alışık olduğumuz standart black metal karakteri, son 4 albümdeki MAYHEM kimliği ve “A New Man for a New Age”de duyduğumuz türde bir AKERCOCKE tekinsizliği ile “DsO lite” olarak ifade edebileceğimiz dezonant tatlışlıklar. Grubu oluşturan iki gruptan SETH son albümü “La morsure du Christ”ta gayet iyi bir iş çıkarmış, ORANSSI PAZUZU ise son şaheseri “Mestarin kynsi” ile 2020’nin en iyi birkaç albümünden birine imza atmıştı. ASET bu iki grup arasından SETH’in yaptığı müziğe çok daha yakın ve ORANSSI PAZUZU’nun saykodelik kafalarından, başka kimseye benzemeyen olaylarından eser yok. Bu açıdan bakınca “OoooOOOOOoooOOOooo ORANSSI PAZUZUUUU!” şeklinde bir hevesiniz varsa fazla gaza gelmeyin. “Astral Rape”te ORANSSI PAZUZU etkisi, dokunuşu, havası, kokusu bulunmuyor.

Bu bir eksi mi, değil. Sadece insanı heyecanlandıran olası bir güzelliği ASET’e dâhil etmemeyi seçmişler. Bunun sebebinin de ORANSSI PAZUZU kafası kullanmaları hâlinde müziğin ister istemez ORANSSI PAZUZU’ya çok benzeyebileceğinden çekinmiş olabilecekleri olduğunu düşünüyorum. Sonuçta elimizdeki albüm de zaten yeterince iyi olduğundan fazla ağlayıp zırlamaya lüzum yok.

Albümde daha standart, alışıldık tarzda, sürprizi az black metal şarkıları olduğu gibi “Lord of Illusions” gibi girer girmez içleri bir titreten yapıtlar da var. Bahsettiğim “DsO lite” olayı bu şarkı da dâhil olmak üzere ara ara karşımıza çıkıyor, ancak ASET bunu bir ekmek kapısı olarak da görmüyor. Yukarıda bahsettiğim ORANSSI PAZUZU eksikliğini bir nebze olsun hissedebileceğimiz belki de tek şarkı ise sonlarına doğru gitar ve basla yaratılan ambiyanstan ötürü “Astral Dominancy” ve genel olarak değişken ruh hâllerine bürünen kapanış şarkısı “Serpent Concordat” diyebiliriz, ama bunlar bile sadece o şekilde görmek istersek ORANSSI PAZUZU’ya, özellikle de son dönemine benzeyecektir.

Açılışta throat singing’le başlayan ve albüm boyunca farklı noktalara dokunan vokallerin en ön plana çıkan unsur olduğunu düşündüğüm “Astral Rape”, genel itibarıyla duymadığımız, şaşıp kalacağımız bir şey sunmasa da çok tecrübeli ellerden çıkan üst düzey bir black metal albümü olarak türün meraklılarınca gayet de sevilebilecek bir çalışma. Yukarıdaki klip şarkısına ve yazıda andığım “A New Man for a New Age”e bakıp, beğenirseniz albümü dinlemenizi öneriyorum.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.29/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Les Acteurs de l'Ombre Productions
Kadro
-
Şarkılar
1. A Light in Disguise
2. Abusive Metempsychosis
3. A New Man for a New Age
4. Lord of Illusions
5. Astral Dominancy
6. Force Majeure
7. Serpent Concordat
  Yorum alanı

“ASET – Astral Rape” yazısına 2 yorum var

  1. Burak Küçük says:

    Nasıl beğenilmedi anlamıyorum, bence gayet güzel bir albüm. En azından bir 7.5′i hak ettiğini düşünüyorum. Kritik için teşekkürler bu arada. One of Nine’ın Eternal Sorcery albümünün kritiğini de yapsanız tadından yenmez vallahi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.