# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SETH – La morsure du Christ
| 30.05.2021

“Çünkü Tanrımız yakıp tüketen bir ateştir.”

– İbraniler 12:29

2000’lerdeki yükselişiyle bildiğimiz Fransa’nın doksanlarda faaliyete geçen gruplarından biriyleyiz bugün. Bizleri Bordeaux’dan selamlayan SETH, 2011’deki geri dönüşünün ardından 2013’te “The Howling Spirit”i çıkarmış ve artık nasıl bir geri dönüşse, 8 yıldır hareketsiz yatmaktaydı. Lakin 2016 civarında birtakım kararlar verilmiş olacak ki grup yeni bir vokalist, gitarist, basçı ve klavyeci alarak yeni albümünün hazırlıkları başlamıştı. Şu anda karşımıza grubun yeni albümü “La morsure du Christ” var adında Christ geçtiğine göre kesin şeytanlı meytanlı bir şeyler içeriyor diyerek albümün kapılarını açalım.

SETH’in kurucu kadrosundan kalan iki kişiden biri davulcu, diğeriyse gitarist. Bu iki temel eleman SETH müziğinin genelinden sorumlu isimler ve zaten bunu, yani albümdeki müziğin doksanlardan beri bu müziği yapan birileri tarafından yazıldığını görmek için müzik âlimi olmaya pek gerek yok. SETH her ne kadar günümüze ait bir şeyler yapıyor olsa da müziklerindeki birtakım fikir ve uygulamalardan adamların bu işe doksanlarda başladığını görmek mümkün.

Nedir bu fikir ve uygulamalar? Birincisi SETH melodik tremolo gitarları evladıymış gibi seven bir beste anlayışına sahip. Günümüzün black metal anlayışı düşünüldüğünde bu yaklaşım epey gelenekçi, konvansiyonel kalıyor. Bu elbette ki bir eleştiri noktası veya olumsuzluk değil ve bundan bahsetme sebebim de SETH’in black metalin doksanların ortalarından sonra icra edilen daha köklere bağlı, lineer tarafını seven kitleye daha çok hitap ettiğini vurgulamak. Albümü dinlerken öyle iliklerinize kadar gerileceğinizi, ruhani hezeyanlara gark olacağınızı pek tahmin etmiyorum, zaten SETH de bunu amaçlamıyor.

Günümüzdeki muadillerini düşündüğümde aklıma SÜHNOPFER, geçmişi düşündüğümdeyse kült oluşum KVIST benzeri gruplar geliyor. SETH “La morsure du Christ”de kırılgan tarafını, melankolik mizacını göstermekten asla çekinmiyor ve melodik yardırmalarının arasına clean gitarları, kederli pasajları da sokuşturmadan edemiyor. Bu açıdan bakınca ne SETH öyle tehditkâr, korkutucu bir black metal grubu ne de “La morsure du Christ” insanın psikolojisini bozan türde bir karanlık ve ölüm senfonisi. Gayet kolay dinlenebilecek türde, özünde formüllere bağlı ama yine de akıcı, sürükleyici bir müzik barındırıyor albüm.

Black metalin günümüzde ağırlıklı olarak uyumsuzluk, psikolojik, ruhani boyut ekseninde ilerlediği düşünüldüğünde SETH’in yaptığı müziği demode bulacak yeni nesi dinleyiciler olabilir. Ne var ki böylesi köklü bir grubun ikinci geri dönüş albümü diyebileceğim bu çalışmayı dinlediğimde benim aklıma vazgeçmeyen ve bu müziğe olan tutkusu sayesinde yola devam eden bir inanç ve adanmışlık duyuyorum.

Bana kalırsa albümün can alıcı noktası da burası. “La morsure du Christ” pek çok açıdan gerçekten de yenilik barındırmayan ve belli bir kalıp içerisinde hareket eden bir albüm. Dinlerken bir anda Satanist olmaya karar vereceğinizi veya black metal anlayışınızı sorgulayacağınızı pek sanmıyorum. Ama işte black metal öyle bir şey ki bazen size çok derin bir yerlerden seslenebiliyor, detayları yok sayıp yaratılan şeyin özüne inmenizi sağlayabiliyor. Yukarıda klibi de olan “Les océans du vide”in girişindeki o “A la mort!” çığlığı ve üçüncü dakikadan itibaren başlayan vokallerin gerçekliği bazen pek çok şeye bedel olabiliyor.

Fazla da lölö yapmaya gerek yok. SETH burada black metalin özünü, hasını, kalbini yansıtan bir iş yapıyor. Burada notaların birbiriyle ne kadar uyumsuz olduğunu aramanıza yahut SETH’i adı sanı kimliği belirsiz başka gruplarla karşılaştırmanıza gerek yok. Burada gelenek var, burada ruh var, burada belli ki bunca yıldır sönmeyen bir ateş var.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.08/10, Toplam oy: 25)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Season of Mist
Kadro
Saint Vincent: Vokal, sözler
Heimoth: Gitar
Drakhian: Gitar
Esx Vnr: Bas
Pierre Le Pape: Klavye
Alsvid: Davul
Şarkılar
1. La morsure du Christ
2. Métal noir
3. Sacrifice de sang
4. Ex-cathédrale
5. Hymne au vampire (Acte III)
6. Les océans du vide
7. Le triomphe de Lucifer
  Yorum alanı

“SETH – La morsure du Christ” yazısına 31 yorum var

  1. enemyofgod says:

    Güzel müzik, güzel kapak, güzel kritik. Senenin black metal albümlerinden biri olacağı kesin.

    8/10

  2. şeyh hulud says:

    “Şüphesiz bu albümde akıl sahipleri için dersler vardır.”

  3. Gökay says:

    Normalde kışlıkları kaldırmıştım da Bordeaux görünce yine dayanamadım. Solar Paroxysm ile birlikte senenin güçlü Dertli Black Metal albümlerinden. Henüz iki kez çevirebildim. Her parça ayrı ayrı çok güzel, ama en hatırımda kalan Sacrifice de sang oldu. Özellikle parçanın ortalarında giren Taake rüzgarı çok tatlı. Kritik için elinize sağlık.

  4. deadhouse says:

    Sağlam bir albüm olmuş. Black metal açlığını giderebilecek bir işe imza atmışlar. Büyülemiyor, kafayı yedirtmiyor ama gideri var. 7.2/10

  5. P L A G U E says:

    Kritik listesinde yoktu diye hatırlıyorum ama yanılıyor olabilirim, emin değilim. O yüzden çok güzel bi sürpriz oldu:)

    Yorumlarımdan tahmin edeceğiniz üzere, bu sene açık ara en sevdiğim albümlerden oldu ve özellikle djevel ile yakın tarihlerde çıkmış olması aldığım işitzel zevkin katlanmasına neden oluyor.

    Müzikal olarak çoğu dinleyici için sıradan gelebilir ama kritikte de söylenildiği gibi albümdeki ruh ve adanmışlık çok üst seviyede. Her parçada beni yakalayan bir şeyler oldu ve her dinleyişte bunlara yenileri mutlaka ekleniyor.

    Son olarak, season of mist yine üstüne düşen orospu çocukluğunu yapmış, en iyi parçaya klip çekip spoiler vermiş.

  6. Ece says:

    https://ibb.co/cbxgSYw

    Erhan

    @Ece, görselin altında yanında iki hatunla poz veren kekonun resmi daha çok dikkatimi çekti: “Havaalani çalışanlarını şoke etti”

    Ece

    @Erhan, Dediğini anlamadım fakat görsel zaten klişe olduğu için ”Güzel bir tipik black albümüyle uyuşan atmosfer” manasında paylaştım.

    enemyofgod

    @Ece, Sitede görselin altında 4 tane reklam çıkıyor alakasız, ona çıkan reklam ile ilgili konuşmuş(muhtemelen).

    Milo_everybody has a share

    @Erhan, +1

    ismail vilehand

    @Ece, @Erhan, @enemyofgod, ben asıl paylaşılan görsel o sandım lan diyorum black metal albümüyle bu lavuğun ne alakası var hahaha

    Ece

    @ismail vilehand, @Erhan, @enemyofgod, Bahsettiğiniz şey bir bende gözükmüyor sanırım, merak içinde okuyorum yazdıklarınızı ahah

    TurkMetal

    @Ece, bende de haslanmış yumurta var şu an.

    Erhan

    @Ece, Adam ayda 400.000 dolar para kazanınca havaalanı çalışanları ve bilimum hostesler lavuğun üstüne üşüşmüşler :D

    ismail vilehand

    @Ece, ekran görüntüsü alıp göstermek için linki tekrar tekrar defalarca açmama rağmen o apaçi bir daha çıkmadı ve bir daha çıkmayacak galiba. (The X-Files müziği)

    Güzide Arslaner

    @Ece, İşte fazilet, işte feraset, işte adblocker’ın en kalitelisini kurmuş bilinçli internet kullanıcısı <3

    Ece

    @Güzide Arslaner, Ahah Guzi mou

  7. Noumena says:

    Albüm gayet iyi ancak beni rahatsız eden tek şey Ahmet abinin de dediği gibi gitar yürüyüşleri tüm şarkılarda aynı gibi sanki. Bu da albümü genel olarak biraz monotonlaştırıyor.

    7/10

  8. P L A G U E says:

    Bu senenin en ayıp edilen parçalarından biri:

    ‘Ex-cathédrale’

  9. P L A G U E says:

    Bu albümden 2 parça ile küçük bir ara verdim. Pesto soslu makarna + alman tipi turşu + pepsi gibi bir yapısı var, zevkten geberiyorsun, hayvan gibi doyuyorsun ama yeme isteğin hiç bitmiyor. Böyle bir şerefsizlik. Pesto sos sevenlere selam olsun. Evet kurbağa yeşili olan genovese den bahsediyorum.

    Necrobutcher

    @P L A G U E, aleyküm selam. Ben kendim yapıyorum evde taze fesleğen dolmalık fıstık ve zeytin yağıyla. Pesto soslu ve kremalı penne gewürz + buğday birası diyor menüyü tamamlıyorum.

  10. P L A G U E says:

    Muhteşem ulan, ne istiyorsam var bu albümde.

  11. P L A G U E says:

    Bu sene Amenra ile beraber bokunu çıkararak dinlediğim albüm bu. Abarttığımı düşünebilirsiniz ama çıktığı andan itibaren 1 parçasını dinlemediğim gün olmadı. Yukarıda da belirttim, hakkı yeniyor sanki:

    ‘Ex-cathédrale’

    Küçük detaylar…

  12. Necrobutcher says:

    @P L A G U E, insanı kaldırıp boşluğa fırlattığı orta kısım sonra seni havada yakalayıp yere düşene kadar pataklamaya devam etmesi..

  13. P L A G U E says:

    🙂 sene sonuna kadar seth’siz bir gün geçmeyecek.

  14. P L A G U E says:

    🙂

    trombosit

    @P L A G U E, suicidal mı oluyo bu beni pek sarmadı :D

    trombosit

    @trombosit, pardon ya yanlış yere yazmışım amenradan bahsediyorum

  15. P L A G U E says:

    🙂🙂

  16. Zeitgeist says:

    Albümün deluxe edition’ı çıkmış 3. ve 6. şarkının synth versiyonunu yayınlamışlar. Epey güzel olmuş.

  17. A. Karayazı says:

    Bu sene yeni albümleri çıkacak inş’allah.

    ‘Black metal entity from Bordeaux, France, Seth, have re-signed with Season Of Mist. The band have finished the recordings of their new studio album. The sequel of La Morsure Du Christ will be released in 2024. Details coming soon.’

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.