# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEPRAVATION – IV: Letvm
| 08.05.2023

Black metal, death metal ve crust’ın yıkıcı birlikteliği.

2011’de kurulan Alman grup DEPRAVATION’a dair ilk gördüğüm ilginçlik, grubun Metal-Archives sayfasında grup elemanlarına dair bilgi olmaması. Adamlar 12 yıldır çalıyorlar, fotoğrafları var, ama bir şekilde çıkardıkları hiçbir materyalde grup elemanlarına dair bir bilgi yok. Sinsi misiniz kuntiz misiniz, girsenize oğlum bilgilerinizi… Sonra kritiğin altına grup üyelerini yazacağız diye bizi uğraştırıyorsunuz.

DEPRAVATION black metal, death metal ve crust’ı harmanlayan ve tahmin edileceği üzere ortaya epey yıpratıcı bir müzik çıkaran bir topluluk. Sound’ları benzer türde işler yapan kimi gruplar kadar kulak kanatıcı olmasa da yırtıcı vokaller, blast beat’ler ve bir dolu başka hayvanlıkla ortalığı kasıp kavuruyorlar.

Bu kasıp kavurma sırasında yırtıcı vokallerden, black metalin melodik tremolo riflerinden, death metale yakın duran beste yapılarından faydalanıyorlar. DÖDSRIT’e yakın karakterde başlayan bir şarkı bir anda İsveç death metali havasına bürünebiliyor, sonra ikisinden de bağımsız damar yönlere kayıp çığlık çığlığa kederini, öfkesini kusabiliyor.

Bu iki, hatta üç taraflı şarkı yazımının başarılı olabilmesi adına elbette ki bir tutarlılık gerekiyor. Grup türler arası gidip gelmeleri sırıtmadan yapmayı başarıyor ve soğuk black metal akorlarından ezici death metal riflerine atlayışlar, sonra bir anda karanlık arpejlere geçişler bir an olsun sırıtmıyor. İcra olarak yoğun tutku ve adanmışlık gerektiğini hissettiren bu müziğin icrası noktasında DEPRAVATION bu tutkuyu dinleyiciye geçirebiliyor diye düşünüyorum. Şarkılar kendi içlerinde sık sık değişse ve black metal, death metal ve crust arasında atlayıp dursa da dinlerken konsantrasyonunuzun dağılmasına neden olacak amatörlükler söz konusu değil. Üç alt türün dinamiklerini de ayrı ayrı ve zaman zaman iç içe duyarak 33 dakika boyunca gazınızı koruyabiliyorsunuz. İlk dinlemede hissettiğim üzere “IV: Letvm”un sonradan açılan bir albüm olduğunu düşünüyorum. İlk birkaç şarkıda bir miktar alışma, anlama süreci yaşıyorsunuz ve üçüncü, dördüncü şarkıdan itibaren DEPRAVATION’ın içine girip müziğini tam olarak kavramayı başarıyorsunuz. En azından bende böyle oldu. Başta bir tanışma süreci yaşadık, albümün ortalarında grubun olayını anladım, sonraki dinlemede ise ilk şarkıdan itibaren takdir etmeye başladım.

“IV: Letvm” bir başyapıt değil, belki yıllar sonra da akıllarda olacak bir albüm de değil. Ancak kısa vadede gayet iyi bir 33 dakika geçirmenizi sağlayacak, şiddeti yerli yerinde gayet güzel bir çalışma. Az bilinen gruplar keşfetmeyi seviyorsanız; black metal, death metal ve crust’ın yıkıcı birlikteliği fikri hoşunuza gidiyorsa DEPRAVATION’la tanışmanızı ve grubun bu türleri nasıl ustalıkla bir araya getirdiğine tanık olmanızı öneririm.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.44/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Bilinmiyor
Şarkılar
1. Nur einen Spalt
2. Vampire Burial
3. War Dreams of Itself
4. Involuntary Violence
5. Im Schatten
6. Lessons of Darkness
7. Certain Death
8. Suffering
9. Sadness
  Yorum alanı

“DEPRAVATION – IV: Letvm” yazısına 1 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    Crust, metal müzikte soğan, salça gibi bir şey olmalı, her yemeğe konmalı. Power metale katsan bile güzelleştiriyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.