# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FROZEN DAWN – The Decline of the Enlightened Gods
| 19.03.2023

Melodik black metal konusunda seçici dinleyicilerin bile beğenebileceği bir albüm.

Son 10 yılda İspanya’dan çıkan black metal albümlerinin epey inişli çıkışlı bir grafik çizdiği kanısındayım. Bir tarafta PERENNIAL ISOLATION, PROFUNDIS TENEBRARUM, AVERSIO HUMANITATIS gibi takdir edilesi işler varken, diğer tarafta NOCTEM, SHEIDIM gibi meh dedirten işlerle karşılaşıyoruz.

Bugün de yine İspanya’ya gidiyor ve 17 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen kendilerinden yeni haberdar olduğum FROZEN DAWN’dan bahsediyoruz. Üç kişiden oluşan grup esasında çok alışık olduğumuz, pek çok klasiğini yıllardır hatmettiğimiz bir türü icra ediyor. DISSECTION, NECROPHOBIC, NAGLFAR dersem zaten yeterince anlaşılacaktır.

Evet, FROZEN DAWN melodi içermezse ölecek hastalığına yakalanmamış bir melodik black metal icra ediyor. Melodiler şarkılarda büyük yer kaplıyorlar, lakin her şarkının başrolünde değiller. Bu hastalığa yakalanan gruplarla aramı kolayca açabildiğimden FROZEN DAWN’a da başta epey mesafeli yaklaşmaya hazırdım. Ne var ki yer yer “kötücül folk metal”e dönüşen melodik black metal gruplarının aksine bu adamlar olayın habislik, keder, ihtişam dengesini iyi tutturmuşlar. Kimi şarkılarda, misal “Wanderer of Times”da WATAIN’in “Lawless Darkness” dönemine yaklaşan olaylara girerken, bazen de “kankim süper melodi buldum şarkının sonunda 16 kere tekrar edelim” girdabına düşmekten kurtulamıyorlar. Yine de genel itibarıyla ne yaptıklarını, neyin işe yarayacağını ve kendilerini olduklarından daha fazlasıymış gibi yansıtmamanın önemini iyi biliyorlar. Yukarıda adını andığım çeşitli gruplar arasından FROZEN DAWN’un en çok benzediği grup net şekilde NAGLFAR ve NECROPHOBIC. Albümün en iyilerinden “Oath of Forgotten Past”e bakarsanız resmen bu iki grubun bir kapta çalkalandığını görebilirsiniz. Dolayısıyla bu gruplardan herhangi birini seviyorsanız “The Decline of the Enlightened Gods”dan epey bir verim alabilirsiniz.

Yukarıda da dediğim gibi melodik black metal konusunda epey seçiciyim, uyuzluk düzeyinde ince eleyip sık dokuyorum. Böylesi zorlu bir ortamda FROZEN DAWN beni mest etmedi, aklımı almadı ancak takdir ettiğim pek çok şey sunarak kendilerini türün müdavimlerine tavsiye etme motivasyonunu net şekilde aşıladı.

Melodik black metal seviyorsanız dinleyin. Bence seveceksiniz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.86/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Transcending Obscurity Records
Kadro
Dani Grinder: Vokal, gitar
Antonio Mansilla: Bas, gitar
Arjan van der Wijst: Davul
Şarkılar
1. Mystic Fires of Dark Allegiance
2. Spellbound
3. Black Reign Awaits
4. Frozen Kings
5. Wanderer of Times
6. Oath of Forgotten Past
7. Cosmic Black Chaos
8. The Decline of the Enlightened Gods
9. The Fall of Aeons
10. Blinded by Light, Enlightened by Darkness (NECROPHOBIC cover'ı)
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.