# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TOADEATER – Bexadde
| 12.10.2022

Kederi de şiddeti de kıvamında bir black metal albümü.

YouTube’daki BANGER TV kanalının belli türlerdeki incelemelerini genel olarak beğeniyorum. Bazen hiç katılmadığım yorumlar da olsa da özellikle ekstrem türlere odaklanan Blayne Smith ve doom, sludge, stoner, heavy metal ve türevlerine odaklanan SMOULDER vokalisti Sarah Kitteringham’in incelemelerini genelde izliyorum. Ne var ki bu incelemelerin beni daha çok ilgilendiren kısmı bu arkadaşların inceledikleri albüm haricinde önerdikleri yeni çıkan underground albümler oluyor.

Bugün bu vesileyle tanıştığım gruplardan biri olan TOADEATER’dan bahsedeceğim. Almanya çıkışlı bir post-black metal grubu olan TOADEATER 5 yıl önce kurulan ve bu süreye 1 EP ve 3 albüm sığdırmayı başaran bir grup. Bugün bahsedeceğimiz “Bexadde”, sadece şarkı sürelerine bakınca bile grubun yaklaşımını gözler önüne seren epey yıpratıcı bir çalışma. Dört şarkıdan oluşan bu 44 dakikalık albümde TOADEATER’ı uyumsuz notaları bir arada kullanarak sarsıcı bir black metale imza atarken buluyoruz. Vokalist/gitarist D. Möhring’in zaman zaman akla Tompa’yı getiren türde yırtınmalı, haykırmalı bir vokali var ve müziğin parçalayıcı tarafını da bu vokaller oluşturuyor.

Müzikal tarafa baktığımızda TOADEATER’ın epey yoğun, hiç acele etmeyen ancak farklı dinamiklerle zenginleşen bir müzik yaptığını söylemek mümkün. Aynı mahvedicilik düzeyinde olmasa da “Bexadde”yi dinlerken akla DER WEG EINER FREIHEIT’ın, AGRYPNIE’nin, bir miktar HARAKIRI FOR THE SKY’ın gelmesi gayet olası. Ne var ki TOADEATER post-black metal dendiğinde düşünülmesi muhtemel çeşitli kırılganlıklara pek de sahip değil. Yeri gelince bir WIEGEDOOD’a, hatta biraz ılıman bir GAEREA’ya kaydıkları dahi oluyor.

Bunu yaparken tremolo rifler, acıklı black metal akorları ve işleri karıştıran çeşitli lead’ler kullanıyorlar. Yeri geldiğinde dezonant taraflara kayma konusunda da istekli görünmelerine rağmen genel hava “kederli ama sert” dediğimiz üslup üzerinden ilerliyor. Yürekleri dağlayacak, içinizi parçalayacak kadar net bir keder yok, ama bir keder var. Aynı şekilde ortalığı yakıp yıkacak, nefesinizi kesecek düzeyde bir şiddet de yok, ama bir şiddet var. Bu açıdan dengeli bir albüm “Bexadde”.

Şarkıların epey uzun oluşları -ki uzun derken yaklaşık 10 ila 14 dakika arası şarkılardan bahsediyorum- başta size “kim dinleyecek bu kadar şarkıyı” diye düşündürtebilecek olsa da pek çok farklı ögeyle dolu olmalarından dolayı bunun bir sorun olacağını sanmıyorum. Adamlar şarkıları yükseltip düşürmeyi, hızlandırıp yavaşlatmayı, coşturup sakinleştirmeyi iyi biliyorlar ve bu da “Bexadde”nin dinlenebilirliğinin artmasını ve “ay çok rica ederim içim şişti” diye isyan etmemenizi sağlıyor. Ha, içinizin bu tür müzikler tarafından şişirilmesinden hoşlanıyorsanız, evet; TOADEATER dinleyicinin yüreğine öküz oturtma, dinleyiciyi sarsıp yıpratma amacı taşıyan bir müzik yapıyor, o konuda sıkıntı yok.

“Bexadde” black metalin bu tarafını kendinize ne oranda yakın gördüğünüzle orantılı olarak seveceğiniz bir albüm. Yazıda adı geçen grupları ve bu grupların birbirleriyle mutasyona girmesiyle ortaya çıkabilecek sonucu seveceğinizi düşünüyorsanız bence albüme şans vermelisiniz. Yazıdaki klibi izleyin (12 dakikalık şarkıya klip çekmiş manyaklar), kararınızı verin.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.33/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
F.D.A. Records
Kadro
D. Möhring: Vokal gitar
J. Budke Bass
L. L. Schneider: Davul, sözler
Şarkılar
1. Asche
2. Let the Darkness Swallow You
3. Lowest Servant
4. Molten Gold (Down Your Throat)
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.