# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SWORD – Metalized
| 18.03.2022

Gizli kalmış 36 yıllık bir heavy metal başyapıtı.

Bu yazı bir albüm incelemesinden ziyade bir albüm tanıtımı aslında. Hem de günümüzden değil, ta 36 yıl önce çıkan bir albümün tanıtımı. 1980 yılında KISS tribute grubu olarak kurulan Kanadalı grup SWORD, heavy metal adına mükemmel bir iş yaptığı bu ilk albümünü 1986’da çıkarmıştı.

Türü derinlemesine takip edenlerin ve özellikle seksenlerdeki saf heavy metal albümlerinin meraklısı olanların şüphesiz ki bildiği SWORD, “Metalized”dan 2 yıl sonra da ikinci albümü “Sweet Dreams”i çıkarmış ve kariyerini noktalamıştı.

Ne var ki 2011’de sahalara geri döndüler ve hiçbir şey yapmadan geçen yılların ardından 2020’de bir single yayınlayarak hayat belirtisi gösterdiler. SWORD, geçtiğimiz hafta açıklamada 34 yıl aradan sonra yeni albümle döneceklerinin haberini verdi ve böyle olunca ben de oturayım meraklısını “Metalized”dan haberdar edeyim dedim.

Vokalist Rick Hughes’un hard rock/heavy metal söylemek için doğmuş dedirten ses rengi ve vokal tarzı eşliğinde cayır cayır yanan “Metalized”da SWORD’un rif üstüne rif, melodi üstüne melodi döşediğini ve heavy metali temsil eden her şeyi 35 dakikaya sığdırdığını görebilirsiniz.

70’lerin sonundan itibaren yapılan heavy metale 80’lerde METAL CHURCH ve SAVATAGE da dâhil çeşitli vizyoner grupların olaya kattığı renklerle zenginleştiren SWORD, aşağılardaki “Stoned Again” klibinin başında Dave Mustaine’in de dediği üzere belli bir yaşın üstündeki Kanadalı metalciler tarafından çok iyi bilinen ve kendi ortamında epey ses getirmiş bir grup.

Hughes’un vokallerindeki Dio’vari lezzet, daha tiz çığlıklar ve Jon Oliva’yı andıran kırçıllanmalarla süslenerek “Metalized”ın vokal açısından üst noktalara çıkmasını sağlıyor. Bunun yanına ateş gibi bir gitar sound’u ve her şeyiyle seksenler bir davul ve bas kullanımı da eklenenince albüm parladıkça parlıyor.

İlk şarkı “F.T.W.”dan itibaren kaliteyi hiç düşürmeyen ve alevleri hiç kısmayan SWORD, “Metalized”ın her şarkısında içindeki metal aşkını kanıtlar düzeyde bir tutku ortaya koyuyor. Şu albümü dinleyip de 1986’ya gitmemek, o zamanın eşsiz metal ortamını solumamak mümkün değil. Sadece lead gitar tonu bile seksenler diye avaz avaz bağırıyor.

Grup heavy metalin enerji ve gaz dolu ateşini yakarken yeri geldiğinde dramatik olaylara girmekten de geri duymuyor. Misal kapanış şarkısı “Evil Spell”deki karanlık atmosfer yaratma hilelerini duyduğunuzda aklınıza “Gutter Ballet” veya o döneme yakın albümlerdeki SAVATAGE hinlikleri gelebilir. Bu gibi olayları bir de müthiş vokal çeşitliliğiyle birleştirdiklerinde, “Metalized” karşısında hiçbir engel tanımayan bir güce dönüşüyor.

Yazının başında da dediğim gibi bu inceleme “Metalized”ı incelemekten ziyade onu sevebilecek birilerine tanıtma amacı taşıyordu. “Metalized”, seksenlerde patlayan ABD metal ortamında çıkmış olsaydı ya da daha şanslı olaylarla karşılaşsaydı eminim çok daha fazla insan tarafından bir klasik olarak görülecek, “gizli kalmış bir cevher” olmanın çok daha ötesine geçecekti. Bugüne dek SWORD’u hiç duymamış, “Metalized”ı hiç dinlememiş olabilirsiniz; sizi tam zamanında çıkmış, döneminin ruhunu sonuna kadar yansıtan, kusursuza yakın bir heavy metal başyapıtının beklediğini bilin yeter. “Metalized” herkesçe bilinmediği için bir klasik olarak sayılmayabilir, ancak içerdiği müziğin gücü ve değeriyle bence tartışmasız bir başyapıt.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.91/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1986
Şirket
Aquarius Records
Kadro
Rick Hughes: Vokal, klavye
Mike Plant: Gitar, klavye
Mike Larock: Bas
Dan Hughes: Davul
Şarkılar
1. F.T.W.
2. Children of Heaven
3. Stoned Again
4. Dare to Spit
5. Outta Contro
6. The End of the Night
7. Runaway
8. Where to Hide
9. Stuck in Rock
10. Evil Spell
  Yorum alanı

“SWORD – Metalized” yazısına 4 yorum var

  1. Rust in Peace. says:

    Gerçek müzik budur işte ya. 1 ay öncesine kadar heavy metal ile hiç alakam yoktu, spotifyda kaydettiğim tonlarca albümün içerisinde bir tane bile heavy albümü yoktu hatta. Queensryche’la beraber heavy metal hastası oldum, heavy hastası cool amcalardan biri olmaya adım adım ilerliyorum ahahahaha
    Albümü akşam 1 tur çevirdim, boş şarkı yok cidden başyapıtmış. Teşekkür ederim bu kritik için

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., rica ederim.

  2. Emre Görür says:

    ’90′larda tarz olarak en sevdiğim gruplardan biriydi Sword. 1982-1986 dönemi Kuzey Amerika heavy metal’inin tadına doyum olmuyor cidden. Sonrasında metal piyasası thrash-glam ikiliği temelinde kutuplaştığı için ara tatlar da büyük oranda ortadan kayboldu. Accept yazı dizisinde heavy metal’in “aydınlık” kanat-merkez-”karanlık” kanat şeklinde üçlü bir yapıda kurulduğunu yazmıştım. İşte 1986′da bu “merkez” çöktü. Maiden ve Priest bile merkezden uzaklaşma veya kaçma eğilimine girdi. İlk albümünü anca bu koşullarda çıkarabilen Sword’un da ticari olarak pek bir şansı olmadı haliyle. Hele Aquarius gibi etkisiz bir plak şirketiyle anlaşmışken. Hiç değilse 1987′de Combat “Metalized”ı yeniden bastı da albüm türle özel olarak ilgilenenlerin radarına girebildi.

  3. OblomoV says:

    Vokal çok iyi, çok az Blackie Lawless, yer yer John Bush tadı veriyor ve şarkılar arası karakter değiştirebiliyor. Gitar soundu dönemin klasik heavy/power metal kırması tadında bazen Savatage sularında kimi zaman Judas Priest, biraz da Merciful Fate.
    Diğer albümünü henüz dinlemedim ama gerçekten güzel bir keşif oldu. 80′ler heavy metalini seven kaçırmasın. Keşke daha fazla albüm çıkarsalarmış diye düşünmeden edemiyor insan.

    Ayrıca Kanada’dan çıkmış ne kadar da fazla kaliteli grup var. Yazılmadıysa eğer bir Kanada metal dosyası hoş olurdu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.