# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CARPE NOCTEM / ÁRSTÍÐIR LÍFSINS – Aldrnari (Split)
| 26.11.2021

Gayzerler ve göğe yükselen ağaçlar.

Erhan Yiğit

Selamlar, geçenlerde İzlandalı MONTE PENUMBRA’nın “As Blades In The Firmament” albümünü övmüş ve albümde İzlanda’nın o kendine has black metal havasını oturtmak için esasında Portekizli olan W.uR takma isimli müzik kişisinin elinden geleni yaptığı hakkında dolu dolu yazmıştım. Havasından mıdır suyundan mıdır bilemem ama İzlanda bir Black albümü yaratmak için hem lokasyonundan hem de ilham verici kaynaklarının bolluğundan ötürü çok ama çok müsait bir yer. Mesela şu an yazısını yazdığım ”Aldrnari” gibi bir split’i yapmak istiyorsanız kesinlikle Gaziantep’te veya Adana’da bulunmamanız gerekiyor. Aksi takdirde bir sonuca ulaştırmak istediğiniz şeyin içerisine farkında olmadan o yöreye ait elementleri yerleştirebilirsiniz.

Şaka bir yana bu coğrafyadan çıkan şeyler çoğunlukla hemen kendini belli eden bir duruşa sahip oluyor. Normalde kritiğini yazacağım albüm hakkında nerede yapılmış, prodüktörlüğünü kim üstlenmiş gibi soruların yanıtlarını bulmak için internette kısa bir araştırma yapıyorum fakat ”Aldrnari” o kadar çok İzlanda kokuyor ki split başlar başlamaz gözümün önüne gayzerler, göğe yükselen ağaçlar ve laciverte çalan uğursuz bir gökyüzü gelmeye başlıyor. O yüzden ben de sadece kendimden emin olmak maksadıyla son dakika Metal Archives’a şöyle bir göz atıp ”Herhalde yani başka neresi olabilirdi ki?” zaten dedim.

”Aldrnari” birisi yirmi üç diğeri de yirmi iki buçuk dakikadan ibaret olan iki dev şarkıya ev sahipliği yapıyor. Son derece albenili bir kapak dizaynı ile süslenmiş olan bu split’in ilk şarkısı olan Hvers Viðar Bani, müziğinde bol bol ENSLAVED ve AUDN gibi grupların izlerini barındıran ÁRSTÍÐIR LÍFSINS tarafından, diğer şarkı Hrækyndill ise ÁRSTÍÐIR LÍFSINS’in tersine müziğinde daha çok SVARTIDAUÐI ve ZHRINE ilhamlarına başvuran CARPE NOCTEM tarafından yapılmış. Yaylılar ile güzel bir açılış yapan Hvers Viðar Bani için Black metalin Doom metal ile birleştiği, yüksek dozda ritüelizm içeren bir ilahi denilebilir iken Hrækyndill’in nispeten daha vurucu ve daha az duygulu bir şarkı olması ”Aldrnari”yi uzun süresinin iki parçaya bölünmüş olmasına rağmen sıkıcı hale gelmekten ve tekdüze olmaktan kurtarıyor.

”Aldrnari”nin son derece yoğun, sarmalayan bir atmosfer altında yapılması ve bunun ilham kaynaklarını farklı noktalardan sağlayan aynı ülkeden iki grup tarafından tek bir çatı altında bir araya getirilmesi, İzlanda black metali özelinde ortaya gerçekten değerli bir yaratımın sunulmasını sağlamış. Ben ”Aldrnari”nin hem sound bakımından hem de iki şarkıda da gösterilen benzer ama özünde farklı yanlarından oldukça memnun kaldım. Şarkıların yirmişer dakika olması elbette bazı dinleyiciler için ”Aldrnari”nin sıkıcı ve boğucu olması için yeterli olacaktır fakat aralıksız bir ritüelizm eşliğinde black metale doymak isteyen bünyelere ise ilaç gibi gelecektir.

Ben ”Aldrnari”nin her iki grup için de önemli bir çalışma olduğunu ve bu grupların kendilerini kanıtlama noktasında küçümsenmeyecek bir adım olduğunu düşünüyorum. ”Aldrnari” bu konuda gruplara tecrübe bakımından özel kazanımlar sağlarken biz dinleyicilere ise kaliteli bir Black metalin kapılarını aralıyor. Eğer bu müziğin ilahi kısmına ilgi duyuyor ve özellikle birbirinden uzun şarkılara hayır diyemiyorsanız bu split sizin mutlaka ilginizi çekmelidir.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.93/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Ván Records
Kadro
CARPE NOCTEM:
Alexander: Vokal
Tómas: Gitar
Andri: Gitar
Árni: Bas
Helgi: Davul, perküsyon

ÁRSTÍÐIR LÍFSINS:
Marsél: Vokal, koro vokaller
Stefán: Gitar, bas, piyano, vibrofon, koro vokaller
Árni: Davul, perküsyon, viyola, çello, org, koro vokaller
Şarkılar
1. Hvers Viðar Bani
2. Hrækyndill
Web
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.