# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AEON – God Ends Here
| 19.10.2021

İşte ben buna deliriyorum.

Üzerlerinde “hype” oluşan, belli dönemlerde çok öne çıka(rıla)n bazı gruplardaki ışığı göremediğim, daha doğrusu “bunlarda ne ışık var ki?” diye düşündüğüm olabiliyor. İsim vermeyeyim ama bu şekilde parlatılan ve sağda solda önümüze çıkan pek çok topluluk var. Bu grupların bayraktarlığını yapan isimlerden biri de AEON.

Metal Blade’in hayvan gibi pompaladığı ve bir dönem özellikle CANNIBAL CORPSE’tan Alex Webster’ın aşırı pohpohladığı AEON, 2007-2012 arasında epey bir gündemdeydi ve pek çok turnede adlarını görmek mümkündü. Grubun tüm albümlerini dinlemiş bir insan olarak açıkçası “AEON da AEON, AEON da AEON” şeklindeki bu övgü dolu dayatmalarıa açıkçası anlam verememiş ve “akılda kalıcı olmaktan uzak dümdüz death metal la bu” diyerek grubu “meh” kategorisinde değerlendirmiştim.

2012’de ne olduysa, her turne afişinde adını gördüğümüz grup sessizliğe gömüldü ve aradan geçen 9 yılın sonunda tekrardan ses verdi. Geri dönüş haberini duyduğumdaki tepkim sadece “hayırlı olsun” şeklindeydi ve ne albümü merak ediyor ne de “çıksın da yazayım” gibi bir istek duyuyordum. Yine de arada kendimi sorgulamadan, “ben mi göremiyorum?” şeklinde düşünmeden edemiyordum zira “AEON geri dönüyor!” haberleri belirli bir heyecan yaratmıştı ve belli ki albümü yazdığımda “nasıl ya?! Nasıl beğenmezsin?!!” şeklinde düşünecek birileri çıkacaktı. Tabii benim gibi düşünenler de yok değildi.

“God Ends Here”ı birkaç kez dinledikten sonraki fikirlerimi baştaki tahminlerimle karşılaştırdığımda, ne yazık ki tahminlerimin baskın geldiğini ve beklediğim kalibrede bir şey bulduğumu söyleyebilirim.

Bu noktada önemli bir, hatta tek bir konu var: AEON death metal yapıyor, iyi bir death metal yapıyor, death metal neyi gerektiriyorsa onu yapıyor ve bunun da ötesine geçmiyor. “God Ends Here”a baktığımızda DEICIDE, CANNBAL CORPSE, KRISIUN, MORBID ANGEL, HATE ETERNAL gibi grupları akıllara getirecek türde bodoslama bir death metal görüyoruz. Prodüksiyon desen canavar gibi; rif karakteri açısından %1.000.000 death metal; vokalinden gitarına, davulundan sözlerine her şeyden death metal kusuyor, ancak (ANCAK).

Ancak albüm bittiğinde, hatta albüm beşinci kez bittiğinde dahi aklınızda “ulan adamlar ne şarkı yazmış” gibisinden bir düşünce oluşmuyor. Sert mi? Sert evet. Ama sadece sert. İşte ben buna deliriyorum. Müzisyenlik konusunda bu kadar yetkin insanların toplam 50 dakika süren 16 şarkı yazıp sadece “evet death metal böyle bir şey” dedirtebilmiş olmalarını; “ulan bu nasıl zekice yazılmış bir rif” dedirtememelerini kabullenemiyorum.

Böyle durumlarda kafamda beliren esas düşünceler “iyi ki CANNIBAL CORPSE var”, “iyi ki HATE ETERNAL var”, “iyi ki MONSTROSITY var” oluyor. Çünkü bu gruplar bunca yıl sonra bile heyecan verici, fikirlerle dolu, ilham verici işler sunabiliyorlar. AEON’a baktığımda ise varsayılan death metalin bir gıdım üstüne fikir koymayan bir death metal yapıyor ve kendi adıma konuşursam sonsuza dek unutulacak rifler deryasına birkaç kova rif daha dökmekten fazlasını yapamıyor. Sorun bende mi diye metal basınındaki görüşlere baktım ve 6,5 verenini de 8 verenini de 9,5 verenini de gördüm. 6,5 veren albümün yavan olduğunu, 9,5 veren ise son 10 yılın en önemli death metal albümlerinden biri olduğunu söylüyordu. Normalde hiç ehemmiyet vermediğim bir siteden gelen bu 6,5’a katılıyor, 9,5 veren arkadaşı ise üst düzey death metalin ne olduğunu öğrenmeye ve son 10 yılda yapılan örneklerine göz atmaya davet ediyorum.

Bu sebeplerden dolayı “God Ends Here”ı benzerleri çuvalla önümüze dökülen, ortaya herhangi bir karakter koyamayan, sadece sert olduğu için çekiciymiş gibi gösterilen, zekâ parıltısı eksikliği çeken, akılda kalıcı neredeyse hiçbir yanı olmayan, yaratıcılık konusunda çok gerilerde kalan, standart, sıradan, herhangi bir death metal albümü olarak görüyorum. Her şarkısında, çok iyi bildiğim bir şeyin en temel unsurlarının dümdüz masaya konduğunu ve şaşırtıcı en ufak bir şey yaratılamadığını görüyorum. Bu yüzden de muhtemelen (%1000) bir daha hiç dinlememek üzere albümle vedalaşıyorum.

5,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.81/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Tommy Dahlström: Vokal
Zeb Nilsson: Gitar
Daniel Dlimi: Gitar, klavye
Tony Östman: Bas
Janne Jaloma: Davul
Şarkılar
1. The Nihilist
2. Liar's Den
3. Let It Burn
4. Opheus Indu Inferis
5. Church of Horror
6. Deny Them Eternity
7. Forsaker
8. Into the Void
9. God Ends Here
10. Severed
11. Just One Kill
12. Mephistopheles
13. Let the Torturing Begin
14. Despise the Cross
15. Overture: Magnum Reginae
16. Queen of Lies
  Yorum alanı

“AEON – God Ends Here” yazısına 8 yorum var

  1. Erhan says:

    Ahmet abi özür dileyerek bu albümü beğendiğimi dile getiriyorum. Kusura bakmayın arkadaşlar.. Tamam vurmayın..

    Bildiğimiz Death metali Ahmet abinin de dediği gibi üzerine bir şey koymadan icra ediyorlar ama mesela daha önceden yüzlerce kez dinlediğim Dawn of Possession’u bir kere daha dinlemek yerine bunu bir hafta 10 kere çevirmeyi tercih ederim. Neden? Çünkü yeni olduğu için. Daha sonra aklıma gelir mi bilmem. Beni çıktığı günden beri meşgul ediyor ve keyif veriyor.

    Verilen puani da azcık düşük buldum. Ben 7 verilmesini beklerdim.

    8/10

    Ahmet Saraçoğlu

    @Erhan, estağfurullah özür ne demek. Senin sevdiğini biliyorum. Bakış açısıyla ilgili bir durum. Ben bildiğin sıkıldığım için bu notu verdim, başkasına göre gayet 7′lik 8′lik bir albüm olabilir elbette.

  2. daud says:

    Aradan geçen 9 yıl ve yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan sonra motive olup biraz daha özgün bir iş yaparlar diye düşünmüştüm ama aeons black’ten pek öteye gitmemişler (gerçi onda da path of fire’dan pek öteye gitmemişlerdi ya neyse). Ara geçişleri çıkarıp dinleyince hem süre kısaldığı için hem de biraz daha bodoslama olduğu için bir nebze daha iyi oluyor o kadar.

  3. Dysplasia says:

    16 şarkı :D

    Ahmet Saraçoğlu

    @Dysplasia, 5 tanesi 1 dk civarı enstrümantal.

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, göt oldum ama yine de 50 dk’yı bulmuşlar.

  4. Rashid says:

    Aeon’dan hiçbir zaman über bir şey beklemedim. Yani iyi bir death metal yapsınlar da dinleyekten öteye geçmediler benim için ama zaten gruptan da beklentim bu. Bu albümde de tam olarak bunu yapmışlar. Abanmışlar enstrümanlara.

    Ama Ahmet abinin de ne demek istediğini anlıyorum. Zevkler farklıya dönüyor bu olay yine. Mesela bende Morbid Angel, Hate Eternal ve Krisiun gibi grupların neden bu kadar sevildiğine anlam veremiyorum.

  5. Erhan says:

    Bu yazıda yazarın topluluğun üzerindeki etkisini görüyoruz. 16 kişi oylamış ve ortalama okur puanı 3.60 civarlarında belirlenmiş.

    Keşke kritiği okuduktan sonra bir de albümü dinleseydiniz. 6′ya 6,5′e eyvallah da okurların her türlü şekilde “ortalama” sayılacak ya da “ortalama üzerinde” bir albüme 3 puan vermesi çok tuhaf.

    Albümü de dinleyin arkadaşlar. Bu kritiği yazan kişi en az 10 kere dinlemiş. Siz bir kere dinleyin yeter.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.