# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NOVAE MILITIAE – Topheth
| 23.10.2020

Kartaca’nın yakılan çocukları.

Bazen insanın kulağına giren şeyle ağzına giren şey çok farklı oluyor. Misal ben şu an bahçedeki masada oturmuş bir yandan bu satırları yazıyor bir yandan da çayımı yudumluyorum, keyifli bir an yaşıyorum. Gel gör ki kulağıma giren şeyin bu çayla mayla en ufak bir ilgisi yok. Varsa yoksa pislik, varsa yoksa şerefsizlik.

Bugün konuk ettiğimiz Fransız black/death metal grubu NOVAE MILITIAE (Yeni Komutan), kimliği belirsiz kişi ya da kişilerden oluşan son derece karanlık bir oluşum. 2017’de çıkan ilk albümleri “Gash’khalah”, kendilerini büyüye müyüye adayan ve Aleister Crowley’nin de üyesi olduğu Altın Şafak Hermetik Cemiyeti adlı oluşumun geleneksel ölüm ağacında “Yok Edici” anlamına gelen bir kelime. Dolayısıyla NOVAE MILITIAE de birtakım antin kuntin işleri seven kişi ya da kişilerden oluşuyor. Yine de teolojik Satanizme gönül vermiş olmaları ve sadece “SEYTIIIINNNN!” diye bağırmakla yetinmemeleri, “gerçekten kötüyseniz cehennemde hükmedersiniz” gibi ibişçe şeyler söylememeleri takdire şayan.

NOVAE MILITIAE yeni albümü “Topheth”te ilk albümün de üstüne koyan bir karabasan şenliği sunuyor. Yahudi İncili de denen Tanah’ta geçen ve Kudüs’te bulunduğu söylenen Gehenna’da (cehennem), kadim Kenan (Canaan) dininden etkilenen müritlerin Kenan tanrıları Moloch ve Baal’a çocuk kurban ettiği bir yerden bahsediliyor. Burada çocuklar canlı canlı yakılıyor ve Moloch ile Baal’a sunuluyor. İşte bu albüme adını veren Topheth bu olayların döndüğü yer oluyor. Topheth, Topeth, Tophet gibi versiyonlarla Hristiyan dünyasında da Cehennemle eş anlamlı olarak kullanılıyor.

Ağızdan giren dedik, oradan devam edelim. Bu Moloch ve benzeri tanrılar, çocuk kurban etme ritüelinin yer aldığı çeşitli kültürlerin inanışlarında karşımıza çıkıyor. Kurban edilen çocuklar yakılıyor ve Moloch da bu çocukları bir güzel yiyor. Ne tesadüf ki daha dün sitemizde yayınladığımız KATAVASIA albümünün kapağında da yine bu tarz bir görsel var. NOVAE MILITIAE de bu ritüeli müziğine taşımak için elinden geleni yapmış. “Topheth” gerçekten de duyup duyabileceğiniz en yoğun, darbeli, yıpratıcı black/death metal kırmalarından birini içeriyor. Albümün nasıl ezici, acele etmeden süründüren bir şey olduğunu, ilk notaların 2. dakika civarında girmesinden anlıyorsunuz. Grup yeri geliyor dakikalar süren blast beat’lerle esip gürlüyor, yeri geliyor bitmek bilmeyen inlemeler ve ızdırap sesleriyle her yeri siyaha boyuyor.

İnternette albümle ilgili yorumlara baktığımda şarkılardan tek tek bahseden ve duyduğumuz şeyleri açıklama yoluna gidenleri gördüm. Bunun beyhude bir girişim olduğunu düşünüyorum. “Topheth” net şekilde dinlenmeden anlaşılamayacak; tüm şarkıların birleşip tek bir vücudu oluşturduğu bir çalışma. Şu şarkının şurası, bunun burası diyen birileri çıkarsa aga boş yapma der rulo yapılmış Kenan Ülkesi haritasıyla ağzına vururum. Zira albüm gerçekten de ayrıştırılamayacak düzeyde iç içe geçmiş, grift denebilecek gitarlar, vokal ve davullardan oluşuyor. Müziğin uyumsuz, triton sevdalısı karakterinden dolayı akıllara ister istemez DEATHSPELL OMEGA, ANTAEUS, AOSOTH gibi isimler gelse de NOVAE MILITIAE kimsenin klonu olmaya çalışmıyor.

Müzikten çok konsept ve yan konuları işlediğim bir yazı oldu ama NOVAE MILITIAE de zaten bu albümü bir şeylerin fon müziği olsun, kafalarında canlanan imgelemlerin işitsel karşılığı olsun diye yapmış, yoksa kimse 53.38’lik albümün 12,5 dakikasını sadece uğultu, inleme ve hırıltılarla kaplamazdı. Nihayetinde grup gerçekten de ezici bir atmosfer yaratmayı ve işlenen konuyu işitme organımız yoluyla beynimize sokmayı başarıyor. Bundan sonra gidecekleri yön ne olur bilmem ama NOVAE MILITIAE’nin “Topheth” ile bu pek çok açıdan korkunç yılın en korkutucu işlerinden birini sunduğu da yediği çocukların ardından “Fakat iyi yedik” deyip geğiren Moloch’un fışır fışır kaşıdığı göbeği gibi ortada.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.24/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Goathorned Productions
Kadro
Bilinmiyor
Şarkılar
1. Towards the Sitra Achra
2. Advent of the Prophet
3. Faithfully Reduced to Ashes
4. The Call of Aeshma
5. Elevated to Him
6. Affliction of the Divine
7. The Tables of Revelations
8. A.R.F.A.
  Yorum alanı

“NOVAE MILITIAE – Topheth” yazısına 6 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Bu albüm için gerekli sabır ve özeni gösterecek kisi sayisi çok az burada. Hic sanmiyorum ama umarim hak ettigi degeri gorur…

    Elevated to him…

    chuck

    @P L A G U E, böyle yazdın diye biraz daha dikkatli dinlemeye çalışıcam

  2. daud says:

    Bitince vay amk dedirten cinsten, albüm kapağı da muhteşem.

  3. cotard delusion says:

    Kritikle ilgili en çok katıldığım şey albümün gerçekten parçalara ayıramayacak kadar bütün olduğu. Yoğunluk, anlatılan konsepte çok uygun. Albüm boyunca olumlu bir an bile yok. Pek abarttığımı düşünmüyorum grup önerme bölümünde benim için 10/10 demiştim hala da öyle. Ve tekrar ediyorum bu grup Norma Evangelium Diaboli’nin bir parçası olmalı, haha.

  4. Horrendous says:

    Koşarken dinlemeyin. Gecenin karanlığında koşarken hiç dinlemeyin. Korku filmi gibi albüm.

  5. P L A G U E says:

    Kul e’ûzü birabbinnâs Melikinnâs İlâhinnâs Min şerrilvesvâsilhannâs Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi Minelcinneti vennâs

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.