# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VILLAGERS OF IOANNINA CITY – Age of Aquarius
| 23.12.2019

Stoner rock ve epik Yunan ezgileri eşliğinde görkemli tabaklar kırmaya hazır olun.

Metal ve rock çoğu zaman bir arada anılsa ve metal rock’ın daha sert hâli şeklinde sunulsa da günümüzde rock olarak adlandırılan müzikle neredeyse hiçbir hukukum yok. Doksanlarda kaliteli şekilde sunulan rock müzik, günümüzde gitarla yapılan pop müziğe doğru evrilmiş durumda. Ülkemizde “rock” olarak adlandırılan şeylerin çok büyük bir kısmının arabesk ve pop ile içli dışlı olmasından tutun da uluslararası ödüllerde rock kategorisinde verilen ödüllere aday olan sanatçılara kadar rock büyük oranda içi boşaltılmış bir şey olmaya doğru gidiyor. ABD’deki rock’çılar sırtlarını country’ye yaslarken, diğer pek çok ülkedeki rock grupları da yerel zenginlikler üzerinden farklı olmaya çalışmak ile tutan şeylerin birebir aynısını yaparak ekmek yemek arasında gidip geliyorlar. Gruplar artık kendi “Zombie”lerini yaratmak yerine doğrudan “Zombie” cover’larıyla listelere girebiliyorlar.

Yunanistan, toplamda 1,5-2 ay kadar kaldığım ve havasına suyuna aşina olduğum bir memleket. Hem ana karasında hem de adalarında hatırı sayılır süreler kaldım, insanlarıyla tanıştım, yerel tatlarından tattım. Yaptığımız kapsamlı Yunanistan metal dosyasından da görülebileceği üzere (ne yazık ki yazıdaki tüm fotoğraflar bir şekilde veri tabanımızdan silinmiş, o yüzden yazı şu anda fotoğraf içermiyor) Yunan müzikseverler sevdikleri müziklere sahip çıkıyor, ekonomik sıkıntılarına rağmen albümler almaya ve grupları desteklemeye devam ediyorlar. Hele ki bu gruplar kendi içerlerinden çıkmışsa, el üstünde tutmak için ne gerekiyorsa yapıyorlar.

Yunanistan rock/metal piyasasını takip edenlerin bildiği üzere ülkenin özellikle son yıllarda giderek gelişen bir stoner rock ortamı var. 1000mods, NIGHTSTALKER, NAXATRAS, VOID DROID, Atina’da canlı olarak da izlediğim PLANET OF ZEUS gibi gruplar olayın saykodelik, stoner kısmını ön plana çıkarırken, Ioannina (Yanya) şehrinden çıkan ve V.I.C. ROYAL adı altında kurularak sonradan yola VILLAGERS OF IOANNINA CITY olarak devam eden oluşum da Yunanistan’ın adından en çok söz ettiren rock gruplarından birine dönüştü. Bunun başlıca sebebi grubun yerel Yunan tatlarını rock müzik ile harmanlaması ve ortaya büyük oranda benzeri olmayan bir şey çıkarmasıydı.

İlk albümü ”Riza” ile epey bir ses getiren ve Yunanistan’da geniş bir kitleye ulaşan grup Avrupa’da da geniş çaplı turlara çıkmış ve dinleyicisini artırmıştı. Arada bir de ROTTING CHRIST cover’ı patlatan VILLAGERS OF IOANNINA CITY, “Riza”dan 5 yıl sonra çıkan yeni albümü “Age of Aquarius” ile bir kez daha farkını ve kalitesini belli ediyor.

VILLAGERS OF IOANNINA CITY’ye yönelik ilginin boyutunu, grubun kendi YouTube hesabından paylaştığı albümün 3 ay gibi bir sürede yaklaşık yarım milyon kez çalınmasıyla görebiliyoruz. VILLAGERS OF IOANNINA CITY’nin fark yaratmasını sağlayan şeylerin başında, Epirus (Epir) bölgesinin yerel müziklerinde sıklıkla kullanılan klarneti görüyoruz. Grup bunu suyunu çıkarmadan ve son derece efektif şekilde kullanarak özgün bir kimlik oluşturmayı başarıyor. Klarneti duyunca hemen kafanızda oynak bir şeyler canlanmasın; VILLAGERS OF IOANNINA CITY’nin olayı büyük oranda etkileyici, yeri gelince epik, dramatik şeyler yaratmak ve bu enstrümanı da müziklerine yerel ve bir o kadar da derin bir karakter katmak için kullanıyorlar.

Stoner rock’ın kafası dumanlı tarafından ziyade rif karakterinden yararlanan VILLAGERS OF IOANNINA CITY; etkili vokalleri, cayır cayır gitarları, dominant davulları ve hepsini bambaşka bir boyuta taşıyan klarnet kullanımıyla kesinlikle farklı, sevilesi ve etkileyici bir şekle bürünüyor. Ticari kaygıyı ikinci, üçüncü plana attıklarını gösterircesine, “Age of Aquarius”ta 8-10 dakika arası 6 şarkıya yer veren VILLAGERS OF IOANNINA CITY; albüm boyunca hiç acele etmeyen, gerektiğinde epey ağırdan alan, tansiyonu iyi dengeleyen bir müzik sunuyor. Şarkıları tekil olarak ele almaktansa genel bir kimlikte düşünen grup, bu sayede bu 65 dakikalık albümün yoğun ve bütünlüklü bir havaya bürünmesini sağlamış. “Cosmic Soul”, “Millenium Blues” gibi şarkılarda akıllara KYUSS’u, TURBONEGRO’yu getiren işler yapan VILLAGERS OF IOANNINA CITY, “Fort he Innocent”ta bu stoner rock/Yunan müziği birlikteliğini zirveye çıkaran bir coşkuya imza atmış. Tüm bu zenginlikler sayesinde albüm uzun ama çok sürükleyici, çok keyifli bir şeye dönüşmüş.

VILLAGERS OF IOANNINA CITY çok iyi bir grup ve “Age of Aquarius” da bunun kanıtlarıyla dolu, pek güzel bir albüm. Rock müzik seviyorsanız ve birbirinin aynısı sayısız ana akım rock grubundan baydıysanız, üstelik bir de oynak olma çabası gütmeyen Yunan ezgileriyle ciddi düşünüyorsanız, VILLAGERS OF IOANNINA CITY tam aradığınızı bulabileceğiniz, hayran kalacağınız ve birlikte görkemli tabaklar kırabileceğiniz bir grup.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.77/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Napalm Records
Kadro
Alex Karametis: Vokal, gitar
Akis Zois: Bass
Aris Giannopoulos: Davul
Konstantis Pistiolis: Klarnet, kaval, geri vokal
Achilleas Radis: Klavye
Şarkılar
1 Welcome
2 Age Of Aquarius
3 Part V
4 Dance Of Night
5 Arrival
6 Father Sun
7 Millennium Blues
8 Cosmic Soul
9 For The Innocent
10 Sparkle Out Of Black Hole
  Yorum alanı

“VILLAGERS OF IOANNINA CITY – Age of Aquarius” yazısına 8 yorum var

  1. Zafer says:

    Harika bir grup,etkileyici bir sentez.Yerel enstrümanlar ile stoner rock iyi harmanlanmış.Özellik Father Son muhteşem bir şarkı.

  2. Rashid says:

    Tamamen kendilerine has harika bir müzik yapıyorlar. Ben açıkcası bildiğimiz “Stoner Rock” bekliyordum ama grubun içinden farklı bir şey çıktı :D Klarnet, gayda gibi folk aletlerinin de bokunu çıkarmadan kullanılabileceğini göstermiş oldular bu vesileyle.
    Albüm insanı kendi içine çekiyor adeta. Hani bir şarkı dinleyeyim diye başlıyorsunuz ama bir bakmışsınız ki, artık albümün son şarkısı çalıyor. Bence genel anlamda da rock dinleyenlerdense metal müzik severlerin daha fazla benimseyeceği bir albüm Age of Aquarius.

  3. Rust in Peace. says:

    Bu albüm çok iyi ya. Kritiği ilk gördüğüm zaman dinlemiş ve beğenmiştim ama çok dinlemedim sonradan. 1 – 2 ay önce açıp dinleyeyim dedim bağımlısı oldum. 1 tane boş şarkısı yok. En çok beğenilen, en iyi bulduğum albümlerin içinde bile sevmediğim şarkı çıkıyor ya da sevmediğim kısımları oluyor çoğu zaman ama benim için bunda öyle bir şey yok. Muhteşem

  4. Pontus Euxinus says:

    Cosmic Soul hala beni benden alıyor, hele 4:10 gibi başlayan ikinci yarısı. Bu nasıl bir şey ya. Doyamıyorum dinlemeye, zaman zaman geri dönüyorum.

    https://youtu.be/SAKs6RnRw_8

    “I came from another world
    I’ve seen the light through darkness
    Sparkle out of black hole
    The joy out of sadness
    I am the cosmic soul
    The fire of every spirit
    Trust me when I say these words
    I’ve seen another living

    Everything goes in circles.

    You have to save your soul
    Free your mind and breakout
    Find a place to call home
    Find your way and breath out
    Feel this spiritual love
    The cosmic soul inside you
    Come out of black hole
    Ride the spiral, and fly”

  5. Pontus Euxinus says:

    En sevdiğim ikinci parça da Age of Aquarius. 6:20 ile bitiş bölümüne ben de bitiyorum.

    https://youtu.be/Cr7u-F3Uuyw

    Stay close to the river and cry
    And the river’s gonna feel you’re the god of rain
    He’s gonna worship you like god and creator for ages
    And all the fairies of the forest will come
    The wanna so you to the dance of night
    This is the Age of Aquarius

  6. Pontus Euxinus says:

    @Pontus Euxinus, Şarkı sözü sitesine çevirdim burayı, bu son. :) Millennium Blues

    https://youtu.be/ZZwJ2TcxGcQ

    Strange days are coming
    Stand up straight my son
    All streets are burning
    Stand up straight my son

    You have to remember
    Life is just a ride
    The voice that is inside you
    That should be your guide

    We ain’t going nowhere
    We’re gonna stand for what is right
    Always together
    Fighting for freedom to change our lives

    We are the dreamers
    We ‘re going to change the world
    We are the ember
    We are the light of the world

    New day is coming

  7. Bora says:

    Kriminal derecede underrated kamış bir albüm bu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.