# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VARGRAV – Reign in Supreme Darkness
| 22.05.2019

Kapağında mavi/lacivert/mor tonların olduğu ve şato/kale gibi yapıların yer aldığı black metal albümleri.

Oğuz Sel

İstesek de istemesek de bir şeyleri kategorize ederek yaşamımızı idame ettiriyoruz. Genellemelerimiz ve ön yargılarımız da bu kategorizasyon sürecinde bize yardımcı oluyor. O zaman yazıya bir genellemeyle devam edeyim izninizle: “Kapağında mavi/lacivert/mor tonların olduğu ve şato/kale gibi yapıların yer aldığı, ucundan köşesinden black metale dokunan albümler, iyi olur.” Bu ifade sizi ne kadar ikna eder bilemiyorum ama bu kanıya varmamda yardımcı olan albümlerden bazılarını sıralamak isterim:

Immortal – At the Heart of Winter
Sacramentum – Far Away from the Sun
Lord Belial – Enter the Moonlight Gate
Graveworm – When Daylight’s Gone
Arthedain – Infernal Cadence of the Desolate
Emperor – In the Nightside Eclipse

Örnekler tabii ki arttırılabilir ama ilk etapta aklıma gelenler bunlar oldu. Palindromik isimli Finlandiyalı tek kişilik black metal oluşumu Vargrav’ın tazecik albümünün kapağı da bu genelleme kapsamına, en azından kapak kontenjanından gayet güzel giriyor. Tabii önceliğimiz müzik.

İkinci dalga black metal gruplarının izinden gitmek ve onların açtığı yolda, 2020’ye bir kala devam etmek isteyen Vargrav, albüm özelinde, türün öncülerinden Emperor’a olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Sound’undan yer yer başvurduğu temiz vokallere, şarkıların tasarımından yaşattığı hissiyata kadar “In the Nightside Eclipse” dönemi Emperor’ın daha az karanlık versiyonu olan yapım, doğrudan doğruya kıyaslama kabul etmeyecek kalibrede olsa da kimi şarkılarıyla “In the Nightside Eclipse” albümünün aslında olmayan hidden track’leri havasını yansıtabiliyor.

Albümü dikkatlice dinlediğinizde fark edebileceğiniz bir nokta var, o da birçok grupta dert yandığım vuruculuktan ve akılda kalıcılıktan uzak kompozisyonlar. Çok iddialı bir şekilde albüm kapağından sound’a ve hatta genel konsepte kadar 90’ların ikinci yarısı kafasını sürdürmek üzere yola çıktığı imajını veren bir oluşumun daha yaratıcı parçalarla karşımıza çıkmasını beklerdim. Artık kanıksadığımız akorlar, tahmin edilebilirlik çizgisinde kalan geçişler, ton ve miks açısından güzel olsa bile şarkılara katkı sağlama noktasında bekleneni veremeyen yalancı senfonik unsurlar, yapımın belirli bir çıtayı aşamamasına neden oluyor.

Albümü çok dövdüğüme bakmayın, büyük bir hevesle dinlemeye başladığım ve başlarda yaptığım genellemenin bende yarattığı etki nedeniyle farklı beklentilere girdiğim için “Reign in Supreme Darkness”ın daha tatsız yanlarına odaklandım. Bunların haricinde yapım, 90’lar ikinci yarısında çıkan önemli albümleri henüz dinlememiş olanlar için iyice sayılabilir. Hatta “Godless Pandemonium” şarkısının girişindeki “Where Dead Angels Lie” göndermesi filan, bence güzel bir adım. Henüz Dissection gibi devleri tanımayanlar, parçanın esin kaynağı albümü bu vesileyle öğrenebilirler diye düşünüyorum.

Sonuç olarak “Kapağında mavi/lacivert/mor tonların olduğu ve şato/kale gibi yapıların yer aldığı, ucundan köşesinden black metale dokunan albümler, iyi olur” genellemesinin her zaman doğru olamayacağını kanıtlaması açısından faydalı bir albüm oldu “Reign in Supreme Darkness”. Türü sevenler, albümden birkaç parçayı da muhakkak seveceklerdir ama bu yılın sonunda albümü kaç kişi anımsar, bilemiyorum. Albümü yayınlayan şirketin de sahibi olan Satanic Warmaster’dan Werwolf, konserlerde oluşuma destek atıyor, internette kayıtları bulabilirsiniz. Keşke diyorum, Werwolf “Fimbulwinter” albümündeki şahaneliği nasıl yarattığına dair ipuçları V-Khaoz ile paylaşsa da Vargrav üçüncü albümde nispeten iyice işlere imza atsa.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.33/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Werewolf Records
Kadro
V-Khaoz: Her şey
Şarkılar
1. Intro - Et in Profundis Mysteriis Operta
2. The Glory of Eternal Night
3. Dark Space Dominion
4. In Streams from Great Mysteries
5. As the Shadows Grow Silent
6. Crowned by Demonstorms
7. Godless Pandemonium
8. Arcane Stargazer
  Yorum alanı

“VARGRAV – Reign in Supreme Darkness” yazısına 11 yorum var

  1. Eline sağlık, güzel kritik.

    Lord Belial – Enter the Moonlight Gate’in incelemesi nasıl yazılmamış inanamıyorum. Ya kapağı aşırı tanıdık olduğundan öyle geliyor ya da zamanında yazıp siteye girildi, sonradan silindi.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Çok sağ ol.

    Eh o zaman ustalara saygı kuşağı kapsamında senden bir Lord Belial kritiği bekleyelim o zaman günün birinde. ;)

  2. Siyah forma says:

    kapakta şato var,grubun logosunda da şato var rivayete göre şato biçiminde şapka yaptırmış adam sürekli onunla geziyor.

    Ouz

    @Siyah forma, Rivayetlerin ardı arkası kesilmiyor:

    https://tinyurl.com/y67a88s6

    Siyah forma

    @Ouz, Hahhah:D nerden buldun ya

    Ouz

    @Siyah forma, Google’a böyle bir ürün olup olmadığını sordum, karşıma getirdi. :)

  3. Katliamcı58 says:

    Dissection’ın ilk 2 muhteşem albümünden de bahsetmemeniz üzdü. Mor mavi buz şato olayının öncülerinden :)

    Ouz

    @Katliamcı58, Aslında evet mavi/lacivert/mor tonlar kontenjanından listeye alabilirdim ama şato/kale tarafı arka planda kalıyordu Somberlain albüm kapağında. Yazıda “Where Dead Angels Lie”dan bahsedip Dissection’ın adını başka bir şekilde anmış oldum, Jon kabul etsin artık. :)

  4. SalihCetin says:

    @Ahmet Saraçoğlu, Hakikatten şahsen çok da sevdiğim bir albüm. Hele ki o ikinci parça yok mu… Yazılırsa çok güzel olur Ahmet Abi

  5. Siyah forma says:

    5:33 de başlayan bölüm şirinler açılış müziği ya

  6. eskiblackcilardan says:

    Bu album black metale hakarettir.Kapak the somberlain’e çok benziyor.

    Büyük ihtimalle grup biz bilekciyiz gurban diyerek tasarımcıya “bağ hele yeğenim illustrator’u aç hele bi.
    soraya bi ay goyarız şo yanna da askerler koyarık , ayın ortasına da azrail koyarık al sana qapaq moruq” demişlerdir.

    Puanım 0/10

    Bu arada teknik melodik, duygu, ruh arıyorsanız
    Sühnopfer – Je Vivroie Liement albumunu dinlemenizi öneririm.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.