# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ISENGARD – Vinterskugge
| 09.10.2018

N’aptın be Fenriz!?

Selman Aydoğan

Bugünkü size Darkthrone’dan tanıdığımız Gyvle “Fenriz” Nagell’in gençlik yıllarında kafa yorduğu tek kişilik projesi Isengard’ın “Vinterskugge” albümünden bahsetmek istiyorum. Eğer bu bir Darkthrone albüm kritiği olsaydı grubun zamanla evrimleşen tarzını tartışabilirdik, ama şu an odak noktamız sadece Fenriz. Mükemmel yaratıcılığa sahip, girdiği her işin altından öyle ya da böyle kalkabilen; yaptığı müzikle tezat olarak son derece neşeli (Norveç’in havasında mıdır yoksa metalin büyüsünden midir bilinmez), 50 yaşına merdiven dayamış olmasına rağmen 30’larında gibi gösteren hacı sakallı lordumuz Fenriz…

Adını Lord Of The Rings’daki hayali bir vadiden alan Isengard, sembolünü ise 80’li yılların sonlarında çoğu Norveçli gencin oynadığı (Varg Vikernes de dâhil) bir rol yapma oyunu olan “Middle -Earth Role Playing”deki vampir sembolünden alıyor.

“Vinterskugge” Norveççe de “kış sisi” anlamına geliyor. İçinde İngilizce ve Norveççe şarkılar barındıran eserin sözel temaları zaten çoğu İskandinav grubundan alışık olduğumuz gibi kardan, kıştan, sisten, karanlıktan, kıyametten, ölümden, eser miktarda da kuzey mitolojisinden bahsediyor.

Albümde önemli olan nokta bu temaların birbirinden çok farklı olan türlerle ve sound’larla işleniyor olması. Kendi adıma konuşmam gerekirse tek bir albüm içerisinde bu kadar farklı türden şarkıyla daha önce karşılaşmamıştım. Bunun başlıca sebebi “Vinterskugge”nin daha önce çıkmış olan 3 Isengard demosunun birleşiminden oluşması. 1993’te çıkan “Vandreren” (1.-7. parçalar), 1988’deki “Spectres Over Gorgoroth” (8.-12. parçalar) ve 1991’deki “Horizons” (13.-16. parçalar).

Eserde genel olarak folk black metal havası olsa da Burzum’vari dark ambient’lar, “Transilvanian Hunger”dan fırlamışçasına duran pure black parçaları, doom esintileri, blackened death tarzında şarkılar ve kirli rock ‘n’ roll sound’u üzerinden yükselen clean vokale sahip eserler mevcut. Bence bu durum albümü biraz karmaşık hâle getirmiş, ama kötü olduğunu da söyleyemeyiz.

Özellikle albümle aynı adı paylaşan “Vinterskugge”, benzerine az rastlanılacak bir eser. Fenriz’in harika Kuzeyli aksanıyla seslendirdiği vokalleri ve birbiri ardına yardırdığı jilet gibi keskin rifler size kışı gerçek anlamda hissettiriyor.

“Naglfar” klavyelerle renklendirilmiş bir İskandinav marşı edasında ilerlerken, Fenriz tarafından çok hoş bir sürprizle bitiyor. “Storm of Evil” ise daha önceden dediğim gibi zincirlemesine giden rifler ve kirli rock ‘n’ roll sound’u üzerine derinden gelen vokalleri sayesinde black metalle, hatta metalle bile alakası olmayan bir insanın dahi kalkıp oynayabileceği mükemmellikte bir tempoyla ilerliyor. Sonlara doğru giren klavye tonları ve synth melodilerini de dikkate aldığımızda ortaya kusursuz bir iş çıkıyor.

Genç yaşında böyle zahmetli ve önemli bir projeyi tek basına üstlenip başarıyla altından kalkabilen Fenriz, bir başyapıt ortaya koymasa da ortalamanın üstünde bir albümle övgüyü hak ediyor.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.71/10, Toplam oy: 41)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Deaf Records
Kadro
Fenriz: Her şey
Şarkılar
1. Vinterskugge
2. Gjennom skogen til blaafjellene
3. Ut i vannets dyp hvor mørket hviler
4. Dommedagssalme
5. In the Halls and Chambers of Stardust the Crystallic Heavens Open
6. Fanden lokker til stupet (nytrad) 0
7. Naglfar
8. Thy Gruesome Death
9. Deathcult
10. Rise from Below
11. Dark Lord of Gorgoroth
12. Trollwandering (Outro)
13. The Fog (early 1991)
14. Storm of Evil
15. Bergtrollets gravferd
16. Our Lord Will Come
Web
  Yorum alanı

“ISENGARD – Vinterskugge” yazısına 8 yorum var

  1. Shadowplay says:

    Storm of evil, sisters of mercy,joy division,fol müzik karışımı güzel şarkı, albümün en iyisi ve en orjinali ise ”our lord will come” hasta bi şarkı!

    Anubis

    @Shadowplay, benim favorilerim yazıda da bahsettiğim gibi Vinterskugge Naglfar ve Storm of Evil :)

    Shadowplay

    @Anubis, Vinterskugge’ de çok özel şarkı. ha bu arada ”skugge” çeviriye yazınca gölge olarak çıktı siz ”sis” olarak belirtmişsiniz,hangisi doğru?

    Anubis

    @Shadowplay, Norveçli omadığım için tam cevap veremiycem :) ama belki de dilimizdeki pek çok sözcük gibi birbiri yerine kullanılıyor olabilir bilgilendirme için teşekkür ederim

  2. Shadowplay says:

    Bu naglfar:
    https://www.youtube.com/watch?v=MWLt2lf2IVg
    Bu da Siouxsie&the Banshees- placebo effect:
    https://www.youtube.com/watch?v=w0wmNATbJAI
    56. sn den sonra giren riff’e dikkat! naglfar’ın baslarıyla hemen hemen aynı.
    Yukarıda da belirttim,çok ciddi post-punk etkileşimi var bu albümde, bu sebeple ayrıca seviyorum.

  3. Anubis says:

    Bugun Fenriz in doğum günü! Mutlu yıllar lordum

  4. Anubis says:

    Bugun albümün yayınlanışının 25.yılı!

  5. Anubis says:

    Bugun fenrizin dogum gunu mutlu yıllar! !!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.