# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KHEMMIS – Hunted
| 30.11.2016

Yılın doom metal albümü adayı.

Bu sene metalin içine ne karıştırdılarsa, çok iyi albüm üstüne çok iyi albüm çıkmaya devam ediyor. Bu albümlerden biri de, 5 hafta kadar önce piyasaya çıkan yeni KHEMMIS albümü “Hunted”.

KHEMMIS’in adını bu sene içinde duymuş, ancak dinleme şansına erişememiştim. Sitedeki grup önerme başlığında bu sene içinde çıkan ve henüz kritiği yazılmamış albümler konuşulurken KHEMMIS’in de adı geçti ve ben de tabii ki merak edip ilk fırsatta dinledim. Grubun adından ve kapaklarından, KHEMMIS’in bol sakallı bir sludge/stoner/doom grubu olmasını bekliyordum.

Fakat KHEMMIS hiç öyle bir grup değilmiş. Meğer KHEMMIS, mükemmel mi mükemmel bir doom metal grubuymuş. Hem de en canlısından, en renklisinden, en epiğinden, en kalitelisinden. Geçen sene çıkan “Absolution”ı da dinledikten sonra, KHEMMIS’in geçen yıla göre nasıl bir gelişim gösterdiğini de görmüş oldum. Her şeyden önce söylemek lâzım ki, KHEMMIS türün şu anki en güzel, en sevilesi gruplarından biri.

Bir kere KHEMMIS net şekilde çok iyi şarkı yazan gitaristlere sahip. Süper rifler yazmalarını geçtim, bu rifleri, melodileri ve düzenlemeleri enfes bir araya getiriyor olmaları takdire şayan. Vokallerdeki zenginlik, yer yer kükreyen brutaller ve davulundan gitar tonuna, kapağından prodüksiyonuna her şeyin kusursuza yakın olması; KHEMMIS’i doom metalin en genç ve en parlak yıldız adaylarından biri yapıyor.

Doom metal deyince aklımıza pek çok grup gelebilir elbet; her tür gibi doom metalin de birtakım alt türleri var. KHEMMIS bu türler arasından gayet sıcak bir yere oturuyor. Ölümüne boğan ezici doom metaldense, PALLBEARER, yer yer WHILE HEAVEN WEPT tarzı daha kolay ısınılır bir müzik icra eden grup; dediğim gibi en dikkat çekici özelliğini şarkı yazım becerisinde gizliyor. Toplam 5 şarkı içeren 44 dakikalık “Hunted”, nasıl bittiğini anlamadığınız bir akıcılıkla ilerliyor. Bu açıdan bakıldığında grubun doğuştan gelen bir yeteneği olduğu kesin. İlk şarkı Above the Water’ın girişindeki kendini bilirlik ve “büyük bir albüm geliyor, hazır ol” hissinden Candlelight’ın eşlik edilirliğine, Three Gates’in enfes melodik tatları ve vokal çeşitliliğine, Beyond the Door’un progresifliğine kadar…

Vokalist Ben Hutcherson yer yer BORKNAGAR/SOLEFALD’dan Lazar’a kayan kadife ses rengi; dinlediğim en hit potansiyelli doom metal albümlerinden biri olan “Hunted”ın bu denli büyümesini sağlayan diğer bir unsur. Messiah Marcolin tarzı güçlü bir doom vokalindense, daha sakin ancak melodik bir yoruma sahip olan Hutcherson, KHEMMIS’in karakter kazanmasına bundan sonraki albümlerde de artan bir katkıyla devam edeceğini gösteriyor.

Çok uzatmayayım, çünkü başlıkta da dediğim gibi “Hunted” yılın en iyilerinden biri. Bu yüzden de grubu ve albümü size ekstradan satmaya çalışmama gerek yok. Şahsen bu yıl içinde dinlediğim en iyi doom metal albümü olan “Hunted”ı ve KHEMMIS’i, türü takip eden herkese gözümü kırpmadan öneririm.

Nefis. Cidden nefis.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.91/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
20 Buck Spin
Kadro
Dan: Bass
Zach: Davul
Phil: Vokal, gitar
Ben: Vokal, gitar
Şarkılar
1. Above the Water
2. Candlelight
3. Three Gates
4. Beyond the Door
5. Hunted
  Yorum alanı

“KHEMMIS – Hunted” yazısına 12 yorum var

  1. Özgür says:

    İyi grup ama bir Pallbearer değil bana göre.
    Yılın doom metal albümü için Trees of Eternity’den Hour of the Nightingale demek istiyorum. Burada da incelemesini görmek isteriz.

  2. P L A G U E says:

    öğle arasında dinledim. mükkemmel olmuş çok iyi bir keşif oldu benim için.teşekkürler pa.

    ayrıca beyond the door un aq…

  3. şeyh hulud says:

    Dün gece tam öneriler kısmına yazacaktım bu albümü sonra araya bir şeyler girdi unuttum, birden görünce güzel tesadüf oldu.

    Albümün ayrıca bir sevdiğim yanı, bana en sevdiğim doom gruplarından Gates of Slumber’ı hatırlatıyor biraz, onun gibi böyle heavy/sludge/epik metal melezliği var içinde.

  4. deadhouse says:

    Ölümüne süründüren doom gruplarını da seviyorum Ahab gibi. Bu tür yazıda denildiği gibi daha az süründüren doom grupları da güzel. Albümü 1 kez dinledim. Gideri var gibi görünüyor.

  5. ismail vilehand says:

    muhteşem ya. deliriyorum. güncel gruplardan Pallbearer ile birlikte doom metalden ne istediğime cevap veren ikinci grup.

  6. weedian wizard says:

    Conan’ın albüm çıkardığı sene başka doom grubu konuşulması böyle yüksek puanlar verilmesi falan garip tabi. Ki Conan’ın bu sene çıkardığı albüm tokatlar bu albümü. Bu albüm de fena değil ama hakkı 7-7,5 bence.

    şeyh hulud

    @weedian wizard, Conan’ın yeni albümü yine hayvanlık gerçekten, gerçi bu iki albümü pek karşılaştırmıyorum ben, ikisinin yeri ayrı benim için.

    weedian wizard

    @şeyh hulud, Bu sene Sleep’in altında izledim kendilerini Londra’da. Basçılarıyla yan yana işeyip baya da muhabbet ettik hatta sonrasında ahahaha ve ciddi anlamda iyi çaldılar. Throne of Fire girdiler zaten baştan yok ettiler. Ama Revengeance’a rakip olabilecek bir albüm olarak görmüyorum bu albümü. Zaten 2016′da 5-6 yeni albüm anca dinlemişimdir, şu müziğin bile “efendileşmesi” hoşuma gitmiyor hiç.

  7. Rashid says:

    Şu son zamanlarda yaygınlaşan dinamik doom metal albümlerine bayılıyorum. Pallbearer bunun öncülerinden oldu benim için ama Khemmis çıtayı bir tık daha yükseltti. Albüm ne zaman bitti haberim bile olmadı. Tamam insanı duvardan-duvara çarpan doom metal albümleri de candır ama özlemişim böyle kolay dinlenilebilen doom metal albümü dinlemeyi.

  8. P L A G U E says:

    Candlelight oyle fena eziyor ki otobanda uzerinden defalarca araba gecmis kopek lesine dondum aq…inanılmaz…

  9. P L A G U E says:

    Fazla kusursuz albüm ya. Hakkaten bokunu çıkarmışlar.

  10. P L A G U E says:

    Şu an çok alakasız bir şey dinliyorum(vital remains) ama aklıma geldi, bu albümün kıymeti bilinmedi lan. Buna sevinip egomu tatmin ediyorum…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.