# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEVIN TOWNSEND PROJECT – Transcendence
| 19.09.2016

Işığını sun.

STRAPPING YOUNG LAD’i kendi evi olan Vancouver’daki veda konserinde izlemiş ve Devin Townsend’in dününü de bugününü de iyi bilen biri olarak, Townsend’in uyuşturucuyu bırakma sonrası giriştiği aşırı aktif ve üretken durumdan bir hayli hoşnutum. Her ne kadar SYL’nin mükemmelliği her zaman için “keşke bitmeseydi” dedirtse de, ona o müziği yaptıran şeylerden kurtulması elbette ki bir zorunluluktu. SYL eşsizdi, mükemmeldi, lâkin Devin’in de söylediği gibi ona zarar veriyordu.

Çok genç yaştan beri içinde olduğu metal dünyasına çok sayıda albüm kazandıran Townsend, DEVIN TOWNSEND, THE DEVIN TOWNSEND BAND ve DEVIN TOWNSEND PROJECT adlarıyla çıkardığı ürünlerinin sonuncusunu çok kısa bir süre önce, “Transcendence” adıyla bizlere sundu.

Townsend’in dediğine göre, “Ki” ile başlayan ve her biri farklı dünyaların insanı olan albümlerin ardından çıkan ve daha bir toparlayıcı rolü üstlenen “Transcendence”, DEVIN TOWNSEND PROJECT’in son albümü olacakmış. Bundan sonra kendi adıyla devam etmesi olası olan Devin Townsend; bence bu projenin kapanışını çok çok iyi bir şekilde yapıyor.

Toparlayıcılık dedik; Devin de bunu kafasından geçirmiş olacak ki albümü 1998′deki solo albümü “Infinity”den Truth’un yeni bir sürümüyle açıyor. Son derece pozitif yapıdaki albüm böylece yüzümüze yayılacak tebessümleri, gözümüzü kamaştıran parlak ışıkları da başlatmış oluyor.

Öncelikle söylememiz gereken, “Transcendence” DEVIN TOWNSEND PROJECT’in bugüne kadarki en temiz sound’lu albümü. PERIPHERY’den Nolly’nin mükemmel bir iş çıkardığı prodüksiyon, böylesi aydınlık bir müziğin hakkını tüm gücüyle veriyor.

Townsend’in en akılda kalıcı vokal melodilerinden birçoğunu içeren albüm; bu açıdan da hem yeterince sofistike hem de son derece kolay ısınılır ve eşlik edilebilir olmayı başarıyor. Her bir şarkının farklı açılardan ışıldadığı albümde Higher gibi bir dev, Offer Your Light gibi enfes bir pozitivizm bombası ve şahsen tapım tapım taptığım ve Devin’in canlı yayında kurgulayıp kaydettiği enfes şarkı Stars gibi doyumsuzluklar var.

Büyük ölçüde vokal gücüne dayanan albümde grubun geri kalanı da çok iyi bir iş ortaya koyuyor. Özellikle stüdyo videolarından görüldüğü üzere, buldukları ve “patrona” sundukları fikirlerin Townsend tarafından değerlendirilmesi ve bunların albümde de duyuluyor olması yüzlerde tebessüm yaratıyor.

Genel anlamda bakınca Townsend’in önceki işlerinden en çok “Epicloud”a benzetebileceğimiz ancak yer yer “Synchestra”la da, “Addicted“la da benzer ögeler taşıyan “Transcendence”; son derece zengin, ilk başta dikkat çekmeyen özelliklerinin bile sonradan parladığı ve ayrıntıların büyük resme çok fazla şey kattığı, tecrübe kokan, sadece bilenin yapabileceği bir albüm.

Bu albüm gerçekten de DEVIN TOWNSEND PROJECT’in son albümü mü bilmem ama eğer öyleyse, her biri birbiriden farklı deneylerin yapıldığı bu yolculuğa çok yükseklerde bir kapanış yaptığı kesin. Progresif metal adına yılın en iyilerinden olduğuna inandığım “Transcendence”, Townsend’in hem iç içe geçen hem de birbirlerinden çok bağımsız olan müzikal yolculuklarının en etkileyicilerinden biri.

Hayatımda Devin Townsend diye bir kavram olduğu için mutluyum. Epey mutluyum.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.26/10, Toplam oy: 31)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
HevyDevy Records
Kadro
Devin Townsend: Vokal, gitar, bas, klavye, programlama
Brian Waddell: Bas
Ryan van Poederooyen: Davul
Dave Young: Klavye, gitar
Mike St. Jean: Klavye

Konuk:
Anneke van Giersbergen: Vokal
Ché Aimee Dorval: Vokal
Katrina Natale: Vokal
Şarkılar
1. Truth
2. Stormbending
3. Failure
4. Secret Sciences
5. Higher
6. Stars
7. Transcendence
8. Offer Your Light
9. From the Heart
10. Transdermal Celebration (WEEN cover'ı)
  Yorum alanı

“DEVIN TOWNSEND PROJECT – Transcendence” yazısına 2 yorum var

  1. Otenazi says:

    Anneke’li “Offer your light” ın yağ gibi akıp giden, hem tatlı hem gaz havası ve hastası olduğum “failure” daki dinginlik illüzyonlu rahatsız riffler başta olmak üzere bir şaheser bu albüm. Zevk garantili, baş ucu albümü. Hastasıyız.

  2. monke says:

    Deconstruction albümünün kritiği gelecek mi bir gün?

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.