# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LES DISCRETS – Virée Nocturne EP
| 12.08.2016

Sound yeni, karanlık baki.

Fransa’nın duygularla dolu oluşumu LES DISCRETS’in bugün piyasaya çıkan yeni EP’si “Virée Nocturne” ile birlikteyiz bugün. Dün öğlen saatlerinde elime ulaşan promoyu göğsümde yumuşatıp gelişine doksana takmak istediğimden, grubun 2017 başında çıkacak yeni albümü “Prédateurs”ün bir tadımlığı hüviyetindeki bu EP’yi hiç bekletmeden yazayım dedim.

LES DISCRETS’i bilenler, grubun “Septembre Et Ses Dernières Pensées” ve “Ariettes Oubliées…”te sunduğu olgun ve altı dolu kimliğin pek az grup tarafından yansıtılabildiğinin de farkındadırlar. ALCEST ve AMESOEURS ile birlikte Fransa’nın yürek burkan üçlüsünü oluşturan LES DISCRETS, son çıkan ürünü “Live at Roadburn”de de olağanüstü bir performansa imza atmış ve böylesi yoğun bir müziğin canlı ortamda en kusursuz şekilde nasıl yansıtılabileceğini göstermişti.

“Virée Nocturne” (Gece Yolculuğu), LES DISCRETS’in “Prédateurs”e sapacağı yolun bir göstergesi, hatta müzikal karakter değişimi ve denemelere bakılacak olursa, göstergeden ziyade bir uyarısı. Bunu dememin sebebi LES DISCRETS’in artık raï müziği yapmaya başlaması falan değil elbet. Ancak ilk iki albümde yansıtılan distortion’lı shoegaze/blackgaze ortamlarının biraz/yer yer baya büküldüğünü ve yerini Portishead’vari bir trip hop’a bıraktığını söylemek mümkün.

Normalde yapmam ama, EP olduğu için ve her şarkı başka bir görev gördüğü için şarkılardan kısaca bahsedeceğim. EP’ye adını veren mükemmel şarkı bu konuda net bir işaretken, ikinci şarkı Capricorni. Virginis. Corvi. ise elektronik unsurlardan ziyade grubun önceki işlerine göz kırpan, ama yine de blackgaze’le falan hiç alakası olmayan, son derece duru bir çalışma. Dreampop’umsu vokaller, aşırı ferah, geniş mi geniş bir altyapı ve üzerinde deneysel tatlarla, etkin vurmalılarla dolu bir şarkı. Le Reproche da “Predateurs”de yer alacak diğer bir şarkı ve EP’de demo hâliyle kendine yer buluyor. Genel his olarak Virée Nocturne’e yakın durması, “Prédateurs”ün barındıracağı sound ve karaktere dair ipuçları veriyor. En sonda ise EP’ye adını veren şarkının ABD’li deneysel hip hop grubu Dälek imzalı bir remiksi bulunuyor.

Grubun önceki işlerini çok seven ve bahsettiğim Fransız yürek burkma üçlüsü içinde gören biri olarak, her ne kadar sound’larında bir değişiklik yapmamış olsalardı da kabul edecek olsam da, Virée Nocturne adlı şarkının koyduğu net karakter ve grup adına yenilikçi adım doğrultusunda, LES DISCRETS’in yeni albümde güzel bir şeylerle geleceğinden şüphem yok. İlk iki albüm gibi bir şeyler bekleyen ve o şekilde olmadığı takdirde mutsuz olacaklara iyi haberlerim yok, zira belli ki grup -gaze olayını daha elektronik katkılı bir yapıya taşıyacak, ancak bu durum ortaya konan şeyin karanlığı, yoğunluğu, etkisi ve derinliği adına hiç de geriye atılmış bir adım değil.

Dediğim gibi Portishead’vari trippy tatları veya Akira Yamaoka’nın Silent Hill’de yaptığı türde şeyleri seviyorsanız, bu -şimdilik- kısmen yeni LES DISCRETS’i de çok sevebilirsiniz.

“Prédetaurs” geldiğinde yine aynı şeyleri söyleyecek miyiz, bunu da zaman gösterecek. AMESOEURS artık yok, ancak elimizde Neige’in böğürdüğü yeni bir ALCEST şarkısı varken, LES DISCRETS’in de öyle ya da böyle çok iyi bir iş çıkaracağından şüphem yok.

Albümün okur notu: 12345678910 (7.59/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Prophecy Records
Kadro
Fursy Teyssier: Vokal, gitar, bas, klavye
Audrey Hadorn: Konuşmalı vokaller
Şarkılar
1. Virée Nocturne
2. Capricorni. Virginis. Corvi
3. Le Reproche (demo)
4. Virée Noturne (Dälek remix)
  Yorum alanı

“LES DISCRETS – Virée Nocturne EP” yazısına 5 yorum var

  1. Nox says:

    Biz nasıl dinleyeceğiz malum paypal çekildi bandcamp bize kapandı. nereye sıçacak bu millet?

    Belus

    @Nox, Spotify.

  2. daud says:

    Silent Hill tespitine katılmamak elde değil, EP ile aynı adlı parçayı ilk Silent Hill soundtack’ine koysan kesinlikle sırıtmaz. Portishead’e ek olarak Röyksopp’u da andırıyor ki bence gayet iyi bir şey özellikle Senior Living ile peş peşe dinleyince muhteşem oluyor.

  3. burak says:

    yazım dili çok iyi değil. öncelikle bunu belirteyim. konuya gelecek olursak, fursy daha önce bir röportajında agalloch, ulver, anathema gibi doom gruplardan esinlenmeye devam edeceğini belirtmişti. bu da les discret’nin ilerleyeceği çizgi adına bir ipucu. ep albümler her zaman deneysel çalışmalar olmuştur. virée nocturne synth öğelerin de kullanıldığı, downtempo’ya göz kırpan deneysel bir çalışma. ben gerçekten çok beğendim fakat eskiyle kıyaslayacak olursak hayal kırıklığı. bence fursy dinleyicilerinin tepkilerine göre bir şey koyacak ortaya. bekleyip göreceğiz.

  4. Rashid says:

    EP tam olarak albümün nasıl olacağının bir göstergesiydi ve bence öyle de oldu. Müzikal anlamda değişime uğrasalar da Les Discrets yine en iyi bildiği şeyi, kritikte de söylenen yürek burkan hüznü bu albümde de vermeyi başarmış bence. Albümün kritiğini de heyecanla bekliyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.