# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ALICE IN CHAINS – Dirt
| 01.05.2016

Seattle.

Ashes of the Wake

Grunge sevmeyenlerin bile sevdiği bir grup Alice in Chains. Metal dinleyicilerinin diğer grunge gruplarına nazaran Alice in Chains’i çok sevmesinin en büyük sebebi, grubun büyük oranda heavy metal etkili bir müzik yapması.

1987 yılında Jerry Cantrell tarafından kurulan grup, “Alice N’ Chains” ismini alarak glam metal yapmaya başladı. Glam metal yaptığı dönemlerde çok popüler olmayan grup, imajlarını ve tarzlarını değiştirdi. Nirvana’nın “Bleach” albümüyle yavaş yavaş parlamaya başlayan, Seattle’la özdeşleşen grunge türünü yapmaya başladılar. Yeni ismi “Alice in Chains” olan grup “Facelift” albümünü çıkarır. Grup bu albümle ABD’de 2 milyon kopya satar. İlk albümü “Facelift” ile harika bir başlangıç yapan grup, bu albümden sonra “Sap” isimli bir EP çıkardı. Takvimler 29 Eylül 1992′yi gösterdiğindeyse başyapıt olan ve çoğu kişiye göre en iyi Alice in Chains albümü olan “Dirt” çıktı. “Facelift”ten daha karanlık ve daha sert bir albüm olan “Dirt” dünya çapında 5 milyon kopya sattı. Grubun en popüler beş şarkısından dördü bu albümde yer alıyor ve albümdeki şarkıların konuları da aşk, savaş, uyuşturucu sorunları ve ölümle ilgili.

Albüm Them Bones gibi hayvani bir parçayla açılıyor. Kısa bir parça olmasına rağmen etkisi büyük olan ve insanı bağımlısı yapan Them Bones, grubun en popüler ve aynı zamanda en sert şarkılarından biri. Albüm Dam That River gibi bir başka harika parçayla devam ediyor ve bu şarkıdan sonra karanlık bir parça olan Rain When I Die karşımıza çıkıyor.

Albümü her dinlediğimde Layne Staley’e olan hayranlığım artıyor. Bence kendisi gelmiş geçmiş en iyi vokalistlerden biri. Şarkıları hissederek söylemesi, sesindeki acı çeker hâli insanı kendisine hayran bırakıyor. Tabii Layne’i övdük ama Jerry Cantrell’i de unutmamak lâzım. Grubun beyni olan ve şarkıların sözlerini yazan Jerry Cantrell gerçekten harika bir gitarist ve söz yazarı. Bununla da kalmayıp taş gibi söylüyor, Layne’e şarkılarda eşlik ediyor. “Dirt”; Layne Staley gibi uyuşturucu yüzünden aramızdan ayrılan Mike Starr’ın ise bulunduğu son albüm.

Albümdeki şarkıları yorumlamaya devam edersek, ‘Down In A Hole bir Nutshell olmasa da harika bir balad. Ardından gelen Sickman’in ise grubun en hakkı verilmeyen şarkıları arasında yer aldığını düşünüyorum. Her ne kadar albümün en popüler şarkıları Them Bones, Would ve Rooster olsa da, Sickman’in bu şarkılardan hiçbir eksiği yok. Rooster grubun en popüler iki şarkısından biri olsa da, bence Alice in Chains’in çok daha iyi şarkıları var. Junkhead ve Dirt ise albümün karanlık havasını yansıtan şarkılar. Bu ikisinin ardından gelen God Smack de gerçekten çok iyi bir şarkı. Iron Gland de Tom Araya’nın sesini duyuyoruz, Angry Chair ise en sevdiğim Alice in Chains şarkısı.

Albümün son şarkısı olan Would? ise çoğumuzun ilk dinlediği Alice in Chains şarkılarından biri.

Alice in Chains’in Layne yaşarken yayınladığı son iki stüdyo albümünden biri olan “Dirt” gerçekten de muazzam bir albüm. Grunge sevmiyorsanız, daha önce hiç Alice in Chains dinlemediyseniz, bu albümle dinlemeye başlayabilirsiniz.

Huzur içinde yat Layne.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.40/10, Toplam oy: 92)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1992
Şirket
Columbia
Kadro
Layne Staley: Vokal, gitar, sözler
Jerry Cantrell: Gitar, vokal, sözler
Mike Starr: Bas
Sean Kinney: Davul
Şarkılar
1. Them Bones
2. Dam That River
3. Rain When I Die
4. Sickman
5. Rooster
6. Junkhead
7. Dirt
8. God Smack
9. Iron Gland
10. Hate to Feel
11. Angry Chair
12. Down in a Hole
13. Would?
  Yorum alanı

“ALICE IN CHAINS – Dirt” yazısına 20 yorum var

  1. Umut says:

    1 puanı neden kırdığınızı sorabilir miyim?

    Ashes of the Wake

    @Umut, Çünkü Facelift daha iyi. :)

    Umut

    @Ashes of the Wake, Bu albümdeki tüm şarkılar ayrı ayrı birer şaheser.En sevdiğim albümler listesinde kafan ilk 5 e girer

  2. ShadowMan says:

    kollarımı dikeylemesine jiletleyesim var.

  3. Cattle Bilmemne says:

    Alice In Chains’i son dönem albümleriyle tanıdım. Yinede Dirt en sevdiğim 3-5 grunge albümünden biridir sanırım. Bir Pearl Jam’in Ten’i, birde bunun yeri bambaşka bende. Yazarın emeğine sağlık.

  4. ÖNCÜL says:

    Sitede Nirvana kritiği yok bu arada. Sanki Nevermind vardı ama emin de değilim. Nirvana fanı da değilim gerçi, ama buna takıldım.

    Ashes of the Wake

    @ÖNCÜL, Yazmayı düşünüyordum ama vazgeçtim. İlk kritiğimin Dirt olmasını istedim. Nevermind harika bir albüm.

  5. Deathamphetamine says:

    Şaka gibi kritik ya :D

    Ashes of the Wake

    @Deathamphetamine, samimi yorumun için teşekkür ederim.

  6. deadhouse says:

    Bu albüm sayısı azımsanmayacak kadar çok kişinin hayatında önemli bir yer edinmiş, kült bir albüm. Bu kadar yüzeysel, üstünkörü incelenmesi talihsiz olmuş.

  7. brutalyapankari says:

    OKUMAYA GEREK YOK 10 10 10

  8. zombikids says:

    hayvani bir parçayla: check
    grunge: check
    intihar: check

  9. crowkiller says:

    Baya iyi bi kritik olmuş eline sağlık

    hayatım boyunca en fazla dinlediğim albümlerden biridir, özellikle de alkolle iyi gidiyor

    bu arada ”Them Bones” GTA San Andreas’ta çalışyordu ordan keşfetmiştim

  10. Çağrı says:

    grubu ilk dinlediğimde zaten hayran kalmıştım. bütün şarkıları bende var. (layne’ nin olduğu dönem.) tek bir kötü şarkıları olduğunu düşünmüyorum. bütün şarkılarını karışık sırala hepsini sıkılmadan dinlerim. gerçekten de bu adamların tek bir kötü şarkısı yok ya…

  11. Son günlerde yine sardım şu albüme. Bırakmıyor peşimi.

  12. Salata says:

    Aaahhh!!
    Dıdı dıdıdıdı dıdı
    AAaahh!!
    Dıdı dıdıdı dıdıdı
    Aaaaaaaaahhh!!

  13. gXnn says:

    Oha bu albume 9 verilmiş. :(((( rock , metal ders diye okutulsa müftedata girecek 10 albumden biri bu albumdur yahu. Nasıl yaptınız bunu?!

  14. Fingolfin says:

    Lise hayatımın özeti efsane albüm.
    Bunu seven aynı gün çıkmış olan bunu da sevdi:
    https://open.spotify.com/album/7k1YOwYf369EX0aHeXApWp?si=PGv7UO-FTaGeyzctmvxNAQ

  15. Opethsevenbiri says:

    Bu albüm hayatımda dinlediğim en ”gerçek” şey.

  16. A.Karayazi says:

    Şu an 1 şişe viski eşliğinde ağzıma yüzüme dışkısını yapan zamansız başyapıt.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.