# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
WHILE SHE SLEEPS – Brainwashed
| 06.03.2016

Instagram Özel İncelemesi 4.

Bir süredir Instagram hesabımızdan gerçekleştirdiğimiz istek kritiklere devam ediyoruz. Dün Instagram hesabımızdan sorduğumuz “Yarın sitede hangi albümün kritiği olsun?” sorumuza verilen cevaplar arasından 3 kez istenen ilk albüm olan “Brainwashed”tan merhaba.

2010′da çıkan mini albümü “The North Stands for Nothing” ile adını duyuran, 2012′deki “This is the Six” ile gayet hatırı sayılır bir çıkış yapan, İngiliz rock/metal medyasının desteğini alan ve geçen yılki “Brainwashed”la da bu çıkışının tesadüf olmadığını kanıtlayan WHILE SHE SLEEPS’le birlikteyiz bugün.

Metalcore’un içinde bulunduğu kısır döngü en çok yaratıcı fikirleri olan gruplara yarıyor. Özellikle son on küsür yıldır birbirinin aynısı işler yapan ve türü el birliğiyle tüketen karbon kopya gruplar arasından çıkan zeki gruplar; metalcore adına gurur duyulacak işler yapmalarının yanı sıra, doğru stratejiler ve destekler sayesinde adlarını geniş kitlelere duyurabiliyorlar.

WHILE SHE SLEEPS bu gruplardan biri. Metalcore’un kalıplaşmış normlarını kendilerine bir kural kitabı olarak almamış, bu sayede de türü son derece özgür biçimde icra eden b,r grup olarak öne çıkıyorlar. Bir dünya devine dönüşen BRING ME THE HORIZON’la aynı şehirden, Sheffield’dan çıkan bu adamların şu anda dünya üzerinde metalcore’u en iyi yapan gruplardan biri olduğunu görmek için müzik alimi olmak gerekmiyor. WHILE SHE SLEEPS, türü çok zengin bir bakış açısıyla ele alıyor ve çok farklı dinamikleri de müziklerine katarak ortaya her açıdan altı çok dolu bir iş çıkarıyor.

Aslında grubu sadece metalcore olarak özetlemek de tam manasıyla yetmiyor gibi gözüküyor. WHILE SHE SLEEPS, hardcore punk özellikleri de sergileyen ve zaman zaman metalcore’un cilalı tarafından uzaklaşıp daha çiğ sularda da yüzen bir tavra sahip. Bunun dışında; gang vokaller, seyirci coşturmalık korolar, Four Walls’daki gibi gebertmeler ve No Sides, No Enemies gibi melodik ve damar tatlar da grubun müziğini süsleyen unsurlar.

“Brainwashed”, baştan sona ne yaptığını ve ne yapmaması gerektiğini bilen bir grup tarafından yazıldığını belli eden bir albüm. Ne yaptığını bilme kısmı, şu ana kadar anlattığım her şeyi kapsıyor ve WHILE SHE SLEEPS’i iyi bir grup yapıyor.

WHILE SHE SLEEPS’i iyi bir grup olmanın ötesine geçiren ve türdaşlarından ayrılmasını, pek çoğunun önüne geçmesini sağlayan şey ise, grubun yapmaktan kaçındıkları. WHILE SHE SLEEPS müziğinin altını öyle bir dolduruyor ki, “metalcore… meh…” diyen insanlar bile grubun “en azından” kafa yorduğunu, yetenekli olduğunu ve sahnede nasıl bir enerjisi olabileceğini kafasında canlandırabiliyor.

“We are the underground!” diye başlayan New World Torment ile bizi nasıl bir şeyin beklediğini saniyeler içinde anlıyoruz. Albüm öncesi boğazındaki polip yüzünden ameliyat olmak zorunda kalan vokalist Loz Taylor, albüm boyunca çeşitli sertliklerde bir vokalle albümü alıp götürüyor. Grup groove yaratmayı, dinleyiciyi harekete geçirmeyi gerçekten iyi biliyor. Pek çok şarkıda, grubun sıkı hayranlarının konserlerde nasıl dağıldığını, sözlere eşlik ederek kendilerini kaybetiklerini hissedebiliyor, grupla ilk kez bir konserde tanışsanız kendinizin de baya bir etkileneceğinizi sezebiliyorsunuz.

Grubun gaz vermeyi ve groove’u iyi bilmesinin yanında, bu durumu yaratan diğer etmenler de, gitar tonlarının dayakçı tavrı ve davulların çok iyi yazılmış oluşu. Bu durum özellikle Brainwashed gibi değişken yapılı şarkılarda daha bir öne çıkıyor. Misal, mevzubahis şarkının 1:13′deki etkin gitar ve minimal davul kullanımının konser alanındaki mosh pit’i nasıl kudurttuğunu, ardından gelen ” This is a death race, just another world trait of a broken system”ın herkes tarafından nasıl patlaya patlaya söylendiğini kafanızda canlandırmak cidden işten değil.

Son sözlere gelirken, “Brainwashed”un hoyratlık/duygusallık dengesi gerçekten de nefis ayarlanmış. Kimi dinleyicilerin “This is the Six”in bıçkınlığını daha çok sevdiğini tahmin ediyorum, ancak “Brainwashed” da net bir olgunlaşma ve büyümeye hazırlık emaresi olarak önümüzde duruyor. WHILE SHE SLEEPS, tür adına sınırlı sayıda iyi grubun ve albümün çıktığı bir ortamda, dünyanın en iyi metalcore grubu olarak görülmesi abartı sayılmayacak düzeyde iyi bir iş yapıyor. Şahsen ben en iyilerden biri olduğuna inanıyorum ve sadece bir metalcore grubu olarak düşünülerek dinlenmemesi gerektiğini de düşünüyorum.

Her ne kadar bu kritiği yazmakta biraz geciktiysek de, WHILE SHE SLEEPS’in bizi daha çok şaşırtacağı kesin, o yüzden kaybedilmiş bir şey yok. Ayık olun, WHILE SHE SLEEPS’in metalcore devrimini yakalamakta geç kalmayın.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.32/10, Toplam oy: 41)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Search and Destroy Records
Kadro
Loz Taylor: Vokal
Sean Long: Lead gitar, piyano, geri vokal
Mat Welsh: Ritim gitar, vokal
Aaran McKenzie: Bas, geri vokal
Adam Savage: Davul
Şarkılar
1. The Divide
2. New World Torture
3. Brainwashed
4. Our Legacy
5. Four Walls
6. Torment
7. Kangaeuzu Ni
8. Life in Tension
9. Trophies of Violence
10. No Sides, No Enemies
11. Method in Madness
12. Modern Minds
  Yorum alanı

“WHILE SHE SLEEPS – Brainwashed” yazısına 3 yorum var

  1. ÖNCÜL says:

    Bir arkadaşımın önerisiyle dinleyip beğenmiştim. Daha fazla dinlenmeyi hakediyor sanırım.

  2. den4x says:

    Efso albüm. İki albümde dinlenildiğinde kendini belli eden bi sounda ulaşmak büyük iş bence. Bring me the horizondan sonra bu kadar kendini evlat gibi sevdiren ikinci grup benim için. Hatta BMTHden öne bile geçti,bağırın ulan while she sleeps is the new king diye.
    Sheffieldın suyundan mıdır nedir akılda kalıcı nakaratlar vurucu sözler yazmayı aşırı iyi beceriyorlar. Müzik insanları hangi mekanizmaya göre etkiliyor,neden etkiliyor, hangi tür müzik ne kadar etkiliyo bilmiyorum da grubu her dinlediğimde tüylerimi diken diken ediyor. Ne kadar piyasalaşsa da yumuşasa da(kızım sana söylüyorum gelinlerim anlasınlar) o hissi buluyorum bazı gruplarda, while she sleeps ise bunu yardıra yardıra yapıyor nazar değmesin.
    Albüm this is the six’den daha iyi bence her anlamda,puanım 9 kanka.
    p.s : brainwashed’ın son 35 saniyesi.

  3. Ashes of the Wake says:

    Metalcore sevmem ama While She Sleeps gerçekten çok kaliteli bir grup. Albüm ise harika. Deluxe Edition versiyonunda ki Your Evolution’ın hastasıyım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.