# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
EPICA
06.12.2015

“Türkiye seyircisinin harika olacağından emin olduğum için beklentilerim yüksek.”

Yeni bir röportajdan daha merhaba. Bu hafta, 18-19-20 Aralık tarihlerinde 3 konser için ülkemize gelecek olan Hollandalı senfonik metal grubu EPICA’yı konuk ediyoruz. Sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara’da sevenleriyle buluşacak olan EPICA’nın bu 3 konserdeki konuk ön grubu ise, folk metalin en önemli isimlerinden FINNTROLL. Vera Müzik, Go Promotions ortak organizasyonuyla gerçekleşecek turne öncesi, EPICA’nın kurucularından gitarist Mark Jansen’le konuştuk.

Selam Mark. Umarım her şey yolundadır. Yeni albüm için 25 şarkı yazdığınızı açıkladınız. Bir önceki “The Quantum Enigma” ile kıyaslarsan yeni şarkılar için neler söylersin?

Selamlar. Evet, bir önceki albüm “The Quantum Enigma” büyük bir deneydi. Tipik EPICA karakteri içerisinde yeni bir sound denedik ve planımız işe yaradı. Ortaya çıkan şeyden çok memnunuz. Yeni albümde de bu yoldan devam etmek istiyoruz. Her yeni albümde yeni şeyler öğreniyoruz ve müziğimizi ve sound’umuzu geliştirmek için çalışıyoruz. Yine de ” The Quantum Enigma” ile yeni albüm arasındaki fark, “The Quantum Enigma” ile “Requiem for the Indifferent” arasındaki fark kadar büyük olmayacak. Albümlerden önceki ön hazırlık sürecimizin de çok daha güçlendiğini söyleyebilirim. Şarkıları kaydetmeden önce tüm detaylar üzerinde çok ayrıntılı şekilde çalışmayı tercih ediyoruz.

Şarkıları yazdıktan sonra bir yapımcıyla çalışıyor ve hangi şarkılaın albüme gireceğine birlikte karar veriyorsunuz. Büyük düşünen bir grup için bu gerekli mi sence?

Ona fikirlerini soruyoruz ve bu fikirler bizim için çok önemli, ancak final kararı o tek başına vermiyor. Hep birlikte oturup albümün son hâline karar veriyoruz. Şimdiden, eldeki 25 şarkıyı değerlendirip albüme girecekleri belirlemeye başladık bile. Sonuçta 25′ini birden kullanamayız ve bir karar vermemiz gerekiyor.

Peki yazım süreciniz nasıl ilerliyor? Önce gitarları mı, yoksa senfonik kısımları mı besteliyorsunuz?

Kendi stüdyomuzda yazmaya başlıyoruz. Herkes kendi başına bir şeyler yazıyor. Elde yeterince şarkı olunca, herkes diğerlerinin yazdıklarını elden geçirmeye başlıyor. Ben genelde gitarlar veya orkestrasyonla başlıyorum, üstüne davul ve bası ekleyip devam ediyorum. Bunlar bitince vokal melodileri üzerinde çalışmaya başlıyoruz ve bu da bitince sözleri yazıyoruz.

EPICA’yı kurarken en büyük ilham kaynaklarınız kimlerdi?

Kendi adıma konuşursam, en büyük ilham kaynaklarım GOREFEST, IRON MAIDEN, SEPULTURA, DEATH, THE GATHERING, ORPHANAGE, AYREON ve daha pek çok gruptu. Film müzikleri ve klasik müzik de çok dinlediğim ve ilham aldığım şeylerdir. EPICA’da tüm bu türleri bir arada kullanma imkânı bulabiliyoruz.

Kadın vokalli senfonik grupların çoğu birbirine benzeme sorunu yaşıyor. Sizce sizi ayıran neydi? EPICA neyi doğru yaptı?

Davulcumuz ve gitaristimiz ayrıldığında, yerlerine bu tarza alışık müzisyenler almadık. Herkesin yapacağı şeyi yapmaktansa, bir death metal grubu olan GOD DETHRONED’da çalan davulcu Arien ve gitarist Isaac’i aldık. İkisi de müziğimize yeni yaklaşımlar getirdiler. Bizi başarılı yapan diğer bir etken, hep kendi zevkimizin peşinden gitmiş ve başka grupların ne yaptığına hiç bakmamış oluşumuz. Kendi yolumuzu çizdik ve o sırada revaçta olan şeylere bakmadık. Bence her şeyden önemlisi gerçekten yapmak istediğin müziği yapmak ve ortaya kaliteli bir şeyler çıkması. Bu şekilde kendimize ait özgün tınımızı yaratmayı başardık.

Bugünlerde en çok sevdiğin metal albümleri neler?

Yani IRON MAIDEN albümü “The Book of Souls“un beni epey şaşırttığını söylemeliyim. Eski MAIDEN’ı anımsatan bir enerjisi var. Aradaki birkaç ortalama albümün ardından, bence baya iyi bir iş ortaya koydular. IRON MAIDEN hâlâ en sevdiğim gruplardan biri.

18-19-20 Aralık tarihlerinde Türkiye’de 3 konser vereceksiniz. Beklentileriniz neler ve setlist konusunda sürprizleriniz olacak mı?

Setlist’i henüz belirlemedik. Türkiye seyircisinin harika olacağından emin olduğum için beklentilerim yüksek. Ne çalacağımıza karar vermemiz lazım, ama tüm albümlerimizden bir şeyler çalacağımızı söyleyebilirim.

Bu konserlerde size FINNTROLL eşlik edecek. FINNTROLL’ü tanıyor musunuz, müziklerine aşina mısınız?

Gitar teknisyenimiz onlarla da çalışmıştı ve çok iyi insanlar olduklarını söylemişti. Henüz onlarla tanışmadık, ancak bunu iple çekiyorum. Büyük bir parti verdiğinizde çalabileceğiniz müzikleri var.

Son olarak, Türkiye’de EPICA’yı görmeyi bekleyen hayranlarınıza neler söylemek istersin?

Oradaki çılgın hayranlarımız bize son iki yıldır sürekli yazdılar, bizi oraya çağırdılar ve sonunda geri döndüğümüz için çok mutluyuz!!! :)

Zaman ayırdığın için teşekkürler Mark, yakında görüşürüz.

Ben teşekkür ederim, görüşmek üzere!

Röportaj
Ahmet Saraçoğlu

etiketler:
  Yorum alanı

“EPICA” yazısına 1 yorum var

  1. frnl says:

    İkinci foto ateş ediyor…

    Onu bunu bırakalım da bu kız ırkçı mı değil mi? Haydi bakalım, tartışalım…

    https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20130422043805AAozLXZ

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.