# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
ARKONA
30.10.2015

Folk metalin Rus temsilcisi ARKONA ile İstanbul konseri öncesi kuliste görüştük.

Bu haftaki röportaj konuğumuz, kurulduğundan beri istikrarlı bir büyüme sergileyen ve folk metalin en ön plandaki gruplarından biri hâline gelen Rus grup ARKONA. Vokalistleri Masha önderliğinde uzun süreli bir Amerika turnesini tamamlayıp Moodlive organizasyonuyla İstanbul’a gelen grupla, garajistanbul’daki konserleri öncesinde kuliste buluştuk ve yarı İngilizce, yarı Rusça hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Röportajın tercümesi konusunda bize yardımcı olan okurumuz Rashid Alesgerov’a da teşekkürlerimizi gönderiyoruz.

Merhaba, hoş geldiniz! Nasılsınız?

Masha ve Lazar: Hoş bulduk, teşekkürler, çok iyiyiz.

ABD turnesi nasıldı? Her şey yolunda gitti mi, eğlenceli miydi?

Masha: Gayet güzeldi. Brezilya’dan yeni döndük ve böylece Güney Amerika turumuzu tamamladık. Bu turdan önceki Amerika turumuz da muhteşem geçmişti. Bu bizim dördüncü ABD turumuz oldu. Her şey insanların güzel desteğiyle çok güzel ve hoş geçti. Biz memnun kaldık.

Çıkalı epey zaman oldu ama yine de sormak istiyorum. “Yav”ı önceki albümlerinizle nasıl karşılaştırırsınız? Sizce önceki albümlerden farkları neler ve ARKONA diskografisinde nerede duruyor?

Masha: “Yav” albümü benim en sevdiğim albümümüz oldu. Müziğini yazdığımda tüm kalbimi ortaya koydum. Bu güne kadar hiçbir albümde kalbimi bu kadar açmamıştım. Çok zor ve ağır bir albüm oldu. Bu albümü herkesin anlayacağını ve hissedeceğini zannetmiyorum. Bence bu albümü benimle aynı frekansta olan insanlar sevecek. Grup arkadaşlarım da diğer albümlerimizden müzikal anlamda farklı olduğunu hissetmiştiler. Müzik anlamında daha zor ve teknik albüm oldu. Şarkılarda progresif ögeler var ve arkadaşlar bu türde hiç çalmadıkları için alışmaları biraz zor oldu. Ama şimdi teknik ve müzik anlamında büyüdük ve bence büyümeye de devam edeceğiz. Şarkı sözleri açısından ise bence bu albüm, benim bugün bu dünyada gördüklerim üzerine dayalı.

ARKONA 13 yıldır aktif ama siz son 2 albümde adınızı geniş kitlelere duyurmayı başardınız. Sizce Rus bir grup olmanın adınızı duyurmanız konusunda olumsuz etkileri oldu mu, bu durum size zaman kaybettirdi mi?

Masha: Kitle konusunda geldiğimizde ise Rus grubu olduğumuzdan ötürü kitlenin geç büyüdüğüne inanmıyorum. Bizim her zaman kitlemiz vardı. Bence insanlar bizi şarkı sözleri değil, genel atmosferimizden ötürü beğeniyorlar. Bizi ve müziğimizin atmosferini hissediyorlar ve bizi sözler olmasa bile anlarlar. Biz Rus grubu olmasaydık bile yine de değişen pek fazla bir şey olmazdı. Kitlemiz ilk albümden itibaren artmaya başlamıştı. Avrupa’ya gittiğimizde artık bizi tanıyorlardı ve o zaman bile kitlemiz yeterince genişti. Elbette zamanla daha da büyüdü. Ancak ben önceki ve şimdiki kitlemiz arasında büyük bir fark görmüyorum. Yani eskiler dinlemeye devam ediyor ve tabii ki, bu kitleye yeni dinleyiciler de katılıyor.

Masha ARKONA’nın çok önemli bir parçası ve metal dünyasında kadınlar her zaman ilgi çekmiştir. Ama siz ilgi çekmek için Masha’yı “kadınsı” bir şekilde kullanmıyorsunuz. Bu konuda ve genel olarak kadınların metal dünyasındaki rolü hakkında neler söylersiniz?

Masha: Ben kadınların metal müzikteki yerinin ne olduğunu bilmiyorum. Çünkü hiçbir zaman metal müzikteki kadınlarla ilgilenmedim. Grupla kimyam iyi ve müziği hissedebiliyorum, şikayet ettiğim bir şey yok.

Lazar: Kadının metaldeki rolü erkeğin rolü ile aynı. Fark yok.

Masha: Elbette

Lazar: Eğer yetenek varsa bir fark yoktur.

Burada büyük bir folk metal kitlesi var. ENSIFERUM burada 3 kez çaldı, KORPIKLAANI 2 kez çaldı, ELUVEITIE çaldı, pek çok folk metal grubunu burada izledik. Sizin bu akşamki konserle ilgili beklentileriniz neler ve bir komşu ülke olan Türkiye’ye gelmekte neden bu kadar geciktiniz?

Masha:Ben burada folk metali seven ve dinleyen kişi sayısının çok olmasına seviniyorum. Burası bizim için yeni bir kitle. Buraya daha önce gelmemiştik. Bugünkü konser bizim için önemli bir tecrübe olacak. Niye geç geldik. Çünkü hiç kimse bizi davet etmemişti, haha. Şimdi davet ettiler ve büyük bir memnuniyetle geldik, şehri çok sevdim. Eski bir tarihi var ve bu benim ilgimi iki katına çıkardı.

Lazar: Türkiye metal sahnesi Avrupa sahnesine nazaran genç. Birçok grup için bu yeni bir keşif gibi. Birçok grup sahnenizi keşfetti. Şimdi bu sahne gelişmekte ve bence biz buraya geç değil, tam zamanında geldik.

Burada sizi seven çok fazla insan var. Son 2 yıl içinde eşimle birlikte Rusya’da 40 gün kaldık. Moskova’da ve St. Petersburg’da yaşadık. Sizi izlemeyi çok istiyorduk ama maalesef olmadı. Rusya’da çalmakla yurt dışında çalmak arasındaki farklar neler?

Lazar: Diğer ülkelerin seyircileri biraz farklıdır. Bunda da zihniyetin, müzik alanında eğitimin önemli bir rolü var. Avrupa’da insanlar erken yaşlarda bu müziğe ilgi duyuyorlar, mesela Latin Amerika’da da öyle. Ama bu genel anlamda bütün konserlerimizde bir fark yaratmıyor. Çin’de, ABD’de, Latin Amerika’da insanlar çok pozitif ve içtenler. Bizim bütün konserlerimizde sıcak bir hava var.

ARKONA şu anda Rusya’nın en büyük birkaç grubundan biri. Ülkenizdeki metal ortamı hakkında ne düşünüyorsunuz? Gruplar birbirlerini destekliyorlar mı? Metal dinleyicileri grupları yeterince destekliyorlar mı?

Lazar: Arkona yurt dışında popüler bir metal grubu olabilir ama Rusya’da meşhur değil. Mesela biz Güney Amerika’da uçak ile seyahat ederken bizi havalimanında tanıyorlar ve telefonlarında bizim şarkılarımız çalıyor. Ama Rusya’da öyle değil. Bu garip bir durum, çünkü biz Rusça şarkı söylüyoruz. Ama netice olarak metal Rusya’da pek meşhur değil.

Masha: Evet, Rus insanı geleneksel Rus rock müziğini seviyor. Vokal sahnesini seviyor. Metal konserlere pek fazla kişi gitmiyor, zihniyet nedeniyle.

Lazar: Rus insanı yurt dışındakı grupları seviyor ve kendi gruplarına pek inanmıyorlar. Onlarda Batı müziği hayranlığı var ve bizim Rusya’da ün kazanma sürecimiz yavaş ilerliyor. Birçok kişi ilk bakıştan negatif bir düşünceyle yaklaşıyor.

Masha: Evet, onlar sanıyor ki, eğer bir grup Rus grubuysa muhtemelen bu grup bok gibidir. Ama yabancı grupsan bal gibi grupsundur, zihniyet işte bu durumda. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Rusya’da kendi janrımızda yani folk metal türünde en meşhur grup biziz. Ama bunu genel metal grupları babında söyleyemem.

Lazar: Meşhur gruplar var. Mesela Aria (Ария), Epidemiya (Эпидемия) çok meşhurlar Rusya’da.

Son olarak bu akşam sizi izlemeye gelen sevenlerinize neler söylemek istersiniz? Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz ve iyi şanslar diliyoruz.

Masha: Biz birbirimize destek olmalıyız. Bugünkü konserin hem biz hem de bizi dinlemeye gelenler için güzel geçeceğini düşünüyorum. Umarım her konserimizde olduğu gibi, kitle ile enerjimiz birbirine uyum sağlar. Çünkü, bu hem bizim için hem de kitle için çok önemli. Umut ediyorum ki, birgün gelecek ve hepimiz birbirimizi anlayacağız.

Röportaj:
Güzide Arslaner
Ahmet Saraçoğlu

Tercüme:
Rashid Alesgerov

etiketler:
  Yorum alanı

“ARKONA” yazısına 3 yorum var

  1. OnurOnur says:

    Masha: Evet, onlar sanıyor ki, eğer bir grup Rus grubuysa muhtemelen bu grup bok gibidir. Ama yabancı grupsan bal gibi grupsundur, zihniyet işte bu durumda.

    Ahahahah RUSLUK… Kutsal topraklarda meşhur olmaması gerçekten ilginç bir durum.

    Rashid’e teşekkürler.

  2. Röportajın şu kısmını yüzümde “vay amk” ifadesiyle okudum. Ufak oynamalarla bunun nedenini açıklayalım:

    A: Evet, TÜRK insanı ağlak TÜRKÇE rock müziğini seviyor. Vokal sahnesini seviyor. Metal konserlere pek fazla kişi gitmiyor, zihniyet nedeniyle.

    B: TÜRK insanı yurt dışındakı grupları seviyor ve kendi gruplarına pek inanmıyorlar. Onlarda Batı müziği hayranlığı var ve bizim TÜRKİYE’de ün kazanma sürecimiz yavaş ilerliyor. Birçok kişi ilk bakıştan negatif bir düşünceyle yaklaşıyor.

    A: Evet, onlar sanıyor ki, eğer bir grup TÜRK grubuysa muhtemelen bu grup bok gibidir. Ama yabancı grupsan bal gibi grupsundur, zihniyet işte bu durumda.

    B: Meşhur gruplar var. Mesela Pentagram, Murder King çok meşhurlar TÜRKİYE’de.

    Bizdeki “Türk gruplar şöyle böyle…” muhabbetinin aynısı orada da dönüyormuş ya :D

    Headmaster

    @bascivegobekli, Kesinlikle ben de okurken aynısını düşünmüştüm. Hatta aynı bu şekilde yorum atacaktım hahah :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.