# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VATTNET VISKAR – Settler
| 27.06.2015

Gagarin metal.

Metal müzik yapan gruplar adına ilgi çekmenin birçok yolu vardır aslında. Uçuk zaman ölçülerinde şarkılar yazmak, aşırı derecede yumuşak şarkılar yazmak, çok uzun şarkılar yazmak, piyasaya fazlasıyla ilginç ürünler sürmek veya en basit şekilde alışılmadık bir albüm kapağıyla ortaya çıkmak. VATTNET VISKAR black metal gibi bir türün içerisindeki ikinci albümü için böyle bir kapağı tercih etti ve metal müzik bloglarının hepsi tarafından anında haber yapıldılar. İlk albümlerini çıktığı anda dinleyen biri olarak bu ilginin önceden çeyreğine bile sahip olmadıklarını söyleyebilirim. Albüm ahım şahım bir şey de değildi tabii ki, ama grup bu albümde istemeyerek de olsa ilgi çekmenin bazen ne kadar kolay olabileceğini kanıtlamış oldu. Belki de grup kapağı hazırlarken işin ilgi tarafı akıllarından bile geçmedi, belki de sırf onun için yaptılar. Ama her ne olursa olsun, VATTNET VISKAR yılın en merak uyandıran black metal albümlerinden biriyle karşımızda.

VATTNET VISKAR son yıllarda yükselişe geçen Amerikan post black metal camiasının en yeni parçalarından biri. İlk albümleri “Sky Swallower”ı 2013’te çıkardılar. Albüm güzel kısımlara sahip olsa da ortada pek de etkileyici bir çalışma yok. Yine de Century Media ile anlaşmayı başarmış olan grup, iki yıl sonra da “Settler” ile dinleyicilerini gerçekten etkilemenin peşinde. Aşırı ilgi çeken kapaklarının yanında yayınladıkları şarkılarda da uzay konseptini vurgulayacaklarını çok geçmeden belli ettiler. Önceden yayınladıkları şarkıları da beğendiğimden albümü merakla beklemeye başladım. Artık yaz mevsiminde olmamız da bu bekleyişte etkiliydi, zira tam olarak yazın bahçede akşama doğru oturulup dinlenecek bir post black metal albümü olacağı kanısındaydım. Madalyonun bir yüzüne geçelim.

“Settler” birdenbire akıp giden bir albüm. 39 dakikalık süresi ve barındırdığı kafa yormayan müzik ile sizi bir şekilde meşgul etmeyi başarıyor. Yazlığınızda biranızı yudumlarken “ne dinlesem” diye düşünüp müzik çalarınızda gezinirken görüp “aaa bunu dinleyeyim” diyerek ayaklarınızı uzata uzata dinleyebileceğiniz bir albüm yapmış VATTNET VISKAR. Fakat belki de ilk defa bu lafları bir albümü sadece nitelemek için kullanıyor, bunları söylememe rağmen albümü övmüyorum. Zira albüm sadece müzik çalarınızda denk gelip birdenbire karar vererek dinleyebileceğiniz bir albüm; bilinçli bir şekilde “bugün de biraz VATTNET VISKAR dinleyeyim” deyip de bu albümü açmanız pek de olası değil. “Settler” bu açıdan oldukça garip bir albüm, bunu toparlamak adına madalyonun diğer yüzüne bakalım.

Albüm her ne kadar dinlenilebilir olsa da, bittiğinde aklınızda neredeyse hiçbir şeyin kalmayacağını öne sürmek çok da yanlış olmaz. Ortada hiçbir şekilde kalitesiz bir müzik yok, ama bittiğinde herhangi bir duygu hissetmeyip öylece kalkıyorsunuz. Yazlığınızdan denize gidene albümle ilgili her şeyi tamamen unutuyorsunuz. İlk şarkı “Dawnlands” aslında oldukça umut verici, ama ardından albüm kademe kademe düşüşe geçiyor. En nihayetinde de ancak “bir yeni albüm daha dinledim” diye bakabiliyorum albüme. Zira maalesef ne lirikal ne de müzikal açıdan dinleyiciyi vuran hiçbir şey yok. Son zamanlarda oldukça sık rastladığımız modern black metal akorları, sadece “iyi” olarak nitelenebilecek bir vokal performansı ve belki de bunların sadece 1-2 tık üstünde olan bir davul performansından oluşan albüm ne grupla ilgili bir şeyleri ortaya çıkarıyor, ne de size beklediğiniz ilginçliği veriyor.

Her ne kadar bir zaman kaybı olmasa da, “Settler”ın küçük çaplı bir hayal kırıklığı olduğunu söylemek mümkün. Albüm bittiğinde bir “Sunbather” dinlemiş olmayı beklemesem de (olmazsa olmaz DEAFHEAVEN göndermesi) en azından bu yılın kaliteli işleri arasına girecek ve kendini uzun süre dinletecek bir şeyler bekliyordum, olmadı. VATTNET VISKAR hem İsveççe “su fısıldıyor” demek olan isimleriyle hem de kapaklarıyla görsel açıdan gereken seviyeye ulaştı, fakat bu seviyeye müzikal olarak da ulaşmaları biraz daha sürecek gibi.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (2.50/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Century Media
Kadro
Nicholas Thornbury: Vokal, gitar
Chris Alfieri: Gitar
Seamus Menihane: Davul
Casey Aylward: Bas
Şarkılar
1.Dawnlands
2.Colony
3.Yearn
4.Impact
5.Glory
6.Heirs
7.Settler
8.Coldwar
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.